Vágólapra másolva!

Eto'o: Mindig hű akartam lenni magamhoz

A nyáron még úgy tűnt, hogy az FC Barcelona megválik kameruni támadójától, Samuel Eto'ótól, hiszen az új edző, Josep Guardiola eleinte nem tartott igényt a csatárra, aki azonban végül maradt a katalánoknál, és ezzel mind a két fél jól járt. Eto'o ugyanis továbbra is szállítja a gólokat, és ennek köszönhetően a Barca vezeti a Primera División mezőnyét.

- Melyek az első emlékei a futballról?
- Természetesen a Roger Milla-féle kameruni válogatott, de azt hiszem, a hazámban ezzel minden velem egy korosztályban lévő gyermek így volt. Amit a Szelidíthetetlen Oroszlánok az 1990-es világbajnokságon elértek, az egészen hihetetlen volt.

- Akkor Milla volt a gyermekkori példaképe? Mindig is csatár akart lenni?
- Természetesen őt tiszteltem a legjobban, és a nyomába akartam lépni, de eredetileg középső középpályásként kezdtem. Aztán jobbszélső lett belőlem, és végül a középcsatár posztján kötöttem ki. Elég jól bejött a dolog...

- Szó se róla, elképesztően eredményesen futballozik. Mi a titka annak, hogy szezonról szezonra ilyen sok gólt szerez?
- A legfontosabb az elhivatottság, az embernek minden idegszálával akarnia kell a gólt, és éhesnek kell lennie a sikerre. Éppen emiatt tisztelem olyan nagyon a Real Madrid támadóját, Raúlt, mert ő éppen ezt a hozzáállást személyesíti meg: az akaratot, hogy szezonról szezonra rugdossa a gólokat, hogy sohasem adja fel, még amikor az emberek megkérdőjelezik vagy kritizálják. Én azért szerzek sok gólt, mert gólt akarok rúgni. Sohasem vagyok elégedett, mindig küzdök.

- Tizenhat esztendős volt, amikor a Real Madridba igazolt, de sohasem kapott komoly lehetőséget az első csapatban. Volt, amikor azt gondolta, hogy nem lesz önből profi focista?
- Nem, soha. Mindig is tudtam, hogy futballozni akarok, mégpedig a legmagasabb szinten. Teljesen mindegy, hogy az ember milyen utat választ, sokféleképpen fel lehet jutni a csúcsra. Meg voltam győződve róla, hogy sikerülni fog, sohasem kételkedtem magamban.

- Édesebb a siker, hogy végül éppen a Real Madrid kárára érte el?
- Nem, a siker azért édes, mert a csapatom nyer, semmi más nem számít. Én azt akarom, hogy a Barcelona szurkolói boldogak legyenek, nem azért jászom, hogy bárkinek is bizonyítsak.

- Azért volt néhány vitatható megnyilvánulása. Megbánta bármelyiket is?
- Mindig hű akartam lenni önmagamhoz. Az emberek erre úgy reagálnak, ahogy akarnak, de én ilyen vagyok. Nem tettetem magam, ami a szívemen, az a számon. Természetesen én is követek el hibákat, de nem érdemes ezekkel túl sokat foglalkozni.

Amivel a kameruni csatár elvágta magát a Real-drukkereknél:


- Van olyan csatár, akit különösen tisztel, elismer?
- Az első számú példaképem természetesen Milla volt, de még nagyon sok nevet említhetnék, akiknek a játéka a számomra is élmény. Azonban van egyvalaki, akiről úgy gondolom, hogy rövid időn belül fantasztikus játékos lehet belőle: a barcelonai csapattársamról, Bojan Krkicről van szó. Benne minden megvan. Természetesen még fejlődnie, nőnie kell, de nagyon jó úton halad efelé. Tizenhét esztendős korára olyan sok mindent ért el, amire a legtöbb focista nem lenne képes. Csak egy egészen különleges játékos hajthat ennyi mindent végre ilyen fiatalon.

- És melyik védő ellen a legnehezebb játszani?
- Két nevet említenék: Carles Puyolt és Daniel Alvest. Szerencsére Puyol a Barcánál már régóta csapattársam, és a nyáron Alvest is leigazoltuk. Ő egy olyan játékos, aki ellen mindig nagy élvezet volt futballozni, éppen ezért, mert nagyon komoly ellenfélnek számított - igazi kihívást jelentett. Az ilyen labdarúgók elleni szereplés segít abban, hogy az ember tovább fejlődjön.

Eto'o-gólok minden mennyiségben:


- Más bajnokságok mérkőzéseit is nézi?
- Igen, figyelemmel kísérem az olasz, az angol, a német és a spanyol pontvadászatot is. Amikor csak lehet, meccseket szoktam nézni, a labdarúgás minden szempontból érdekel.

- A nyáron úgy tűnt, hogy távozik a Barcától. Szeretné valaha kipróbálni magát más bajnokságban is?
- Voltak ajánlataim, de végül úgy határoztam, hogy maradok Barcelonában, és őszintén gondolom, hogy ez volt a legjobb döntés, amit valaha is hoztam az életemben. Nem vágyom mindenképpen arra, hogy más országban is futballozzak. Az eddigi pályafutásomat Spanyolországban töltöttem, és az országot a második hazámnak tekintem. Ha máshova igazolnék, az olyan lenne, mintha a hazámat hagynám el. Boldog vagyok, és egyáltalán nem vágyom máshová.

Forrás: World Soccer

www.infosport-focivilag.hu