Vágólapra másolva!
Nem lesz könnyű dolga Egervári Sándornak, a szeptember 24-én kezdődő, egyiptomi U20-as világbajnokságra készülő magyar válogatott szövetségi edzőjének, Németh Krisztiánt és Kádár Tamást ugyanis nem akarja elengedni a klubja a nemzeti csapat összetartására. A védőhiánnyal küszködő Newcastle állítólag az egész vb-ről letiltaná Kádárt, az MLSZ nemzetközi igazgatója szerint ehhez meg is van a joga, mivel az U20-as vb nincs rajta a FIFA nemzetközi naptárán.

Az U20-as válogatott keretét több külföldön futballozó játékos is erősíti, ám a klubok nem szívesen válnának meg a légiósoktól a világbajnokság idejére. Mindez nem új történet, a klubok máskor is előszeretettel visszatartják kulcsjátékosaikat a válogatottól, 2008-ból a legemlékezetesebb történet Lionel Messié, akit az olimpiai csapatba nem akart elengedni az FC Barcelona (a BL-győztes végül kötélnek állt, az argentinok pedig megnyerték a pekingi tornát).

A világbajnokság előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában még két háromnapos összetartásra hivatalosak az U20-as válogatott játékosai, az első szeptember 13. és 16. között lesz, a második pedig 20-tól 23-ig tart, utóbbi napon már útra is kel a csapat a másnap kezdődő esemény helyszínére, Egyiptomba.

Egervári Sándor az [origo]-nak elmondta, jelenleg is várják a fejleményeket, de bízik benne, hogy sikerül valamilyen kompromisszumos megoldást találni. A szövetségi edző szerint a probléma csak Kádárt és Némethet érinti: "A két játékos az előző hat napot velünk töltötte, most csak a következő kétszer három nap a kérdéses, hogy csatlakozhatnak-e ismét a kerethez vagy sem. Természetesen szeretnénk, ha a csapat hiánytalanul készülhetne a vébére, ám Kádár és Németh két alapjátékos, így rájuk akkor is számítanék, ha csak a kiutazás előtt érkeznének meg klubjaiktól." Egervári hozzátette: az idő azért is nagyon sürgeti, mert péntekig kell megneveznie az Egyiptomba utazó, szűkített 21-es keretet.

A FIFA és az UEFA hivatalos rendezvényeire minden csapat köteles elengedni ugyan játékosait, ám - az ügyben érintett két játékosnak, Kádár Tamásnak (Newcastle) és Németh Krisztiánnak (AEK Athén) a menedzsere, Pataky Tibor szerint - az U20-as világbajnokság megítélése nem egyértelmű. "A felnőtt- és az U21-es eseményeknél nem kérdéses, hogy a kluboknak el kell engedniük a futballistákat, az U20-as torna esetében ezt többen vitatják, a német válogatottban egyszerre 12 játékosról vitatkoznak."

Pataky szerint az AEK-nél abszolút pozitívan állnak hozzá az ügyhöz, pedig a magyarok összetartása, illetve a vb ideje alatt két rangadót is játszik a csapat, ezeken az athéniak szerették volna bevetni a nyitómeccsén remeklő Németh Krisztiánt. A klubnak 13-án és 20-án is lesz bajnokija, a legfontosabb azonban a 23-án és a 27-én rendezendő két mérkőzés: előbb az Olimpiakoszt, majd a Panathinaikoszt fogadja az AEK.

A görög sajtóban megjelentek alapján az athéniak szeretnének megtalálni a mindkét fél számára legkedvezőbb megoldást. "Természetesen szeretnénk, ha a csapattal lenne az Olimpiakosz elleni rangadón Németh, de úgy vélem, semmit nem tehetünk, kénytelenek vagyunk elengedni. Ha végül mégis itt lesz, annak nagyon fogunk örülni" - nyilatkozta Dusan Bajevic, az AEK menedzsere, hozzátéve, hogy a klub még egyeztet a lehetőségekről a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

Pataky Tibor megerősítette: az AEK a most véget ért U20-as edzőtáborba is elengedte Némethet, és készek arra, hogy ugyanígy tegyenek majd a vb előtt is.

