Vágólapra másolva!
Szeptember második felében kezdődik Egyiptomban az U20-as labdarúgó-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott is szerepel. A torna időpontjának megválasztása viszont meglehetősen problémásnak tűnik, hiszen akkor már javában zajlik az idény. Az Európa-bajnok német válogatottról máris kiderült, hogy legjobbjai nélkül lesz kénytelen elutazni Egyiptomba.

Válogatott szinten a felnőtt világbajnokság után a 20 éven aluliak tornája számít a legrangosabb viadalnak, legalábbis a FIFA rendezvényei közül. A nagy presztízsű tornán korábban olyan világklasszisok tűntek fel, mint Diego Maradona, Ronaldinho vagy Lionel Messi - hogy csak a legnagyobb neveket említsük. Ennek megfelelően a nemzetközi szövetség gondosan igyekszik beilleszteni a viadalt a nemzetközi futballnaptárba annak érdekében, hogy a legjobb játékosok szerepeljenek rajta.

A legutóbbi négy világbajnokság közül háromra is nyáron került sor, amikor a játékosoknak nincsenek klubkötelezettségeik, azonban 2003-ban az élet közbeszólt: azt a tornát Szaúd-Arábiában rendezték, és az eredeti időpontban az iraki háborús helyzet miatt nem lehetett játszani az országban.

Így aztán november végén, illetve december elején látták vendégül a válogatottakat, és ennek megfelelően jó néhány klasszis kénytelen volt kihagyni a tornát: a braziloknál Diego és Robinho, az angoloknál Wayne Rooney és Jermaine Jenas, a spanyoloknál José Antonio Reyes és Fernando Torres is pályára léphetett volna, de mivel klubcsapatukban mindannyian meghatározó játékosok voltak, egyaránt otthon maradtak.

Az U20-as világbajnokság helyzete ugyanis nagyban hasonlít az olimpiai játékokéra: a jelenlegi szabályok értelmében hiába számít mind a kettő a FIFA hivatalos viadalának, a kluboknak semmilyen kötelezettségük nincsen arra, hogy elengedjék a játékosaikat.

A 2008-as pekingi olimpia előtt is akadt konfliktus a nemzeti szövetségek, illetve az egyesületek között, főleg Németországban, ahol a Werder Bremen nem akarta elengedni Diegót, a Schalke pedig a szintén brazil Rafinhát szerette volna Gelsenkirchenben tartani - ám a jobbhátvéd végül engedély nélkül csatlakozott nemzeti csapatához, amiért pénzbüntetést kapott.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) idén gyorsan reagált, hiszen már a múlt héten megbeszélést kezdeményezett a Német Labdarúgó Ligával (DFL) a világbajnokság miatt - és végül a válogatott húzta a rövidebbet.

Az Európa-bajnokként kvalifikált együttes ugyanis Egyiptomban nem számíthat majd a legjobbjaira: amelyik focistára egyesülete igényt tart, azt Horst Hrubesch szövetségi kapitány nem viheti magával. Márpedig a keret jó néhány tagja rendszeresen játszik egyesületében: a Bundesliga nyitófordulójában Dennis Dikmeier (Nürnberg), Stefan Reinartz (Bayer Leverkusen) és Timo Gebhart (Stuttgart) is kezdő volt, de csereként Marcel Risse (Nürnberg) is pályára lépett. De az angol West Ham Unitedben légióskodó Savio Nsereko is valószínűleg csak Londonból szurkol majd a többieknek...

Forrás: AFP

A stuttgarti Timo Gebhart vb-szereplése is veszélybe kerülhet

A szeptemberi tornán ráadásul a németek mellett az olaszok, az angolok és a spanyolok is ott lesznek, márpedig ezen országokban a klubok szintén nagyon erősek - így minden esély megvan rá, hogy a fenti válogatottak is tartalékosak lesznek majd Egyiptomban.

A spanyol csapatból César Azpilicueta (Osasuna), Ignácio Camacho (Atlético Madrid), Daniel Aquino (Murcia), Daniel Parejo (Getafe) és Iván Bolado (Racing Santander) rendszeresen játszik klubjában; az olaszoknál Alberto Paloschit (Parma), Stefano Okaka Chukát (AS Roma) és Fernando Forestierit (Málaga) fenyegeti leginkább az a veszély, hogy egyesülete nem engedi el; az angoloknál pedig Dan Gosling (Everton), James Tomkins (West Ham United), Scott Sinclair (Wigan Athletic), Kieran Gibbs (Arsenal), Daniel Sturridge (Chelsea), Freddie Sears (West Ham United) és Fabian Delph (Aston Villa) kerülhet hasonló helyzetbe.

Ami a magyar válogatottat illeti, a tavalyi U19-es Eb-n szerepelt labdarúgók közül valószínűleg csak Koman Vladimirt kell kikérni külföldi, profi gárdától - ő a nyáron került kölcsönbe a Barihoz, márpedig a Serie A újonca várhatóan számít majd rá szeptemberben is. Gulácsi Péter, Németh Krisztián és Simon András csak a tartalékok között játszik Liverpoolban, így a Vörösök aligha gördítenek akadályt az egyiptomi szereplésük elé, a többiek esetében pedig az MLSZ-nek a hazai egyesületekkel kell majd megegyeznie.

Az újpesti Korcsmár Zsolt, a kispesti Debreceni András, az MTK-s Gosztonyi András és Szekeres Adrián szintén rendszeresen szerepel a klubjában, vagyis a hazai egyesületeknek elsősorban róluk kellene lemondaniuk. Persze ez sem tűnik egyszerűnek, de mindenképpen könnyebb feladat, mintha ha mondjuk a Chelsea-vel, vagy a Bayer Leverkusennel kellene megállapodni az MLSZ-nek.

www.global-soccer.eu