Vágólapra másolva!
Noha az elmúlt két idényben az FC Barcelona játékával és eredményeivel meghódította a világot, a nyáron megválasztott új elnök kezdeményezésére a klub mégis bepereli elődjét,  Joan Laportát, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelőtlenül kezelte a egyesület vagyonát. A könyvvizsgálói jelentés szerint a klub pénzét két kézzel szóró Laporta koncepciós perekhez hasonlította az eljárást.

A múlt szombati barcelonai sportlapok szinte egyöntetűen állították, hogy a klub történelmi nap előtt áll, ahogy az egyik újság fogalmazott: "évek óta a legfontosabb meccs következik". Mindez azonban nem a Barcelona-Valencia bajnoki rangadóra vonatkozott, aznap tartották ugyanis az egyesület közgyűlését, ahol a pártoló tagok, ha kis többséggel is, de megszavazták: a klub polgári peres eljárást indít korábbi elnöke, Joan Laporta ellen, mégpedig a pénzügyek nem megfelelő kezelése miatt.

Dőzsölés, felesleges költekezés, csalás?

Amikor Laporta távozott az elnöki székből, azt állította, hogy az egyesület a 2009-2010-es idényben 11 millió euró profitot termelt. Utódja, Sandro Rosell szerint azonban ennek éppen az ellenkezője igaz: az új elnök egyik első dolga az volt, hogy az egyik legnagyobb könyvvizsgáló céggel, a Deloitte-tal átvilágította az egyesületet, és a vizsgálat azt állapította meg, hogy ugyanebben az időszakban a Barca 80 millió eurós veszteséget könyvelhet el. Míg a Laporta-féle pénzügyi jelentés szerint az előző idényben a bevétel 446 millió euró volt, addig a Deloitte szerint csak 409 millió, és míg a korábbi vezetőség a kiadásokat 429 millió euróban adta meg, addig az új elnökség által kért könyvvizsgálat 478 milliót állapított meg.

Noha a különbség egy része azzal magyarázható, hogy az új elnökség sokkal elővigyázatosabb volt az egyes tételeknél, Rosell pénzügyekért felelős alelnöke, Javier Faus kijelentette: "Nem hiszem, hogy bárki is pénzt vett volna ki a klubból, de a költekezés egy részét nem lehet megmagyarázni".

Ebbe a kategóriába tartozik például a Camp Nou elnöki páholyának étellel-itallal való ellátása, ami mérkőzésenként 20 ezer euróba került, de Laporta a klub költségén vásárolt 1644 darab jegyet a U2 barcelonai koncertjére is, 90 ezer euróért (az ír zenekar legutóbbi turnéját a Camp Nouban kezdte, és Bono a koncert közben fel is húzta a klub mezét). A Bajnokok Ligája döntőjére az egyesület 1518 jegyet vett, ez 631 ezer euróba került, Laporta házára pedig 516 ezerért vigyázott egy biztonsági cég, miközben a volt elnök testőrének hitelkártyáját szintén az egyesület állta. Ezen kívül közel ötmillió eurót költöttek olyan utazásokra, amelyeknek semmi köze nem volt a futballhoz, és 1514 eurót fizettek egyetlen éjszakáért a katari Shangri-La Hotelben - amely akkor még meg sem nyílt.

A pártoló tagok hisznek az új elnöknek

A szurkolók nagy részét mindez persze egyáltalán nem érdekelte, hiszen a pályán a csapat rendkívül eredményes volt. Laporta futballszakmai szempontból szinte csak jó döntést hozott: először akkor, amikor a gyengébb eredmények ellenére is bízott Frank Rijkaardban (Rosellel való viszonya éppen ekkor romlott meg, hiszen az akkor alelnökként tevékenykedő jelenlegi elnök leváltotta volna a hollandot), majd az ő távozását követően a komoly edzői tapasztalattal nem rendelkező Josep Guardiolát nevezte ki a kispadra. Mind a két tréner BL-t nyert a csapattal, és a klub Laporta ideje alatt minden létező trófeát elhódított.

A jelek szerint ez a pártoló tagokat is megosztotta, hiszen a beszédes számok ellenére a közgyűlésen megtartott szavazás rendkívül szoros volt. Az 1020 megjelent közül 113-an tartózkodtak, és 439-en voksoltak arra, hogy az egyesület ne indítson pert a korábbi elnök ellen. 468-an viszont a pereskedést választották, vagyis 29 szavazattal Rosell elképzelése nyert - a Barcelona bepereli Laportát, és 48,7 millió eurót követel tőle.

Mindez a korábbi elnök szerint személyes támadás ellene, és a koncepciós perekhez hasonlította az eljárást. "Az egész arról szól, hogy negatív színben tüntessenek fel, és tönkretegyék a politikai pályafutásomat" - jelentette ki Laporta, aki júliusban Solidaritat Catalana per la Independencia (vagyis Katalán Egység a Függetlenségért) néven összefogta azt a hat pártot, amelyek Katalónia teljes függetlenségét szeretnék elérni. A szövetség természetesen indul a november 28-án tartandó katalán parlamenti választásokon.

www.global-soccer.eu