Vágólapra másolva!
Mindenki egészséges, így a legjobb összeállításban léphet pályára szombaton és szerdán a Luxemburg elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseken a magyar U21-es (olimpiai) labdarúgó-válogatott, amely pénteken sajtónyilvános edzést tartott a telki edzőközpontban.

"Már nagyon várjuk az első meccseket és az egész sorozatot" - nyilatkozta a magyar szövetség (MLSZ) honlapjának Koman Vladimir csapatkapitány. "Az ellenfelet persze sosem szabad lebecsülni, de célunk nem lehet más, minthogy mindkétszer győzzünk Luxemburg ellen. Ha lehet, szép játékkal, ha kell, fogcsikorgatva, de mindenképpen hat pontot szeretnénk gyűjteni."

A magyar csapat, melyből nyolcan - többek között Koman és Németh Krisztián - a szeptemberi U20-as világbajnokságon is szerephez juthatnak, most kezdi meg a selejtezősorozatot, s szombaton Győrben, szerdán pedig Dudelange-ban lép pályára. A luxemburgiak két selejtezőn már túlvannak, Wales ellen odahaza pontot fogtak (0-0), idegenben viszont esélyük sem volt, 5-1-re kaptak ki.

A mostani sorozat tétje a 2011-es U21-es Európa-bajnokságon való részvétel, amely egyben olimpiai kavlifikációs torna is. A magyar válogatott csoportjába Luxemburg mellett Olaszország, Wales és Bosznia-Hercegovina került.

A selejtezőket követően a tíz csoport első helyezettjét, valamint a négy legjobb másodikat párokba sorsolják, s oda-visszavágós rájátszás során dől el, melyik lesz az a hét csapat, amely 2011-ben a házigazda Dániával kiegészülve megküzd egymással az Európa-bajnoki címért. Az Eb-ről négy együttes kvalifikálja magát a 2012-es londoni ötkarikás játékokra.

"Bár ellenfelünk Luxemburg, nem szabad, hogy ez megtévesszen minket, mert könnyű győzelem ma már nincs" - mondta Wilco van Buuren, az utánpótlás-válogatottak mellett dolgozó edzői stáb vezetője. "Ellenfelünk hazai pályán pontot szerzett Wales ellen, és biztosan ellenünk is bizonyítani akar majd. Játékosaink azonban motiváltak, harcra készek, és én természetesen bízom bennük."

A pénteki tréninget Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója és Medvegy Iván MOB-főtanácsadó mellett Erwin Koeman, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is a helyszínen tekintette meg, legfőképp azért, mert a későbbiekben szeretne néhány játékost meghívni a nagyokhoz is.

Az olimpiai válogatott kerete:
kapusok: Gulácsi Péter (Liverpool FC), Somodi Bence (Győri ETO FC)
mezőnyjátékosok: Debreceni András (Budapest Honvéd), Korcsmár Zsolt (Újpest FC), Lázár Pál (FC Fehérvár), Nagy Sándor (Pápa FC), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Présinger Ádám (Pécsi MFC), Zámbó Bence (Győri ETO FC), Balázs Zsolt (Zalaegerszegi TE), Gyömbér Gábor (Pápa FC), Gál András (MTK Budapest), Huszák Tamás (DVSC-TEVA), Koman Vladimir (US Avellino), Pátkai Máté (MTK Budapest), Stieber Zoltán (TuS Koblenz), Szakály Dénes (FC Fehérvár), Varga József (DVSC-TEVA), Németh Krisztián (Liverpool FC), Szilágyi Péter (DVSC-TEVA).