Vágólapra másolva!
Bár nyáron úgy tűnt, hogy Bodor Boldizsár elhagyja a Roda csapatát, végül maradt a holland klubnál, ahol ősszel alapember volt, és a legutóbbi fordulóban győztes gólt szerzett. A válogatottban balhátvédként, klubjában belső középpályásként számításba vett játékost Erwin Koeman egy késés miatt ugyanúgy kihagyta a csapatból, mint Gera Zoltánt, de az ő ügye sokkal kisebb vihart kavart. Bodor reméli, hogy Gera visszatér a válogatotthoz, hiszen főleg rá épült a csapat játéka, de a kispadról is tudott segíteni.

- Két gólt szereztél eddig a szezonban, de azokat jól időzítetted: az egyik győzelmet ért, a másik pedig az egyenlítéshez kellett.
- Igen, ha gólt lőttem idén, az valóban fontos volt, de nem vagyok elégedett, többször kéne betalálnom.

- A válogatottban balhátvédként számítanak rád, a Rodánál inkább középpályásként, melyik fekszik jobban?
- A Rodánál már öt éve belső középpályást játszom, jobban érzem magam ezen a poszton, fel lehet érni a támadásokhoz, de a védekezésbe is be kell segíteni. A balhátvéd hiányposzt a válogatottban, így kerültem oda, de idő kell, amíg az ember átszokik középppályásból védőre, és nehéz egyenletesen teljesíteni, ha egyszer az egyik poszton szerepel, utána meg a másikon.

- A válogatottban szóba sem került, hogy belül játsszál? Erwin Koemannál sokszor Halmosi Péter játszott Dárdai Pál mellett, pedig ő inkább szélső.
- Csak Petry Zsolttal beszéltem erről, a kapitánnyal nem került szóba, hogy belső középpályás legyek, mindig balhátvédként vett számításba.

- A mostani gólod szabadrúgásból született, ezekre te vagy kijelölve, vagy most csak úgy odaálltál?
- Általában én végzem el őket, tavaly is lőttem gólt pontrúgásból, de idén eddig kevés lehetőségem volt, mert alig kaptunk szabadrúgást középről, a 16-os előteréből.

- A Roda tavaly osztályozót játszott, most pedig a tizennegyedik a 18 csapatból, reális ez a helyezés?
- A tavalyi év csalóka volt, nem voltunk annyira rosszak, mint amit az eredmény végül mutatott. Most is előrébb lenne a helyünk, a 10-12. helyre oda kéne érni, de elég hullámzó a csapat teljesítménye. Muszáj a velünk azonos erőt képviselő, vagy gyengébb csapatok ellen gyűjtögetni a pontokat, és jó lenne egy-egy nagyot is megcsípni. Régebben ez pont fordítva volt, a nagyokat sokszor megvertük, a kicsiktől meg kikaptunk.

- Nyáron szó volt róla, hogy a Roda fuziónál a Fortuna Sittarddal, ez miért hiúsult meg?
- A pénz volt az oka, a Roda nem kapta volna meg a beígért összeget a várostól, ráadásul a Sittardnak komoly adóssága is volt.

- Azt is írták év elején, hogy a Roda csőd közeli állapotba került. Ebből ti éreztetek valamit?
- Ezt kicsit felnagyította a média, 2-3 millió eurós tartozása valóban volt a Rodának, de ezt sikerült orvosolni, amikor eladták a stadion tulajdonjogának öt százalékát. Olyanról szó sem volt, hogy emiatt elmaradtak vagy késve érkeztek a fizetések.

- Komoly esély volt rá, hogy nyáron csapatot válts, mégis maradtál. Miért?
- Spanyolországból és Franciaországból is megkeresték a menedzserem, de mondták, hogy még várni kell, mivel az a játékos, akinek a helyére vittek volna, még nem távozott a csapattól. Az idő sürgetett, én meg nem akartam két szék között a pad alá esni, mivel az edző is marasztalt és a Roda is jó feltételeket kínált, így aláírtam újabb két évre.

Forrás: AFP

- Csapatneveket lehet tudni, hogy kik kerestek?
- Inkább nem mondanék semmit azon kívül, hogy francia és spanyol első osztályú csapatokról van szó. Ezekben a bajnokságokban el tudnám képzelni magam a jövőben, bár Németországban is szívesen játszanék.

- Rendelkezel belga állampolgársággal, ez számíthat valamit egy esetleges átigazolásnál?
- Manapság már nem, ez addig volt fontos, amíg Magyarország nem volt tagja az Európai Uniónak, és Angliába egy magyar játékos csak úgy tudott elszerződni, ha a válogatott meccsek nagy részén játszott. De elképzelhető, hogy egyszer majd Belgiumban telepedem le, és akkor jól jöhet az állampolgárság.

