Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy egyelőre nem kell szankciótól tartania a lengyel tagszövetségnek (PZPN), miután a futballszervezet megállapodott a kormánnyal.

A svájci sportvezető elmondta, hogy pár perccel a hétfő 12 órára megadott határidő előtt közös levél érkezett a kormánytól és a PZPN-től, melyben a szemben álló felek arról tájékoztatták a FIFA-t, hogy sikerült kompromisszumos megoldást találni a vitás kérdések rendezésére.

A FIFA közleménye szerint a lengyelek garanciát vállaltak arra, hogy a PZPN-t ideiglenesen irányító felügyelőbiztost a lehető legrövidebb időn belül visszahívják, és ismét legitim vezetősége lesz a futballszövetségnek.

A sportminisztérium tájékoztatása szerint a szembenálló felek megállapodtak arról, hogy kedden visszahívják a PZPN-t ideiglenesen irányító felügyelőbiztost, Robert Zawlockit. A szövetség az eredeti terveknek megfelelően október 31-én megtartja tisztújító közgyűlését, addig a múlt hétfőn visszahívott vezetőség Michal Listkiewicz elnök irányítja a szervezetet.

A kompromisszum része, hogy a PZPN elismeri: működése jogszabályellenes volt, és nem tett meg mindent a korrupció visszaszorításáért. A tisztújító közgyűlésen a PZPN irányítói nem jelöltetik magukat újra.

A FIFA azért fenyegette meg tagságának felfüggesztésével a PZPN-t, mert múlt hétfőn Miroslaw Drzewiecki sportminiszter a lengyel futballszövetség teljes vezetőségét visszahívta és a nemzetközi szövetség szabályai szigorúan megtiltják, hogy a kormány beavatkozzon a sportági szövetség belügyeibe.

A sportminiszter lépését azzal indokolta, hogy a PZPN jogszabályellenesen működik és nem tesz meg mindent a sportágat jellemző korrupció megszüntetéséért.

A lengyel futballban három évvel ezelőtt robbant ki egy óriási korrupciós botrány, melynek nyomozása során eddig 117 személyt - klubvezetőket, edzőket, játékosokat, játékvezetőket - vettek őrizetbe és 29 csapat (köztük több élvonalbeli) ellen folyik vizsgálat a végeredmények manipulálásának vádjával.

Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, legkorábban pénteken kerülhet sor a labdarúgó-szövetséget ideiglenesen irányító felügyelőbiztos, Robert Zawlocki visszahívására.

"A FIFA és UEFA részére is elküldött egyezség leglényegesebb pontja, hogy a PZPN régi irányítóinak munkáját október végéig egy független bizottság felügyeli" - mondta Drzewiecki. "Ez a testület azonban pénteken tartja alakuló ülését, addig mindenképpen marad a felügyelőbiztos a PZPN élén."