Kádár Tamás esetében már nem ilyen kedvező helyzet, a Newcastle sem az összetartásra, sem pedig a világbajnokságra nem akarja elengedi a védőt, de a végleges döntés még nem született meg: "Még nem mondták ki a végső szót, zajlanak a tárgyalások, ám a Newcastle gondban van, hiszen jelenleg mindössze három bevethető belső védője van, és nyolc bajnokija lesz a kérdéses időpontban" - mondta Pataky. Az mindenesetre pozitívum, hogy Kádár is együtt volt a magyar csapattal a pápai edzőtáborban, és pályára léphet a szerdai, MTK II elleni edzőmeccsen.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Németh Krisztiánt (balra) a válogatott és az AEK is nagyon akarja

Szintén lemaradhat a vb-ről Futács Márkó, a Werder Bremen magyar csatára, akit a mostani összetartásra elengedtek, ám nem tudni, hogy később is visszatérhet-e: "Már elküldték a Werdernek az új meghívót, de a Bréma még nem válaszolt. Előfordulhat, hogy nem engednek el, hiszen Hugo Almeidát műtik, így a felnőttkeretnél is számításba vehetnek. Még semmi sem biztos, minden akkor derül ki, amikor a válogatott légiósai is visszatértek a csapatukhoz. Én úgy tudom, hogy a vb-re nem mondhatnak nemet a klubok, de a felkészülésre igen" - nyilatkozta az [origo]-nak Futács.

Egervári számára jó hír, hogy a többi légióst szó nélkül elengedte csapata, Gulácsi Péter (Liverpool), Simon András (Cordoba) vagy Koman Vladimir (Bari) is végig ott lehet a válogattal.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Labdarúgó Szövetség nemzetközi igazgatója azon dolgozik, hogy Egervári Sándor teljes kerettel készülhessen a vb-re, pedig - mint az [origo]-nak elmondta - a klubok megtehetik azt, hogy nem engedik el játékosaikat az egyiptomi világeseményre, hiszen "bármilyen furcsa, az U20-as vb nincs rajta a FIFA nemzetközi naptárán".

A magyar válogatott az U20-as vb-n a csoportmeccsei során szeptember 27-én Honduras, 30-án Dél-Afrika, majd október 3-án az Egyesült Arab Emirátusok ellen lép pályára.

Az U20-as válogatott bő kerete:
kapusok:
Gulácsi Péter (Liverpool FC), Megyeri Balázs (Ferencváros), Kunsági Roland (Budapest Honvéd), Kovácsik Ádám (Reggina Calcio)

védők:
Debreceni András (Budapest Honvéd), Korcsmár Zsolt (Újpest FC), Szekeres Adrián (MTK Budapest), Kádár Tamás (Newcastle United), Szabó János (Paks), Zámbó Bence (Győri ETO FC), Varga Péter (Manchester City), Présinger Ádám (Videoton FC)

középpályások: Dudás Ádám (Győri ETO FC), Tóth Bence (Ferencváros), Nagy Olivér (Pécsi MFC), Takács Péter (DVTK), Búrány Zoltán (DVTK), Koman Vladimir (AS Bari), Simon Ádám (Szombathelyi Haladás), Nikházi Márk (MTK Budapest), Hidi Patrik (Budapest Honvéd), Varga Roland (Brescia Calcio), Heffler Norbert (Pápa), Kiss Máté (Győri ETO FC), Farkas Zoltán (Kaposvár)

csatárok:
Németh Krisztián (AEK Athén), Simon András (Cordoba FC), Gosztonyi András (MTK Budapest), Balajti Ádám (DVTK), Futács Márkó (Werder Bremen).