Vágólapra másolva!
A hétfő esti Arsenal-Chelsea mérkőzés igazi rangadó az angol labdarúgó-bajnokságban, és nem csak azért, mert a két nagy múltú csapatot egy pont választja el a tabellán egymástól, hanem azért is, mert körülbelül ugyanannyi érv szól mind a két csapat sikere mellett.

A harmadik helyen álló Arsenal tizenhét forduló után csupán egy ponttal szerzett többet, mint a városi rivális Chelsea.

A londoni kékek parádésan kezdték a bajnokságot (öt nyert meccs 21 rúgott góllal), sokáig magabiztosan vezették a tabellát, ám az utóbbi öt fordulóban csupán három pontot tudtak szerezni (vereség a Sunderland és a Birmingham ellen, majd döntetlen a Newcastle-lel, az Evertonnal és a Tottenhammel), legutóbb november 10-én a Fulhamet tudták legyőzni a bajnokságban, így vissza is csúsztak a negyedik helyre.

A mérkőzés beharangozó videója:


Ezzel szemben az Arsenal a legutóbbi hat bajnokijából négyet megnyert, igaz, a két vereséget egyaránt rangadón (Tottenham és Manchester United) szenvedte el. Arsene Wenger csapatának egyébként sem megy a nagyok ellen, az csak egy dolog, hogy a Manchester Uniteddel szemben az elmúlt tizenegy mérkőzésen tíz vereség és egy döntetlen a mérlege, de a Chelsea is sokkal jobban áll kettejük közelmúltbeli párharcában, a kékek a két csapat legutóbbi négy mérkőzését megnyerték, 11-1-es gólkülönbséggel.

"Itt a remek alkalom, hogy megmutassuk, hogy fiatal csapatunk felnőtt a bajnoki címhez. Elég volt abból, hogy folyamatosan elveszítjük a rangadókat! Minden fejben dől el, ma is úgy kell kimenni a pályára, hogy jobbak vagyunk, és akkor végre legyőzhetjük a Chelsea-t. Minden rossz sorozat megszakad egyszer, miért ne ugorhatnánk át most a lécet?" - mondta Wenger, az Arsenal edzője, aki szerint Drogba és Lampard semlegesítése a hétfő esti rangadó másik kulcsa.

A két csapat legutóbbi mérkőzésén a Chelsea 2-0-ra nyert:


Carlo Ancelotti szerint a sérüléséből felépült Lampard és Terry visszatérésével ismét a bajnokság elején látott Chelsea fog visszaköszönni a városi rangadón. "Alig vártam már, hogy ismét a Terry, Lampard, Drogba tengellyel állhasson fel a csapatom. Velük teljesen más a Chelsea, és ezt hétfőn este az Arsenal is érezni fogja" - nyilatkozta az olasz edző, akinek menesztéséről sokat pletykáltak az utóbbi időben az angol lapok, így számára is létfontosságú lehet a derbi.

Az edzők mellett a játékosok is fogadkoznak, Jon Obi Mikel szerint Samir Nasri az Arsenal játékának a kulcsfigurája. "Sokan Fabregasszal és Van Persie-vel azonosítják be az Arsenalt, szerintem azonban Nasri határozza meg az Arsenal játékát. Jelenleg ő van a legjobb formában, ám hétfő este neki sem lesz esélye a kapunk elé kerülni" - mondta a Chelsea focistája, aki valószínűleg sokat fog találkozni francia ellenfelével a pálya közepén.

A 2007-es Ligakupa-döntőben össze is verekedtek a két csapat játékosai:


Ha Nasrit kikapcsolják, az új igazolás, Maruan Samak is sokat lendíthet az Arsenal játékán. A marokkói támadó szerint a Chelsea-ből egyértelműen Drogbát kell megállítani: "Ő a tökéletes huszonegyedik századi csatár, gyors, erős, jól lő. Fantasztikus focista, akit nagyon nehéz kikapcsolni a játékból. Ha a védelmünknek sikerül, akkor megnyerhetjük a meccset."

A várható kezdőcsapatok:

Arsenal: Fabianski - Sagna, Koscielny, Squillaci, Clichy - Song, Wilshere, Fabregas - Nasri, Arsavin, Samak.

Chelsea: Cech - Ferreira, Ivanovic, Terry, Cole - Mikel, Essien, Lampard - Malouda, Anelka, Drogba.

A mérkőzés 21 órakor kezdődik az Emirates-stadionban.