Vágólapra másolva!
Ha egy nagy klub elnökének a fia maga is focizni akar, nehéz terhet vesz a vállára. Lorenzo Sanz gyermeke nem bírta sokáig a Real Madridnál, Joan Laporta fia viszont a Barcelona helyett az Arsenalnál próbálkozik, noha apja elnökként éppen a londoni klubot bírálta. A cseh Chvalovsky családban a fiú külföldi szerződést kapott, az apa viszont tíz év letöltendő börtönt.

Az Arsenal-drukkerek már megszokhatták, hogy a klub tizenéves játékosokat igazol, ám ezúttal őket is sikerült meglepni: a egyik legújabb szerzeménye a Barcelona korábbi elnöke, Joan Laporta fia. Persze nem a katalán tinédzser az első, profi focistává érett elnökfiú.

Amikor Joan Laporta volt a Barcelona elnöke, rengeteget kritizálta az angol klubokat, elsősorban az Arsenalt amiatt, hogy a két ország szabályai közötti különbséget kihasználva elcsábítják a legtehetségesebb fiatalokat. Mivel a Primera División klubjai csak később kínálhatnak profi szerződést, az angolok teljesen legálisan vihetik el a tizenéves fiatalokat, mint az több esetben is megtörtént. "Az angolok idejönnek halászni, így vitték el Gerard Piquét és Francesc Fabregast is, amit igazságtalannak tartok" - mondta Laporta, aki 2010 nyarán állt fel az elnöki székből.
Véleménye valószínűleg azóta sem változott, ennek ellenére fia, a jelenleg tizennégy éves Guillem Laporta (akit a katalán sportsajtó csak Guimként emleget) a napokban az Arsenalba igazolt.

A kis Sanz Málagában bizonyított

A fentieknek semmi köze a pénzhez vagy ahhoz, hogy a srác úgy véli: az Ágyúsoknál hamarabb lehetőséget kaphat. Guim szülei ugyanis elváltak, ő pedig a Londonba költöző édesanyjával maradt. Mivel a futballt nem akarta abbahagyni, logikus volt, hogy új klubot keressen, az Arsenalnál pedig elég tehetségesnek ítélték egy inasszerződéshez. A kis Laporta jobbhátvédet játszik, és még akkor kezdett el futballozni a Barcában, amikor az édesapja volt az elnök, ami valószínűleg megkönnyítette a helyzetét, felnőttként viszont valószínűleg rengetegen megvádolták volna azzal, hogy csak azért játszik, mert az apja az elnök.

Erről a Real Madrid egykori játékosa, Fernando Sanz tudna mesélni. A középhátvéd annak a Lorenzo Sanznak a fia, aki 1985-től volt a klub vezetőségében, majd 1995 és 2000 között az elnöki pozíciót töltötte be. Az 1974-es születésű játékos húszévesen még a B csapatban futballozott, majd 1996-ban került az első keretbe. Alapembernek sohasem számított, de szezononként hét-nyolc találkozón azért bevetették, így bajnok és BL-győztes lett. A rokoni kapcsolat miatt persze gyorsan megtalálták, és amikor 1998 őszén az Internazionale elleni BL-meccsen a milánóiak az ő hibájából szereztek gólt, akkor az El Mundo Deportivo arról írt: nem a tehetsége, hanem az édesapja miatt van a csapatban. Sanz elnök ezt követően hetekig nem volt hajlandó nyilatkozni a barcelonai lapnak, de a szezon végén a fia jobbnak érezte, ha máshová igazol, és aláírt a Málagához. Hogy olyan rossz futballista nem volt, az jelzi, hogy a következő hét szezonban több mint kétszáz mérkőzésen szerepelt az élvonalban, első gólját pedig éppen a Real ellen érte el.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero
Sanz maga is elnök lett, a Málagánál

Az elnököt lecsukták, a fia tovább véd

Beckenbauer névvel nem könnyű érvényesülni a futballpályán, bármilyen jól is teljesít az ember, olyan valószínűleg sohasem lesz, mint a "Császár", Franz Beckenbauer. Ezzel a legendás játékos fia, Stefan is szembesült, hiszen ugyanúgy a Bayernnél kezdte karrierjét, mint az édesapja, azonban az ifjúsági csapatnál nem jutott előrébb, bár később a Saarbrückennel bemutatkozhatott az élvonalban is. Amikor aztán idősebb Beckenbauer 1994-ben a müncheniek elnöke lett, a fia érdekes módon rögtön visszatért a klubhoz, még ha csak az amatőrök közé is, ahol még három évet lehúzott, majd ezt követően az utánpótlásnál kapott munkát. 2001-ben és 2007-ben is ifibajnokságot nyert a B-Jugenddel, a keze alatt pallérozódott például Bastian Schweinsteiger, Andreas Ottl és Mats Hummels is.

Ifjabb Sanz mattolja a Bayern védelmét egy gálameccsen

Az Apollon Limasszol cseh kapusának, Ales Chvalovskynak az édesapja nemcsak klubelnök volt, hanem egyenesen a Cseh Labdarúgó Szövetség első embere. Frantisek Chvalovsky fiatalkorában maga is védett szülőfaluja, a Blsany csapatában, amely abban az időben a harmadosztálynál sohasem jutott tovább. A rendszerváltást követően azonban Chvalovsky került a klub élére, és a kapcsolatainak köszönhetően nem sokkal később a szövetségben is elnöknek választották, s a Chmel Blsany érdekes módon ekkor indult meg felfelé.

A csapat 1998-ban került fel az élvonalba, ahol már az ifjabb Chvalovsky állt a kapuban, annak ellenére, hogy az együttes kölcsönkapta a Sparta Praha tehetséges hálóőrét, bizonyos Petr Cechet. Chvalovskyt 2000-ben a Stuttgart vette kölcsön, de a németeknél csak az amatőrök között védett - ennek ellenére a 2000-es olimpián ő volt a cseh válogatott első számú kapusa. Egy év elteltével visszatért Blsanyba, ahol újabb négy évet húzott le, 2005 óta Cipruson futballozik.

Chvalovsky papa nem járt ilyen jól: 2001-ben tíz hónapot töltött előzetes letartóztatásban sikkasztás miatt - a szövetség elnöki székét persze bukta -, majd teljesen eltűnt a közvélemény szeme elől, mígnem idén júniusban tíz év letöltendő börtönre ítélték pénzügyi visszaélések miatt.

www.global-soccer.eu