Vágólapra másolva!
Egervári Sándor az [origo]-nak azt mondta: Szalai Ádám Bayern München elleni győztes gólja megerősítette abban, hogy be kell építeni a fiatalokat a válogatottba. A szakember szerint az Olimpiakoszba igazolt Németh Krisztián még nincs felkészülve a válogatottságra, azt pedig furcsállja, hogy Buzsáky Ákos két végigjátszott bajnoki után egyből csapatba követeli magát. Egervári a harmonikus együttműködést fontosabbnak tartja, mint egy-egy nem beilleszthető játékos kiváló formáját.

- Milyen szerepet szán a San Marino, illetve a Finnország elleni Eb-selejtezőkön az újonnan behívott újoncoknak, Koltai Tamásnak, Pintér Ádámnak, illetve a régi-új kerettag Gyepes Gábornak?
- A kerettel érzékeltetni akarom, hogy az ellenfélhez is mérjük, kik kerültek be. Gyepes Gábor most már folyamatosan játszik a csapatában, jó véleménnyel vagyunk róla, a játéka pedig illeszkedik abba a stílusba, amelyet a finnek ellen kell alkalmaznunk. A kedd esti Cardiff-Crystal Palace bajnokit a helyszínen nézi meg a segítőm, Kenyeres Imre, tehát nem csak a televízióban látjuk, hogy a játékos mire képes.

- Mit szólt Szalai Ádám Bayernnek lőtt góljához?
- Felemelő érzés volt ott lenni Münchenben, jókor voltunk jó helyen, büszkék voltunk a stadionban, hiszen a Mainz egy magyar játékos bombagóljával fektette két vállra a Bajnokok Ligája legutóbbi döntősét. A gólja csak megerősítette bennünk azt a hitet, hogy igenis be kell építeni néhány tehetséges fiatalt az elkövetkezendő évek válogatottjába.

- Ha így gondolja, akkor Németh Krisztián miért nem tagja a mostani keretnek?
- Sajnos nem játszik, utol kell még érnie magát, hiszen egy új környezetbe került, s időre van szüksége. Bármilyen tehetséges, ma nem tart még ott, nem felkészült arra, hogy a válogatottba meghívjuk.

- Buzsáky Ákost milyen játékosnak tartja?
- Tudom, miért kérdezi, olvastam a cikket - az [origo] a kezdőoldalam -, ám nem feltétlenül szeretném minden döntésemet megindokolni. Természetesen jól ismerjük, tisztában vagyunk az értékeivel, nem véletlenül volt már többször magyar válogatott. Ám most úgy ítéljük meg, hogy még nem tart ott, hogy kerettag legyen. A szezon elején sérült volt, a csapatában sem játszott, csak a legutóbbi két-három mérkőzésen. Figyelemmel kísérjük ezután is a pályafutását, figyeljük a teljesítményét, de ezúttal úgy döntöttünk, hogy másokat válogatunk be ezen a poszton.

Forrás: MTI

- Melyiken? Elvégre Buzsáky úgy tartja, tévhit, hogy ő támadó, és nagy segítségére lehetne a csapatnak belső, osztogató középpályásként. Erről mit gondol?
- Azt, hogy várjon türelemmel. Örülök, hogy nyújtja a karját a válogatott felé, ám egyben furcsállom is, hogy két bajnoki mérkőzést követően egyből bejelentkezik a csapatba. Mindenhol megtiszteltetésnek tartják a játékosok, ha meghívót kapnak, és türelmesen végig tudnak ülni hatvan-hetven percet a kispadon, majd igyekeznek minél többet hozzátenni a csapat játékához - sértődöttség nélkül. Szeretnék én is egy ilyen válogatottat építeni, ahol ezek az értékek jelen vannak, ahol képesek a játékosok harmonikusan együttműködni. Ez fontosabb, mint egy-egy nem beilleszthető játékos kiváló formája.

- Buzsáky előtt nyitva áll még a válogatott kapuja?
¬- Mindenki előtt nyitva áll, a képességektől, a pillanatnyi formától, az ellenfélhez való alkalmazkodástól függően.

- Dzsudzsák Balázs sérelmezte, hogy az egyik válogatott meccs szünetében le kellett jönnie, Huszti Szabolcs nyílt levelet írt, és lemondta a válogatottságot, most pedig Buzsáky Ákos nyilatkozott elégedetlenül. Gondolom, nem könnyítik a munkáját az efféle megnyilvánulások. Képes magát függetleníteni ettől?
- Rutinos edző vagyok már, a szélsőségeket szeretem lenyesegetni, legyen akár pozitív, akár negatív dologról szó. Aki a csapatjáték elsődlegességét hirdeti, annak két lábbal a földön kell maradnia. A hitem megvan, hogy máról holnapra előrébb tudunk lépni csapatépítésben és eredményességben, bár utóbbi nehezebb lesz. Az elmúlt évtizedekben sikerült nagyszerű közösségeket építenem, most is ez a célom, bár könnyebb lenne a dolgom, ha minden nap találkozhatnék a játékosokkal.