Vágólapra másolva!
Idén utoljára rendezik meg a jelenlegi kiírás szerint az UEFA-kupa csoportküzdelmeit, amelynek kedden tartották a sorsolását. Az előzetes kiemelések alapján sejteni lehetett, hogy bombaerős csoportok is kialakulhatnak, ami meg is valósult. Akad olyan ötös, amelyben négy topligás gárda is található, a H csoport biztonsági szempontokból lett igen csak "ütős", viszont a legnagyobb sztárcsapat, az AC Milan nem panaszkodhat, hiszen könnyű ellenfeleket kapott.

Mert bár a rossonerók csoportjában két másik topligás klub is van, sem az angol Portsmouth, sem pedig a német Wolfsburg nem számít olyan ellenfélnek, amellyel szemben ne a milánóiak lennének az egyértelmű esélyesek. Persze Carlo Ancelotti nem teheti meg, hogy bármelyik csoportellenfelet lebecsüli, de az AC Milan számára innen nem csak a továbbjutás, hanem az első hely megszerzése is kötelező.

Az olaszok mögött már nagyobb versenyfutás várható, és az angol, illetve a német csapat dolgát elsősorban az SC Heerenveen nehezítheti meg. A holland együttes rendkívül támadó felfogásban játszik (a hét végén az Ajax Amsterdamnak rúgott egy ötöst), és valószínűleg a nemzetközi porondon is így futballozik majd, ami kifejezetten látványos találkozókat hozhat.

A minden sorsoláskor előkerülő "halálcsoport" kifejezést ezúttal két ötösre is ráhúzhatjuk. Az A csoportban négy topligás gárda is szerepel, köztük az a Manchester City, amely arab tulajdonosainak köszönhetően jelenleg a világ egyik leggazdagabb egyesületének számít, és ennek megfelelően szeretne a nemzetközi porondon is "villantani".

Ez viszont nem lesz könnyű egy olyan csoportban, amelyben ott van még a szintén nagy terveket dédelgető Paris Saint-Germain illetve a Schalke is. A spanyol Racing Santander számára az UEFA-kupa-szereplés nagy kalandnak számít, története során először jutott ilyen messzire a nemzetközi porondon, de a holland FC Twente is beleszólhat a továbbjutásért folytatott küzdelembe - a kispadon például az az angol Steve McClaren ül, aki 2006-ban a Middlesbrough-val bejutott az UEFA-kupa fináléjába.

És ha már az edzőknél tartunk: a hollandok Schalke elleni meccsének külön pikantériát ad, hogy a gelsenkircheniek a nyáron éppen a Twentétől csábították el a trénert, Fred Ruttent, illetve a középpályás Orlando Engelaart.

A másik "halálcsoportnak" a C betűjelű kvintett számít, ahol a kétszeres UEFA-kupa-győztes Sevilla FC mellett a német Stuttgart, az olasz Sampdoria, a belga Standard Liege és a szerb Partizan Beograd szerepel majd. Utóbbi együttes otthonában egyik csapat sem mehet biztosra, míg a belga bajnok (ahol Bölöni László ül a kispadon) a selejtezőben az Evertont búcsúztatta, a BL selejtezőjében pedig a Liverpoolt is hatalmas küzdelemre késztette.

A Standard tehát szintén komoly játékerőt képvisel, és a továbbjutás kérdése ebben a csoportban is sok izgalmat tartogat - kivéve a Sevilla számára, amelytől hatalmas meglepetés lenne, ha nem tudna bejutni a legjobb 32 közé.

Alighanem hasonlóan állnak hozzá csoportjukhoz a Valenciánál is, de az mindenképpen figyelmeztető jel lehet a spanyolok számára, hogy négy ellenfelük közül három is az északi "futballiskolához" tartozik. A Rosenborg ellen ráadásul külön elszámolnivaló is, elvégre az előző szezonban a norvég együttes a Bajnokok Ligájában a Luis Casanova-stadionban is nyerni tudott.

Érdekesnek ígérkezik a D csoport, ahol papíron a Tottenham Hotspur a legerősebb, ám a londoniak jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogy valamiként elhagyják a Premier League utolsó helyét

A Spurs ezzel együtt aligha fogja félvállról venni az UEFA-kupát, főleg, hogy mestere, Juande Ramos már kétszer is elhódította a sorozatot (mindkét alkalommal a Sevilla edzőjeként). A Tottenham ellenfelei között ott lesz a Babos Gáborral felálló NEC Nijmegen, az a Dinamo Zagreb, amely a nyáron éppen a White Hart Lane-re adta el egyik legjobbját, Luka Modricot, aki így nevelőegyesülete ellen léphet majd pályára. Ugyanez a sors vár a londoniak másik idegenlégiósára, az orosz Roman Pavljucsenkóra is, aki nyárig a Szpartak Moszkva támadója volt.

Elméletileg az F csoport tűnik a legsimábbnak, legalábbis ami a három továbbjutó kilétét illeti, hiszen a papírforma alapján a Slavia Prahának, illetve az MSK Zilinának nincsen sok esélye, a Hamburger SV, az Ajax Amsterdam és az Aston Villa simán léphet tovább.

Annál kiegyensúlyozottabbnak látszik a B csoport, ahol nincsen kiemelkedő együttes, viszont majd mindegyik mérkőzésen garantált az elképesztő hangulat, hiszen a Benfica, az Olimpiakosz és a Galatasaray szurkolói is híresek arról, hogy nem kímélik a hangjukat.

Szurkolói szempontból viszont a H csoport alakult a "legveszélyesebben". Itt van ugyanis a Feyenoord és az AS Nancy is, márpedig a holland gárdát pár éve éppen azért zárták ki a sorozatból, mert drukkerei balhét rendeztek Nancyban.

A holland huligánok ezt aligha felejtették el, és ha hozzávesszük, hogy a kvintettben akad egy lengyel csapat is (Lech Poznan), amelynek fanatikusai ugyancsak arról híresek, hogy nem kerülik a konfrontációt, akkor főhet az UEFA illetékeseinek a feje.

www.infosport-focivilag.hu