Vágólapra másolva!
Az angol bajnokság rajtja előtt több szakértő is úgy gondolta, hogy ezúttal megszakadhat a négy nagy, azaz a Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal egyeduralma, és más együttesek is beférkőzhetnek a Bajnokok Ligáját érő helyekre. Pillanatnyilag úgy tűnik, valóban megtörténhet ez, de nem teljesen úgy, ahogyan arra számítani lehetett: a Liverpool a vártnál gyengébben szerepel, a helyére viszont nem a dúsgazdag Manchester City tört be.

Az angol bajnoki idény kezdete előtt a nagy klubok közül az Arsenal visszaesését jósolták a szakemberek, hiszen az Ágyúsok több kulcsemberüktől is megváltak a nyáron, az erősítés viszont kimerült a belga középhátvéd, Thomas Vermaelen megvételében. A londoniak azonban remekül tartják magukat mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában - az előző szezonban a Manchester Unitedet is megszorító Liverpool viszont igencsak gyengélkedik. A Vörösök 14 forduló után csak az ötödik helyen állnak, és máris öt vereségük van, miközben az elmúlt idényben mindössze kétszer kaptak ki. A Liverpool a Bajnokok Ligájában is messze elmaradt a várakozástól, már a csoportkörből sem sikerült továbbjutnia, ami először fordult elő Rafael Benítez irányítása alatt.

A liverpooliak vártnál gyengébb szereplésének sok összetevője van, amelyek közül kétségtelenül az egyik legfontosabb a csapatot sújtó sérüléshullám. Az együttes két legfontosabb játékosa, Steven Gerrard és Fernando Torres egyaránt hosszabb időre kidőlt a sorból (a spanyol csatár sokáig nem teljesen egészségesen is vállalta a játékot, de az elmúlt hetekben már kénytelen volt pihenni), márpedig az ő szerepük kulcsfontosságú. Nem véletlenül nyilatkozta Benítez, hogy amennyiben Fernando Torres végig rendelkezésére állt volna (a csatár nem játszott az Olympique Lyon elleni, otthon 2-1-re elveszített találkozón), akkor csapata bejutott volna a legjobb 16 közé a BL-ben. A sérülések azonban együtt járnak a futballal, és az már a szakmai stáb felelőssége, hogy mennyire készül fel rá. Torresnek nincsen alternatívája a keretben, a klub senkit sem igazolt a csatárposztra a nyáron, a kölcsönből visszatért Andrij Voronyin pedig továbbra sem találja a helyét Liverpoolban. A spanyol tréner kénytelen volt a fiatal francia David N'gogot szerepeltetni, aki minden tőle telhetőt megtett, de egyelőre nagyon mesze áll Torres klasszisától.

A Liverpool a nyáron inkább középpályást vásárolt az olasz Alberto Aquilani személyében, aki elméletileg Gerrard helyettese is lehetne - azonban az AS Romától 20 millió euróért megvett futballista csak a hetekben kezd beépülni a csapatba hosszú sérülését követően. Az ő leigazolása egyelőre nem vált be, márpedig a klub nem nagyon engedheti meg magának, hogy drága szerzeményei ne hozzák be az árukat, mert az egyesület rossz anyagi helyzetben van. A Liverpoolnak a hírek szerint 245 millió fontos tartozása van, éppen ezért érinti nagyon érzékenyen a Bajnokok Ligájából való korai kiesés.

