Vágólapra másolva!
Egy bajnokságban minden együttesnek mindenkivel játszik vendégként és hazai pályán is, de nem mindegy, hogy ezt milyen sorrendben teszi - a sorsolásnak tehát fontos szerepe lehet a pontvadászatban. Ebből a szempontból a jelenlegi idényben a spanyol liga szervezői meglehetősen érdekesen alakították a menetrendet: az együttesek négy egymást követő fordulóban találkoznak a mezőny négy sztárcsapatával, a rangadókat pedig két hathetes periódusban rendezik - amelyből az első a múlt héten kezdődött.

Egy bajnokság sorsolásának elkészítése a számítógép előtti időkben bonyolultabb feladat volt, de manapság elméletileg már komputerrel készítik a pontvadászatok menetrendjét.

Olyan gyakran előfordul, hogy bizonyos klubok "egymásnak adják" az ellenfelet, vagyis azonos sorrendben játszanak a mezőny többi tagjával, és az sem ritka, hogy a sorsolást elkészítői "más érdekeket" is figyelembe vesznek. Aligha lehet véletlen, hogy amikor a Siófok és a Ferencváros is első osztályú volt, akkor az első fordulóban szinte mindig Siófok-FTC bajnokikat rendeztek a magyar NB 1-ben...

Angliában pedig az előző idényben érdekes módon úgy alakult a sorsolás, hogy a Liverpool-Manchester United, illetve az Arsenal-Chelsea találkozók egy fordulóba kerültek - tökéletesen megfelelve a mérkőzéseket közvetítő tévétársaság hét végi "Super Sunday" elnevezésű adásának.

A jelenlegi idényben azonban a spanyol liga, az LFP olyan sorsolást készített, ami alighanem példátlan a topligák történetében. A Primera Divisiónban jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy minden csapat négy egymást követő fordulóban találkozik az alábbi négy ellenfélle: Sevilla, FC Barcelona, Real Madrid és Villarreal. Mindez alaposan megkavarja a tabellát menet közben, hiszen amelyik együttes éppen ebben a sorozatban van, az bizony a papírforma alapján nem számíthat túl sok pontra.

Mindezt az eddigi eredmények is alátámasztják, hiszen nyolc klub már túl van ezen a szérián, amelyet a Tour de France-ból vett példával élve a spanyol szakértők csak "királyetapnak" neveznek, és többségük valóban rosszul jött ki az erőltetett menetből.

Az Athletic Bilbao és a Sporting Gijón mind a négy összecsapást elveszítette, utóbbi gárda a négy találkozón 18 gólt kapott... A Racing Santander számára rögtön ezzel a négy találkozóval kezdődött az idény, és a kantábriaiak a többiekhez képest még viszonylag jól szerepeltek, hiszen két pontot is összekapartak: a Sevilla és a Barca ellen is ikszeltek.

Szintén két pontot gyűjtött be ebből a négy meccsből az Espanyol (a Real Madrid és a Villarreal ellen ért el döntetlent), és ennél többre csak két gárda volt képes. A Málaga a Sevillát megverte, a Villarreal ellen pedig döntetlent játszott, a Real Valladolid azonban ezt is felülmúlta: a lila-fehérek a Barca ellen ugyan beleszaladtak egy 6-0-s fiaskóba, a másik három "sztárklubot" viszont egyaránt legyőzték. Igaz, erre mondta a csapat mestere, José Luis Mendilibar: ez mit sem ér, ha a hét végén nem verik meg otthon a Mallorcát.

De a furcsa sorsolásból nem csak az következik, hogy a klubokra az idényben két ilyen nehéz mérkőzéssorozat is vár - hanem az is, hogy a rangadók szinte kivétel nélkül egymás után következnek. Az előző szezonban negyedik helyen végzett Atlético Madrid ugyan "kimaradt a szórásból", de a fenti négyes plusz a Valencia egymás elleni találkozói egyetlen hathetes periódusban követik egymást. Ez az időszak pedig a múlt héten kezdődött a Sevilla-Valencia mérkőzéssel, amely gól nélküli döntetlent hozott.

A mostani hét végén, a 13. fordulóban Sevilla-Barcelona találkozót rendeznek, majd innentől kezdve az alábbi mérkőzések követik egymást: 14. forduló - Barcelona-Valencia és Real Madrid-Sevilla, 15. forduló - FC Barcelona-Real Madrid és Sevilla-Villarreal, 16. forduló - Real Madrid-Valencia és Villarreal-Barcelona, 17. forduló - Real Madrid-Villarreal, majd 18. forduló - Villarreal-Valencia.

És mindez tavasszal, a 31. és a 37. forduló között megismétlődik...

www.infosport-focivilag.hu