Vágólapra másolva!
"Remélem, nem jött még el a pályafutásom csúcsa" - nyilatkozta az [origo]-nak a 30 éves Gera Zoltán, majd felsorolta, hogy mi az, ami még hiányzik a karrierjéből: szeretne a BL-ben játszani, bajnoki címről is álmodik, a válogatottról azonban egyelőre nem akart beszélni. Pedig Angliában ismét régi formájában tündököl, a múlt héten a Fulhamet góllal segítette az Európa Liga nyolcaddöntőjébe, majd kivette a részét a Manchester United elleni 3-0-s győzelemből is.

- Van annál nagyobb dolog Angliában, mint a Manchester United legyőzése?
- Szerintem nincsen. Évek óta a Manchesteré nem is csak Anglia, hanem a világ legjobb csapata. Igaz, ezúttal könnyebb dolgunk volt, mint az előző szezonban, mert ezúttal sok védőjátékos hiányzott az ellenfél kezdőjéből. Mi viszont olyannyira szervezetten játszottunk, hogy még gólt sem kaptunk, lőttünk viszont hármat.

- A Rooney, Owen duóval akár vb-t is lehetne nyerni, a Craven Cottage-on ők sem mutattak semmit?
- Mindenki úgy játszik, ahogyan hagyják. Mi nem hagytuk őket, nem tudtak villogni, a MU-t pedig igencsak megfogta a második bekapott gól. Egyet sajnálok csak, hogy nem ment be a kapáslövésem 0-0-s állásnál, pedig a meccs előtt beszéltem Kuszczakkal - akit jól ismerek a West Bromból -, kérdezte, hogy "na mi lesz, akarsz tesztelni?" Erre én: "foglak is", ami meg is történt, de sajnos megfogta, nagyot védett.

- Van valami titka az újabb bajnokverésnek?
- A Fulhamnek mind a tizenegy játékosa tudja, hogy mit kell tenni azért, hogy ne kapjunk gólt. Nagyon sokat dolgozunk egymásért, és Roy Hodgson személyében egy roppant felkészült edző irányít minket, talán ez az oka annak, hogy nehéz minket megverni, illetve hogy képesek vagyunk bravúrok elérésére.

- Ennyire az egységben van a Fulham ereje, nincsenek is sztárjai a csapatnak?
- Vannak különleges játékosok, de mindenki ugyanúgy dolgozik, a jobbhátvéd és a bal oldali középpályás is ugyanazt csinálja a pályán, az edzőnek pedig nem az a fontos, hogy az egyén villogjon, csakis a csapat érdeke számít. Persze, vannak sztárjai is a csapatnak, Zamorát vagy Dempsey-t én például annak tartom.

Gera kapáslövését így hárította a MU kapusa:


- A Fulhamben játszottál már a bal és a jobb oldalon is, most meg középen, melyik tetszik a legjobban?
- Őszinte leszek: a mostani pozíciómat élvezem a legjobban. A 4-4-2-es rendszerben én vagyok az egyik támadó, de a csatár mögött, hátrébb vonva szerepelek. Korábban Matthäusnál is ezen a poszton játszottam a válogatottban, és akkor ment a legjobban a foci, s most is úgy érzem, hogy ez a nekem való hely a csapaton belül, mert így gólveszélyes vagyok, gyakran odaérek a kapu elé, de mégsem csatárt játszom, hiszen többet kell védekeznem, mint az éktársamnak. Ezen a poszton is nagy a konkurencia a csapatba kerülésért, de ha úgy játszom, ahogyan tudok, akkor itt lehetek a leghasznosabb.

- Hová tűntek a gólok utáni szaltós ünnepléseid?
- Vagy túl közel voltak a csapattársak, vagy más módját választottam az ünneplésnek, de biztos fogok még szaltózni, nem felejtettem el.

- Gondolsz még néha a West Bromban eltöltött évekre, vagy már a Fulhamnél is berendezkedtél?
- Tavaly sokszor eszembe jutott, mert nagyon szép időszak volt a birminghami, de most már a Fulhamben is jobban, sokkal jobban érzem magam, mint tavaly, s ez szerintem a játékomon is látszik. Örülök, hogy itt vagyok.

