Vágólapra másolva!
Szerdán a Bajnokok Ligája másik négy csoportjában, köztük a legerősebbnek tartott G-ben is megkezdődnek a küzdelmek: itt három korábbi győztes szerepel. A Real és az Ajax egymás ellen kezd, a madridiak győzelmi kényszerben játszanak, de ugyanez elmondható az Auxerre-t fogadó AC Milan labdarúgóiról is. Az előző kiírásban döntős Bayern München a Roma ellen kezd két legnagyobb sztárja, Franck Ribéry és Arjen Robben nélkül.

A Bajnokok Ligája elmúlt szezonjainak egyik nagy rejtélye, hogy miként fordulhatott elő: a Real Madrid sorozatban képtelen volt túljutni a nyolcaddöntőn. A madridiak hat éve nem tudnak bejutni a legjobb nyolc közé, pedig minden évben a végső diadal a céljuk - és ez alól nem kivétel a mostani idény sem.

Az egyesület elnöke, Florentino Pérez a klub éves taggyűlésén vasárnap egyenesen kijelentette: "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Real az őt megillető helyen legyen, tehát az első számú cél a tizedik Bajnokok Ligája-győzelem". A BL-t ugyan a madridiak csak háromszor hódították el, de elődjét, a BEK-et hatszor, vagyis összesen eddig kilencszer nyerték meg a legrangosabb európai kupasorozatot.

A Real a tizedikre, Mourinho a harmadikra tör

A Realnak azonban már a csoportkörben is rendkívül nehéz dolga lesz, elvégre nem könnyű a sorsolása: az Ajaxszal, az AC Milannal és az Auxerre-rel került össze. Az első találkozón az amszterdamiakat fogadják a Santiago Bernabéu-stadionban, és José Mourinho gyakorlatilag az ideális kezdő tizenegyet küldheti pályára - a csapatnak nincsen sérültje vagy eltiltottja.

Hogy ez pontosan kiket jelent, azt egyelőre csak sejteni lehet: a hét végi bajnokin némi meglepetésre Gonzalo Higuaín volt a jobbszélső, míg Ángel di María csak csereként lépett pályára. A spanyol lapok szerint ez megint így lesz, de a portugál szakember mindig jó egy váratlan húzásra. Mourinho maga is tisztában van vele, hogy a BL milyen fontos a klubnak: "A Real legalább annyira szeretné megnyerni a tizedik trófeáját, mint én a harmadikat" - jelentette ki, arra utalva, hogy ő maga már kétszeres BL-győztes.

Ami az Ajaxot illeti, az amszterdamiak utoljára a 2005-06-os idényben szerepeltek a Bajnokok Ligájában, ráadásul Madridban legjobb játékosuk, Luis Suárez nélkül kell játszaniuk, mivel az uruguayi csatár eltiltását tölti. A csoport másik mérkőzésén a Milan a francia Auxerre-t fogadja, és az olaszok a hét végi kínos bajnoki vereséget követően mindenképpen javítani szeretnének. A milánóiak Cesenában kaptak ki 2-0-ra annak ellenére, hogy a két új szerzemény, Zlatan Ibrahimovic és Robinho is pályára lépett - más kérdés, hogy az egyesület elnöke, Silvio Berlusconi szerint a vereség fő oka a partjelző volt.

Forrás: AFP
Ronaldinho trükkökkel szórakoztatta Patót és Robinhót

Jellemző, hogy a klub hivatalos honlapján másnap külön felhívták az asszisztensek figyelmét a szabályra, amely kimondja: a partjelzőnek nem szabad felemelnie a zászlaját, ha nem teljesen biztos a lesállásban. Az olaszoktól várhatóan sérülés miatt hiányozni fog a brazil középhátvéd, Thiago Silva, akit Daniele Bonera pótolhat. Az Auxerre játékosai nem feltett kézzel érkeznek Milánóba, és mellettük szól az a tény, hogy a Milan hat mérkőzés óta nyeretlen hazai pályán a nemzetközi porondon. Andrea Pirlóék utoljára 2008 októberében tudtak meccset nyerni külföldi ellenféllel szemben a San Siróban - akkor az UEFA-kupában a Sporting Bragát verték 1-0-ra.

Szélsői nélkül a Bayern

Az előző kiírás döntőjének vesztese, a Bayern München is otthon lép pályára, és rögtön csoportrangadót játszik az AS Romával. Igaz, egyik csapat sincsen csúcsformában: a rómaiak a hét végén beleszakadtak egy 5-1-es vereségbe a Cagliari ellen, a bajorok pedig 0-0-t játszottak a Werder Bremennel. A müncheni együttes a bajnokságban három forduló alatt mindössze két gólt ért el, és legutóbbi két találkozóján gólképtelen volt.

Márpedig Louis van Gaal a Roma ellen a hosszú időre kidőlt Arjen Robben mellett Franck Ribéryre sem számíthat, mivel a francia középpályás eltiltását tölti. Így aztán nagy teher hárul a két fiatal csillagra, Thomas Müllerre és Toni Kroosra, elsősorban az ő feladatuk lesz, hogy kreativitást csempésszenek a bajorok támadójátékába.

A müncheniek szeretnék elkerülni, hogy úgy járjanak, mint az előző idényben, amikor a csoportkör utolsó meccsén, a Juventus ellen idegenben kellett kiharcolniuk a továbbjutást. "A Roma ellen olyan eredményt kell elérnünk, hogy már most biztosak legyünk benne: ezúttal nem kell az utolsó pillanatig izgulnunk" - mondta Müller. Az olaszok ugyanakkor erősen tartalékosan lépnek majd pályára: Philippe Mexes, Rodrigo Taddei és Mirko Vucinic el sem utazott Münchenben, de valószínűleg John Arne Riise sem tudja vállalni a játékot. A brazil Adriano viszont ott van a keretben, a nyáron szerződtetett csatár tehát a BL-ben mutatkozhat be új csapata színeiben.