Vágólapra másolva!
Lionel Messinek már több gólt köszönhetnek a Barcelona szurkolói, mint a pusztító hurrikánnak becézett César Rodrígueznek. A negyvenes évek ikonja azonban a bajnoki gólok számában még jobb az argentin zseninél, és a Real Madridot is eggyel többször mattolta.

Guardiola: Ami Jordan volt a kosárlabdában, az lett Messi a fociban

Cruyff: Messi olyan, mint Maradona fénykorában

Lionel Messi a rekorddöntések heteit éli, legutóbb a Barcelona történetének legeredményesebb futballistáját, Césart taszította le a trónról. A korábbi rekorder ugyan nem lépett pályára az európai kupákban, mert azok még nem léteztek, és 13 szezon alatt játszott körülbelül annyi meccset, mint Messi nyolc alatt. Mindez persze semmit sem von le az argentin szupersztár érdemeiből.

Az egy héttel ezelőtti adatok szerint Messinek még hiányozna két gól ahhoz, hogy ő legyen a Barcelona történetének legeredményesebb futballistája, hiszen korábban mindenki úgy tudta, hogy a rekorder César Rodríguez 235 alkalommal volt eredményes tétmérkőzésen. A klub történészei, illetve a La Vanguardia napilap munkatársai azonban most kiderítették, hogy César csak 232 gólig jutott. Azonban amíg Messiről minden információt tudni lehet, addig az előző rekorder személye teljesen ismeretlen a mai drukkerek előtt.

A bajnoki gólok számában még César vezet

Messi rekordjáról gyakran leírják, hogy míg Césarnak 13 szezon alatt termelte a 232 találatot, addig Messi ezt kevesebb, mint nyolc alatt összehozta. Ez tény, azonban érdemes figyelembe venni, hogy amikor César futballozott (vagyis az 1940-es és az 1950-as években) a csapatok még sokkal kevesebb mérkőzést játszottak. Nem voltak európai kupák (ennek megfelelően César külföldi csapat ellen csak ritkán lépett pályára), a bajnokságban pedig csupán 14, majd 1950-től 16 együttes szerepelt. Mindez azt jelenti, hogy César 351 tétmérkőzést játszhatott a katalánok színeiben, ez pedig már sokkal árnyaltabbá teszi a képet. Messi ugyanis 314 találkozón hozta össze a maga 234 gólját. Vagyis a meccsenkénti gólátlaga jobb ugyan, mint a nagy elődnek, de egyáltalán nem olyan sokkal, mint azt a szezonok száma sejteti. Ha csak a bajnoki találatokat nézzük, Messi még messze van a 192-ig jutó Césartól a maga 153-jával.


Egy másik nagy különbség, hogy míg Messi klubszinten eddig csak a Barcában szerepelt, és már nagyon fiatalon, tizenévesen bemutatkozott, addig César már 22 éves volt, amikor először pályára lépett a csapatban. Pedig a katalánok már két évvel korábban szerződtették, azonban a támadót a katonai szolgálat Granadába szólította, így a Barca jobb híján kölcsönadta őt az ottani csapatnak, amelynek színeiben César az 1941-42-es szezonban 23 találatot szerzett a spanyol élvonalban. Ennél csak két eredményesebb idénye volt a Barcában: meglehet, ha nincs a katonai szolgálat, akkor Messinek még szüksége lenne néhány találatra ahhoz, hogy megdöntse a klubrekordot.

Messi folyamatosan fejlődik

César és Messi játékstílusát már csak azért is nagyon nehéz összehasonlítani, mert előbbiről csak kevés felvétel maradt fent, de a korabeli visszaemlékezések szerint inkább klasszikus befejezőcsatár volt - az egyik spanyol sportújságíró, Juan José Castillo "pusztító hurrikánként" jellemezte. Sokkal kevesebb gólpasszt adott tehát, mint Messi, ugyanakkor valószínűleg sokkal több gólt fejelt, ez ugyanis erőssége volt, nagyon sokszor talált be szögletek után. Egy szempontból pedig még mindig Messi előtt áll: az El Clásicók gólkirálya, igaz, Messi már csak egy góllal van lemaradva tőle.

A Barcelona színeiben César után világklasszis támadók egész sora futballozott, mégsem tudott senki még csak a közelébe sem kerülni a rekordnak. Részben amiatt, hogy sokkal kevesebb időt töltöttek az egyesületnél: Diego Maradonának csak kettő, Johan Cruyffnak, Rivaldónak és Samuel Eto'ónak öt, Patrick Kluivertnek pedig hat idény jutott. Eto'o és Rivaldo egyaránt 130 találatot szerzett, előbbi mindezt 200, utóbbi pedig 235 meccsen hozta össze, a modern labdarúgásban ezek is fantasztikus statisztikák, és Messi megjelenéséig úgy tűnt, hogy ennél közelebb senki sem juthat a hőskor csillagaihoz, azaz Césarhoz és Kubalához.

Messi esetében a legelképesztőbb, hogy folyamatosan fejlődik, egyetlen évadot leszámítva mindig több gólt szerzett, mint az azt megelőzőben. Pedig amikor a 2009-2010-es szezonban minden tétmérkőzést figyelembe véve 47 gólt ért el a Barcában (53 meccsen), már az is felülmúlhatatlannak tűnt. A következő idényben azonban már 53-ig jutott (54 meccsen), a mostaniban pedig 54-nál jár, amihez mindössze 45 összecsapás kellett neki.

www.global-soccer.eu