- Az Európa Liga is új élményeket tartogatott a számodra.
- Valóban, ezzel az egyik kívánságom valóra is vált, hiszen szerettem volna nemzetközi kupában szerepelni. Ez összejött, és örülök, hogy továbbjutottunk, ráadásul jó csapatok - AS Roma, Basel, CSZKA Szófia - ellen. Most meg jön az UEFA-kupa utolsó győztese, a Sahtar Donyeck, utána pedig az Ajax-Juventus párharc nyertese következhet. A 16 közé jutás egyelőre nagyon távoli vágyálom, addig még rengeteg meccsünk lesz a bajnokságban is. De úgy érzem, legyőzhetjük az ukránokat februárban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Meglepett a magyar Aranylabda-választás végeredménye?
- A díjat Juhász Roli nyerte, s szerintem azért nem Dzsudzsák Balázs lett az év játékosa, mert az újságírók elsősorban a válogatottban nyújtott teljesítményt vették alapul. Hiszen az kétségtelen, hogy klubszinten Balázs nyújtotta a legjobbat Eindhovenben, igaz, egy védőt és egy támadót nem lehet összehasonlítani. Roli minden válogatott mérkőzésen kiegyensúlyozottan játszott, és ezek alapján meg is érdemelte az első helyet.

- Te hatodik lettél a debreceni Varga Józseffel holtversenyben, reálisnak tartod ezt a 2009-es éved alapján?
- Én hatodik lettem, de Huszti Szabolcs például épphogy befért az első tízbe, pedig nagyon komoly csapatban játszik. Úgy gondolom, már az a tény, hogy a Zenit játékosa, önmagában minősíti a játékos képességét.

- A válogatottra milyen gyakran gondolsz?
- Most még nem érzem azt, hogy a válogatottról beszélnem kellene. Talán később.

- Akkor azt se kérdezzem, hogy vissza fogsz-e térni az Eb-selejtezőkre 2010-ben?
- Amit a válogatottbeli jövőmről korábban mondtam, azt fenntartom (Gera novemberben azt mondta, Koemannál már nem szeretne játszani - a szerk.) - ahhoz képest újat most nemigen tudok mondani.

- Az U20-as válogatottról azért csak szívesen beszélsz. Van olyan a vb-bronzérmes csapatból, akit látva 20 éves önmagadra ismersz?
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy láttam pár jó meccset, és bizony vannak nagyon jó játékosai az együttesnek, a legjobban pedig nekem Koman Vladimir tetszett. Végig rendkívül éretten játszott az egyiptomi tornán, igazi vezére volt a csapatnak, de amiatt is jó úton jár, hogy már évek óta felnőttcsapatban játszik. Ha így folytatja, jó játékos lehet belőle. A kapus Gulácsi Péter is remekelt, csakúgy, mint Németh Krisztián, akit ügyes, gólérzékeny játékosnak tartok. Ha már rendszeresen játszik az AEK Athénban, s lesz 1-2 éves rutinja, akkor előbb-utóbb a felnőttválogatottban is lehetőséghez juthat.

- Mi az, ami még hiányzik a karrieredből?
- Mindig jobbat akar az ember, de most, 30 évesen én tényleg úgy gondolom, hogy a legjobb még hátravan. Remélem, nem jött még el a pályafutásom csúcsa. Úgy érzem, hogy egyre jobb erőállapotban vagyok, s úgy tekintek a jövő felé, hogy a legnagyobb sikereimet még ezután fogom elérni. Szeretnék a Bajnokok Ligájában játszani, szeretnék bajnokcsapat tagja lenni, igaz, utóbbi elérése Angliában nem reális, a nagy bajnokságokon kívül, más országban talán igen. De nagyon szeretek a Premier League-ben játszani, hiszen itt olyan futballisták szerepelnek, hogy úgy érzem magam, mintha hétről hétre a BL-ben fociznék.