Vágólapra másolva!
A Manchester Citynél történt edzőváltás alaposan felbolygatta az angol futballközvéleményt: nem annyira Mark Hughes menesztésének ténye, hanem a kirúgásának módja okozott felháborodást. Hughes utódjának, Roberto Mancininek nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja valósítani a vezetőség elképzeléseit. Az olasz edzőnek elsősorban a jelenlegi kerettel kellene megtalálnia a közös hangot, miközben okosan kell igazolnia januárban.

Amikor a Manchester City december elején egymás után hét bajnokin döntetlent játszott, szárnyra keltek a pletykák Mark Hughes menesztéséről. A listavezető Chelsea legyőzése után úgy tűnt, a walesi edző képes meggyőzni a vezetőséget alkalmasságáról. A klub arab tulajdonosainak szemében azonban Hughes nem tűnt elég ambiciózusnak, különösen egy korábbi nyilatkozatát kifogásolták, amelyben a tréner kijelentette: számára nem a legjobb négy közé jutás a cél, hanem az, hogy a csapat folyamatosan fejlődjön. A City elnöksége a szezon kezdetén a nemzetközi kupaindulás kiharcolását nevezte meg célnak hivatalosan. Ez az első hatba kerülést jelentené, márpedig a csapat jelenleg éppen hatodik, miközben van egy elmaradt mérkőzése is. A manchesteri kékek a Ligakupában már az elődöntőnél járnak, ahol a városi rivális Uniteddel csapnak majd össze.

Hughest mindezek ellenére elküldték a kispadtól, Sunderland ellen 4-3-ra megnyert bajnoki után. Az új szakvezető az olasz Roberto Mancini lett, akiről akkor azt állították, hogy a hétközi, Tottenham Hotspur ellen 3-0-ra elveszített találkozó után vették fel vele a kapcsolatot. Mancini azonban rögtön az első sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy már két hete találkozott a City arab tulajdonosainak képviselőjével, ami azt jelzi, hogy Hughes menesztése nem egy gyors döntés volt. Az egyesület hivatalos közleménye szerint a vezetőség úgy érezte: a walesi edzővel a City nem tudja majd elérni a negyedik helyet, illetve a várhatóan ehhez szükséges 70 pontot - ami megint csak nincs összhangban a korábbi állásponttal, ráadásul a fent említett 70 pont a jelenlegi állás szerint egyáltalán nem elérhetetlen a csapat számára. Az ügyvezető igazgató, Gary Crook elmondta, azért vártak eddig Mancini kinevezésével, mert azt akarták, hogy az új trénernek ne rangadón kelljen bemutatkoznia, hanem egy könnyebb meccsen. Az angol lapok erre úgy reagáltak, hogy ha a klubnál úgy vélik, hogy egy Stoke City elleni idegenbeli találkozó könnyű mérkőzés, akkor egyáltalán nem ismerik a Premier League erőviszonyait.

Az angol közvélemény szemében Hughes áldozat, míg a fent idézett Crook az első számú negatív figura a történetben, míg Manciniről egyelőre megoszlanak a vélemények. Az első benyomások az olasz edzőről pozitívak: a bemutatkozó sajtótájékoztatón rögtön angolul nyilatkozott, nincsenek problémái a nyelvvel, és elismerően beszélt elődjéről. Alapvetően azonban az eredmények alakítják majd ki a Manciniről alkotott képet. A korábbi Inter-edző rögtön kijelentette, hogy a cél a Bajnokok Ligája-indulást érő első négy hely egyikének megszerzése, a következő idényben pedig már a bajnoki címért szeretne küzdeni. A pletykák szerint Mancini szerződését nyáron felbonthatja a klub, amennyiben nem sikerül kiharcolnia a BL-indulást.

Forrás: AFP
Bellamy központi kérdés lehet Mancini Mancityjében

Ami a City eredményeit illeti, Hughes irányításával a csapat bizonyosan nem úgy szerepelt, ahogyan azt várni lehetett. A walesi trénernek elsősorban azt vetették a szemére, hogy hiába igazolt egy szinte teljesen új védelmet, a csapat így is nagyon sok gólt kapott: 17 bajnokin 27-et - ennél még a 11. helyen álló Stoke City és a sereghajtó Portsmouth is kevesebbszer kapitulált. A nyáron igazolt két középhátvéd, Kolo Touré és Joleon Lescott egyike sem vált igazi vezérré. Hughes leginkább John Terryt szerette volna megszerezni, de őt a Chelsea nem engedte el. A balhátvéd Wayne Bridge jelenleg sérült, de korábban sem remekelt. A támadó alakzatra ugyanakkor a bőség zavara jellemző, Emmanuel Adebayor, Carlos Tévez, Roque Santa Cruz és Craig Bellamy is Hughes rendelkezésére állt, ám közülük egyszerre maximum ketten játszhattak, mivel a menesztett tréner a középpályán olyan, támadó felfogású szélsőket akart szerepelni, mint Shaun Wright-Phillips, Martin Petrov vagy Robinho. Utóbbi egyébként is problémaforrás volt, mert az edző sehogyan sem találta a közös hangot vele - márpedig a tulajdonosok szemében éppen Robinho a keret ékköve, a legnagyobb összegért megvásárolt, legismertebb sztár.

Összességében elmondható, hogy Hughes személyisége sehogyan sem illett abba a képbe, amilyennek tulajdonosai látni szeretnék a Cityt. A walesi szakember nem híve a sztárkultusznak, inkább a kemény és folyamatos munkában látja a lassú, de biztos fejlődés lehetőségét. A klub tulajdonosai viszont sokkal gyorsabb előrelépést akartak. Az olasz, jólöltözött és elegáns Mancini inkább megfelel a vezetőség elképzeléseinek. Az új szakvezető az esetleges erősítéseket elődjével ellentétben várhatóan nem elsősorban a Premier League-ben keresi majd. A pletykák szerint a manchesteriek télen mindenképpen szeretnének egy középhátvédet venni, a fő kiszemelt Giorgio Chiellini a Juventusból. Januárig még alighanem rengeteg klasszissal hozzák hírbe a csapatot, miután a pénz továbbra sem jelent akadályt a Citynél. Minden bizonnyal lesznek tehát érkezők, ami tovább nehezíti Mancini egyébként sem könnyű dolgát. A trénernek első lépésként a játékosokkal kell megtalálnia a közös hangot. A keret egy része nem örült Hughes menesztésének, Shay Given és Bellamy állítólag az utolsó pillanatban meg akarta győzni a vezetőséget arról, hogy ne rúgják ki a szakembert. Egyes lapértesülések szerint ők máris a távozáson gondolkoznak, miközben eddig ők voltak a csapat legjobbjai a szezonban.

www.global-soccer.eu