Vágólapra másolva!
Nincs arra utaló jel, hogy megsértették volna a diszkriminációs törvényt a Francia Labdarúgó Szövetségben (FFF) - közölte keddi sajtótájékoztatóján a francia sportminiszter a kvótabotrányt vizsgáló jelentés alapján. Chantal Jouanno szerint ezért nem is kell az igazságszolgáltatáshoz fordulni.

A sportminisztérium által tíz nappal ezelőtt elrendelt vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa: elhangzottak-e a szövetség technikai vezetésének tavaly november 8-i megbeszélésen törvénybeütköző kijelentések, nevezetesen diszkriminatív kvóták bevezetéséről.

A Médiapart tényfeltáró hírportál múlt héten azt állította, hogy a megbeszélésen résztvevő 18 sportvezető arról döntött: azt kéri az utánpótlás-nevelő központoktól és iskoláktól, hogy a 13 évnél idősebbeknél a kettős állampolgárságú fekete és arab játékosok aránya ne haladja meg a teljes létszám 30 százalékát, azaz a származás kerüljön előtérbe a futballtudással szemben.

"A kettős állampolgárságú játékosok száma korlátozásának lehetőségeit tényleg megvitatták. A témát ügyetlen és félreérthető módon vették elő. Voltak a rasszizmus határán mozgó utalások, de kvótabevezetésről nem született terv" - hangsúlyozta a miniszter. "Az igazságszolgáltatás bevonásához konkrét bizonyítékok szükségesek. Az elhangzott kijelentések jogilag túl zavarosak ahhoz, hogy bármilyen diszkrimináció kezdetét meg lehessen állapítani" - tette hozzá a sportért felelős kormánytag.

A vizsgálatot végző bizottság egyig tagja, Jean-Pierre Bouchout elismerte, hogy az ominózus megbeszélésen elhangzottak olyan dolgok, amelyek átmenetet jelentenek egyfajta "francia játékterv" és a kettős állampolgárságúakra vonatkozó kvótarendszer bevezetése között. "A technikai vezetés dolga, hogy meghatározza, mi az a francia játék. Mindenki egyetért azzal, hogy újra kell gondolni a játék, az utánpótlás és az edzők képzésének a rendszerét. És ebből a szempontból volt téma a játékosok morfológiai homogeneitására vonatkozó kérdés" - mondta Bouchout.

A kiszivárgott felvétel szerint Laurent Blanc, a válogatott szövetségi kapitánya az értekezleten arról beszélt, hogy meg kellene változtatni a kiválasztási kritériumokat. Szerinte a jelenlegi szemlélet nem eléggé technikai, hanem az erős és magas játékosokat részesíti előnyben, ezek zöme pedig szerinte a feketék közül kerül ki. A legnagyobb botrányt a szakvezető azon mondata váltotta ki, miszerint a spanyolok neki azt mondták: "náluk nincs probléma, náluk nincsenek feketék".

A miniszter szerint a jelentés alapján sem Laurent Blanc, sem Francois Blaquart, a felfüggesztett technikai vezető nem támogatott semmilyen diszkriminatív tervet. Blanc csak röviden szólt hozzá a felmerült javaslatokhoz, amelyekről a megbeszélésen hallott először, de azokat nem ő találta ki és nem ő vezette a vitát. A jelentés szerint Blanc-nak nem volt sem határozott véleménye, sem kész terve a kérdésről. "Mindig is arra törekedett, hogy az értékeket helyezze a játék középpontjába" - hangsúlyozta Jouanno.

A felfüggesztett technikai vezető jövőjéről a miniszter szerint az FFF-nek kell döntenie. Blaquart a felvétel szerint azt mondta: "Nem kimondva megjelölhetünk egyfajta kvótarendszert. De nem szabad, hogy az ki legyen mondva". Az ő ügyében még nem született döntés.

A szövetség külön belső vizsgálata ugyanakkor a minisztériumhoz hasonló következtetésre jutott: "nincs bizonyíték kvótapolitikára" az FFF-nél. A bizottság előtt tett meghallgatásán Blanc elmondta: önmagára haragszik, amiért az idézett mondatok elhagyták a száját.

A vizsgálat azonban megállapította, hogy André Prévosto, a szövetség amatőr labdarúgásért felelős vezetője hibát követett el, amikor semmit nem tett a neki átadott felvétellel, amelyet Mohammed Belkacemi, a testület egyik technikai tanácsadója készített a megbeszélésen.