A csapat tavasszal ugyan a második számú kontinentális sorozatban, az Európa Ligában egy jó szerepléssel további eurómilliókhoz juthat, ám ez mit sem ér, ha közben nem végez az első négy között a Premier League-ben - Beníteznek tehát nem lesz könnyű dolga az idény hátralévő részében, hiszen az EL-ben a csapatot egyértelműen favoritnak tartják. Ezzel persze maga a szakember is tisztában van: "Módosítanunk kell a céljainkat. Elsőként a bajnokságra kell gondolnunk, és arra, hogy az első négyben végezzünk. Az Európa Liga és az FA-kupa csak ezután jön, még akkor is, ha ezekben a sorozatokban trófeákat lehet nyerni" - fejtette ki Benítez, aki alighanem jól tudja, hogy ha a csapat a következő szezonban nem lesz ott a BL-ben, annak súlyos következményei lehetnek. Egyes angol források szerint ez esetben a vezetőségnek nem marad más választása, mint hogy eladja legértékesebb játékosait, kezdve Fernando Torresszel. Márpedig Benítez egy nyilatkozatában azt mondta: ha a csatárt eladják, ő azonnal lemond.

A Manchester City székházában évek óta nem hangzott el az "anyagi gondok" kifejezés: a klub arab tulajdonosai számára a pénz nem akadály, az egyesület a nyáron 139 millió eurót költött új játékosokra, ennél többet csak a Real Madrid engedett meg magának az egész világon. A manchesteri kékek azonban idén is várakozáson alul teljesítenek, 14 forduló után csak hetedikek a tabellán, igaz, van egy elmaradt mérkőzésük. A győzelem azonban mostanában ritka vendég a Citynél, hiszen az együttes a legutóbbi hét bajnokiján egyaránt döntetlent játszott. Nem csoda, hogy a szakvezetőt, Mark Hughest egyre több kritika éri, és a pletykák szerint hamarosan akár el is küldhetik a klubtól - a vezetőség állítólag Guus Hiddinket vagy Roberto Mancinit képzeli el a helyére.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Liverpool elhasalt a BL-ben

A játékoskeret erőssége alapján a City valóban többre hivatott, Hughesnak inkább a bőség zavara jelenthet problémát. A trénernek olyan támadók állnak a rendelkezésre, mint Shaun Wright-Phillips, Martin Petrov, Robinho, Carlos Tévez, Emmanuel Adebayor, Roque Santa Cruz és Craig Bellamy. A szakember annak érdekében, hogy közülük minél többen játszhassanak, általában két klasszikus szélsővel és két csatárral küldi pályára együttesét (ebben a felállásban Robinho is középpályásnak számít), ám így is nehéz döntenie. A legutóbbi bajnokin a Hull City ellen például a holtversenyben házi gólkirály Craig Bellamyt hagyta ki.

A szakértők egy része szerint ez rossz döntés volt, mert Bellamy igazi vezéregyéniségnek számít, és sosincs híján az önbizalomnak. Márpedig jelenleg a Cityből éppen ez hiányzik, amit maga Hughes is elismert a Hull elleni döntetlen után - úgy vélte, hogy csapata a sok iksz miatt kezd elbizonytalanodni, még akkor is, amikor megszerzi a vezetést. A holland középpályás, Nigel de Jong nyilatkozata is valami ilyesmiről tanúskodik. "Lehet, hogy bizonyos helyzetekben van egy kis önbizalomhiányunk. Próbálunk magabiztosak lenni, főleg a hazai meccseken, de frusztráltak vagyunk" - mondta a focista. Nem éppen a legjobb előjel a hétvégi, Chelsea elleni rangadó előtt.

Kérdés, hogy egy edzőcsere változtatna-e a ManCity helyzetén. Mindenesetre érdekes módon Hughes egyáltalán nem érzi úgy, hogy csapata számára kötelező lenne az első négyben végezni. "Sokak szerint a rendelkezésre álló erőforrásokkal a minimális cél az első négy közé kerülés, de szerintem nem így van. Olyan klubokat kellene megelőznünk, amelyek nem csak a Premier League-ben, hanem az egész világon a legjobbak közé tartoznak. Ez nagyon nehéz. Számunkra az igazi cél a fejlődés, és szerintem máris előrébb léptünk az előző idényhez képest" - nyilatkozta a szakember. Nem biztos, hogy az egyesület tulajdonosai is így gondolkoznak.

www.global-soccer.eu