Vágólapra másolva!

Szobrot kap a salgótarjáni futball élő legendája

Szobrot állítanak Salgótarjánban Szojka Ferenc egykori labdarúgónak, az SBTC élő legendájának, aki többször is tagja volt az Aranycsapatnak.

A Salgótarjáni Városszépítő Egyesület még tavaly döntött arról, hogy legméltóbban így tudnák köszönteni az egykori kiváló játékost, aki április 7-én tölti be 80. életévét - mondta Juhász Tibor, a civil szervezet elnöke.

Molnár Péter somoskőújfalui szobrászművész készíti a mellszobrot, amely a talapzattal együtt 1,80 méter magas lesz. Szojka Ferenc szobrát április közepén avatják fel a városi sportcsarnokban, az ünnepségre meghívják a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság képviselőit is.

A szobor elkészítése az elnök tájékoztatása szerint 2-2,2 millió forintba kerül, az egyesület számlaszámán gyűjti a hozzájárulásokat. Juhász Tibor elmondta, amikor tájékoztatták Szojka Ferencet az elképzelésről, a korábbi kiváló játékos "nehezen tudott megszólalni, és rendkívüli módon örült".

Szojka Ferenc, a Salgótarjáni BTC fedezete 1954 és 1960 között 28 mérkőzésen volt válogatott. Tagja volt az 1954. évi világbajnokságon ezüstérmet nyert és az 1958. évi világbajnokságon szerepelt magyar együttesnek. A feljegyzések szerint a vidéki játékosok közül - az Aranycsapat állandó tagjának számító Buzánszky Jenő mellett - ő jutott szóhoz a leggyakrabban a legendás nemzeti együttesben.

Végig hű maradt a salgótarjáni klubhoz, és még 2001-ben, 70 évesen is az akkor már megyei első osztályban szereplő egyesület pályaedzője volt. Szojka Ferenc Nógrád megye és Salgótarján díszpolgára, 2007 szeptemberétől az ő nevét viseli a korábbi Kohász-stadion a városban.