Vágólapra másolva!
Az Arsenal vezetőedzőjét, Arsene Wengert sokan kritizálják amiatt, hogy nem világklasszisokat, hanem viszonylag ismeretlen, fiatal játékosokat szokott igazolni. A francia szakember azonban nem ragaszkodik mindig a saját futballfilozófiájához, januárban például klubrekordnak számító összeget fizetett a Zenit Szankt-Petyerszburg orosz középpályásért, Andrej Arsavinért, pontot téve ezzel az elmúlt fél év egyik leghosszabb átigazolási szappanoperájának a végére.

Az egykori Szovjetunió labdarúgásában a főváros, Moszkva mellett Kijev és Tbiliszi játszott nagyon fontos szerepet, és az ország második legnagyobb városának számító Leningrád sokáig nem volt meghatározó a szovjet futballban. A mai Szentpétervár legjobb csapata, a Zenit ugyan élvonalbeli volt, de az esetek többségében csak a középmezőnyben végzett, 1967-ben pedig csak azért menekült meg a kieséstől, mert az ország vezetői úgy gondolták: mégsem lenne illő, ha a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulóján éppen a leningrádi klub búcsúzna a legjobbak közül. A csapat aztán a nyolcvanas években magára talált: 1980-ban bronzérmes lett, három évvel később az elődöntőig jutott a kupában, 1984-ben pedig története során először bajnokságot nyert.

Nem csoda, hogy ebben az időszakban a városban futball-láz uralkodott, és az 1981-ben született Andrej Szergejevics Arsavin is érdeklődött a sportág iránt. A korabeli megfogalmazások szerint klasszikus munkáscsaládból származású srác édesapja amatőr szinten maga is kergette a labdát, így nagy örömmel vitte hétesztendős fiacskáját a Zenit utánpótlás-központjába, a Szmena futballakadémiára. A kis Andrej hamar megmutatta tehetségét, egyik első edzője, Szergej Godejev szerint ugyan a termete alapján majd mindegyik társánál kisebb volt, de amint labdához ért, kimagaslott közülük, és már akkor is nyilvánvaló volt, hogy egészen kiválóan lát a pályán.

Más kérdés, hogy akkoriban még egyáltalán nem volt biztos, hogy Arsavinból profi futballista lesz. Andrejt ugyanis nem csak a sport, hanem a divat is érdekelte, és a tanulmányait ennek megfelelően folytatta. A középiskolát egy divattervezéssel és iparművészettel foglalkozó intézményben végezte el - igaz, később félig komolyan, félig viccesen azt állította, hogy csak azért választotta azt az iskolát, mert így egyedüli fiúként 20 lány osztálytársa volt. Az mindenesetre biztos, hogy Arsavinnak divattervezői végzettsége is van, és diplomamunkáját sportruházat tervezéséből, illetve előállításából készítette el.

Tízperces összeállítás az orosz kiválóság legszebb momentumairól:


Ugyanakkor a labdarúgást sem hanyagolta el, 18 esztendősen már a tartalékok között futballozott, és egy évvel később az első csapatban is bemutatkozhatott, ráadásul nem is akármilyen mérkőzésen. 2000 nyarán a Zenit ott volt az UEFA-Intertotó-kupa mezőnyében, és a harmadik fordulóban éppen a magyar Lombard FC Tatabányát búcsúztatta. Arsavin a következő körben, az angol Bradford City elleni idegenbeli visszavágón debütált, és olyan jól játszott, hogy a következő fordulóban, a Celta Vigo elleni két összecsapáson is pályára léphetett - mindkét alkalommal a szünetben cserélték be.