- A válogatottban nagy vihart kavart Gera Zoltán ügye, aki előbb elkésett egy találkozóról, emiatt kimaradt a dánok elleni csapatból, majd végül lemondta a válogatottságot. Portugáliában te is elkéstél egy találkozóról, mi történt?
- Félreértettem valamit, azt hittem, ebéd lesz, de láttam, hogy nincs senki az étkezdében, lementem az alsó szintre, és a többiek már ott voltak a megbeszélésen. Koeman kijött, elmondta, hogy késtem, aztán később kihúzta a nevem a listáról, így a padra kerültem, pedig kezdő lettem volna.

- Te a padra kerültél a késés után, Gera viszont a lelátóra, lehetett ez az oka, hogy lemondta a válogatottságot? Éreztetek abból valamit, hogy készül erre a lépésre?
- Lehet, hogy belejátszott a késés is a döntésébe, és a kapitánynak is könnyebb volt azt mondani, hogy ezért küldi a lelátóra. De Gera azt mondta nekünk, már régóta érlelődött benne a döntés, a dániai konfliktus csak a végső lökést adhatta meg neki.

- Lehet még innen visszaút Gera számára?
- Nem tudom, hogy végleges-e a döntése, lehet, hogy más kapitánynál más lesz a helyzet. Remélem, hogy visszajön, nagy szükség lenne rá, majdhogynem ráépül a válogatott, de ő olyan játékos, aki akkor is tud segíteni, ha a kispadról száll be.

- Gera azt is mondta, hogy nem volt túl jó a hangulat a válogatott környékén. Te is így érezted?
- Igen, a svédek elleni meccs után elromlott a hangulat, az egy olyan pofon volt, amiből nem tudtunk felállni.

Forrás: AFP

- A válogatott végül a negyedik lett csoportjában, pedig sokáig harcban volt a továbbjutásért, csalódott vagy emiatt?
- Reális ez a negyedik hely, hiszen az előttünk végző csapatokat nem tudtuk megverni, illetve a dánokat a legvégén igen, de nekik az a meccs már nem számított. A portugálok és a svédek mindig akkor nyertek, amikor kellett, ráadásul ez a két csapat sokkal jobb nálunk, ezért az egy pont is sokat ért volna itthon a svédek ellen. Ha ott nincs az az utolsó percben bekapott gól, akkor a portugálok elleni két meccs is más lett volna, mentálisan sokkal jobb állapotban léphettünk volna pályára.

- A válogatott nagy része már külföldön játszik, a kötelező győzelmeket behúzza a csapat, de a nagyokkal még nem bír, mi kéne ahhoz, hogy ez megváltozzon? Több játékos is remekel klubjában, aztán a válogatottban a közelébe sem jut ennek a teljesítménynek.
- Össze kell érnie a csapatnak, nem lehet összehasonlítani a válogatott egy klubcsapattal, ahol rengeteg idő van gyakorolni. A válogatott tagjai csak a meccsek előtt találkoznak, keveset játszunk együtt, ezért mondom, hogy össze kell érnünk. A nagycsapatok ellen pedig csak akkor van esélyünk nyerni, ha mindenki százszázalékot nyújt.

- Négy különböző kapitánynál is játszottál, volt köztük két külföldi és két magyar. Koeman miben hozott újat a korábbiakhoz képest?
- A magyar kapitányok nekem nem váltak be, nem ismertek és nem bíztak bennem, a húsz válogatott meccsemből tizenötöt a külföldieknél játszottam. Koeman főleg taktikailag erős, és a meccs előtti felkészítésben is nagyon jó.

- Sokan támadták a kapitányt amiatt, hogy főleg külföldről válogat, és a magyar bajnokságból alig hív be játékosokat. Tényleg ennyivel jobbak a légiósok?
- Bevallom őszintén, a magyar bajnokságot nem követem, illetve az eredményeket látom, de azt nem tudom, hogy játszanak a csapatok, így aztán azt sem tudom, kit lenne érdemes behívni. Azt azért tapasztalatból tudom, hogy külföldön erősebb szinten edzenek a csapatok.

- Szombaton Belgium ellen játszik a válogatott, rengeteg a hiányzó, hiszen Huszti, Gera, Hajnal és Dárdai sincs a keretben, mit vársz a meccstől?
- Sok a hiányzó, de éppen emiatt most jó lehetőség nyílik a bizonyításra azok előtt, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak. Tippelni nem szeretnék, jó meccset várok.