Vágólapra másolva!
Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajnálja, hogy Huszti Szabolcs nem válaszolt a telefonhívásaira, de tudomásul veszi a válogatottságot lemondó játékos döntését. A kapitány beszélt már a válogatott meghatározó játékosaival a Huszti-ügy kirobbanása óta, úgy véli, nem lesz gond a csapategységgel, és nem gondolja, hogy ez lenne a legfontosabb téma a válogatottal kapcsolatban.

- A Nemzeti Sportban azt mondta, tízszer kereste telefonon Huszti Szabolcsot, de tizenegyedszerre nem fogja. Ezzel lezártnak tekinti a Huszti-ügyet?
- Abban maradtunk a legutóbbi mérkőzés után, hogy kölcsönösen keressük egymást, de nem miattam nem sikerült. Szerettem volna vele pár dolgot megbeszélni, amiről a levelében írt, de tudomásul veszem a pillanatnyi döntését és az elzárkózást. Nekünk most a soron következő feladattal kell foglalkoznunk, a két válogatott mérkőzéssel.

- Juhász Roland azt mondta, szinte mindenben egyetért Husztival, beszélt már vele erről, vagy kollektív megbeszélés lesz a csapat tagjaival a következő összetartás alkalmával?
- Beszéltem már az ügy kirobbanása óta a válogatott meghatározó játékosaival, így Juhász Rolanddal is, de lesz beszélgetés az öltőzőben is, bár csak néhány dolgot kell tisztázni, úgyhogy derűlátó vagyok a jövőt illetően.

- Az nem lehet hatással a csapategységre, hogy Juhász kiállt Huszti mellett?
- Érhető, hogy Juhász a barátja mellett szólt, de az a félmondat nem egészen pontosan jelent meg néhány helyen. A beszélgetés során mindent megtárgyaltunk Rolanddal, nincs ilyen irányú probléma, továbbra is elkötelezett a válogatott iránt. Egyébként nem gondolom, hogy még mindig ez az ügy lenne a legfontosabb a válogatottal kapcsolatban, vannak más dolgok, amiről beszélni lehetne. Említhetném Tichy Lajost vagy David Beckhamet, Tichyn nőttem fel, ha ő elfogadta, hogy néha csak a kispadon jutott neki hely, vagy ha Beckham háromszor vissza tudta verekedni magát az angol válogatottba, akkor ez másoknak sem kéne, hogy problémát okozzon. A válogatottnál azokra számítunk, akikben megvan az alázat, akikben nincs meg, azok lemaradnak.

- Huszti a közleményében azt sugallta, hogy Mezey Györgynek beleszólása lehet a válogatott összeállításába, milyen a viszonya a Videoton edzőjével?
- Általánosan elmondható, hogy jó kapcsolatot ápolok az edzőkollégákkal, szükség is van erre a jó viszonyra és a segítségükre, hiszen a felemelkedést közösen tudjuk csak elérni. Herczeg András és Mezey György elkísérte a csapatot Svédországba, ennél több nem történt, de nem szeretnék magyarázkodni. Egyébként Finnországba másik két kolléga jön majd velünk, a hazai meccsekre pedig meghívjuk az összes NB I-es edzőt, akikkel sokat beszélgetek, vannak köztük olyanok, akik a figyelmembe ajánlanak játékosokat, de Mezey György nem tartozik közéjük.

- Egyértelmű, hogy a válogatott a szakmai csúcs edzőként, de nem fordult meg önben, hogy jobb lett volna, ha folytatja a munkát az U21-es csapatnál, és kimarad ebből az egészből?
- Nem, ez egy nagyon szép feladat, és még nagyon az elején járunk, hiszen mindössze tizenkét napot töltött együtt a társaság. Ahogy az eddigi csapataimnál, itt is az lesz a cél, hogy egy jó közösséget alakítsak ki, lesznek olyanok, akik előrébb lépnek a hierarchiában, és olyanok is, akik hátra, anno Huszti Szabolcs is így került a válogatottba.

- Milyen változások várhatók a San Marino és Finnország elleni keretben az előző névsorhoz képest?
- Ezen az őszön nem lett volna értelmes dolog nagy változásokat véghezvinni a csapatnál, de lesznek hiányzók: Hajnal Tamás sérült, Lipták Zoltán és Lázár Pál pedig két sárga lap miatt kénytelen kihagyni a San Marino elleni meccset. Lesznek új arcok a keretben, közülük az egyikük egy olyan fiatal játékos, aki még nem volt a válogatottnál, a többiek számára nem lesz új a környezet, de neveket egyelőre nem szeretnék mondani, hiszen van még két forduló a keret találkozásig.

- Egy ilyen konfliktus sosem jön jókor, de szerencsének mondható, hogy épp a csoport leggyengébb ellenfele előtti meccsen kell rendet rakni a fejekben? Hiszen San Marino ellen minden körülmény között csak a győzelem az elfogadható.
- Valóban mi vagyunk az esélyesek, de meg kell dolgozni azért, hogy a papírformát érvényesíteni tudjuk, okoztak már nagy meglepetést az ötödik és hatodik kalapból sorsolt ellenfelek is, de azon leszünk, hogy ez ne forduljon elő.

Forrás: MTI

- Mit szólt a Debrecen Európa Liga-vereségéhez? Meglepő volt az ötgólos különbség?
- A futballkultúrákat vizsgálva azon az állásponton vagyok, hogy a pályán a legkisebb a különbség, de megnézve az ukrajnai állapotokat, lényegesen több az utánpótláskorú játékos, jobbak a feltételek, lemaradtunk a versenyben, de nem szabad lemondani arról, hogy alkalomadtán meglepetést okozzunk az erősebb ellenfeleknek.

- Némi meglepetésre az NB I-ben olyan csapatok vannak a dobogón, mint a Kaposvár vagy a Honvéd, kiegyenlítettebb lett a bajnokság, vagy csak fellángolásról lehet szó?
- Érdekes színfolt, hogy ezek a csapatok ilyen előkelő helyen állnak, de minden bajnokságban vannak váratlan pozitív kiugrások. Véleményem szerint idővel helyre volt állni az értékrend, és a három legerősebb kerettel rendelkező csapat, a Debrecen, a Videoton és a Győr dönti el a bajnoki cím sorsát, de az Újpesten is jó csapat alakul, a fiatalok egyre többet tudnak hozzátenni a többiek teljesítményéhez.