Vágólapra másolva!
A francia pontvadászat egyik legnagyobb szenzációja a jelenlegi idényben a Paris Saint-Germain gyenge szereplése, a párizsi gárda a kiesés ellen küzd a Ligue 1-ben, és ha búcsúzik, akkor az a példátlan helyzet állna elő, hogy nem lenne fővárosi együttes a francia élvonalban. Márpedig az európai bajnokságokon végigtekintve megállapíthatjuk, hogy ez meglehetősen ritka esetnek számít.

A magyar élvonalban a mérkőzéseit jelenleg Sopronban játszó REAC-cal együtt öt budapesti együttes szerepel, de volt olyan idény, amikor a fővárost nyolc együttes képviselte az elitben.

A főváros-központúság azonban nem számít egyedi esetnek a világ labdarúgásában, Európában például jelenleg egyetlen olyan pontvadászat van, ahol nem versenyez fővárosi csapat. Ez a League of Wales, aminek persze különleges oka van: a walesi főváros, azaz Cardiff legjobb csapata, a Cardiff City az angol ligában szerepel, nem pedig a sokkal alacsonyabb színvonalú, tulajdonképpen amatőr walesi bajnokságban - és ez a helyzet belátható időn belül nem is fog változni. Ezen kívül azonban nem találunk olyan pontvadászatot Európában, ahol ne lenne legalább egy, de inkább több fővárosi gárda.

Sőt, a közelmúltban is meglehetősen ritkán fordult elő, hogy egy ország élvonalában a főváros ne képviseltesse magát. A legeklatánsabb példának a Bundesliga tűnik, elvégre az egykori NSZK fővárosa Bonn volt, és az 1949-ben kormányzati székhelynek kinevezett város együttese, a Bonner SC a másodosztálynál sohasem jutott feljebb (sőt, ott is csak elvétve szerepelt).

A német egység létrejötte után a Bundesliga az 1990-1991-es idényt leszámítva megint fővárosi csapat nélkül maradt, elvégre a régi-új központ, Berlin legjobb együttese, a Hertha BSC csak a fent említett pontvadászatban játszott a legjobbak között. Ez 1997-ben változott meg, és a berliniek azóta az élvonalban kergetik a labdát, vagyis a német élvonal nem maradt fővárosi csapat nélkül.

Svájcban a berni Young Boys az ország egyik legsikeresebb egyesületének számít a maga 11 bajnoki címével és hat kupagyőzelmével, és a gárda jelenleg is harcban áll a bajnoki címért. Ez azonban nem volt mindig így, még ha a klub azért többnyire az élmezőnyben szerepelt is - 1997-ben viszont bekövetkezett az, amire a második világháború óta nem volt példa: a Young Boys kiesett az első osztályból.

Az 1997-98-as idény így fővárosi csapat nélkül telt el Svájcban, igaz, a berniek rögtön visszakerültek az elitbe - hogy ismét kiessenek, és ezúttal két évbe telt, amíg megint feljutottak az első osztályba, vagyis a helvéteknél az 1999-2000-es és a 2000-2001-es szezonban sem akadt csapat az ország központjából.

A norvég pontvadászatban az elmúlt évtizedekben a trondheimi Rosenborg BK dominált, bár az oslói illetőségű Valerenga IF-nek 2005-ben sikerült megnyernie a bajnokságot. A VIF mellett a fővárosból még az FC Lyn, illetve az FK Skeid szerepelt rendszeresen az első osztályban, és a három egyesület közül legalább az egyik szinte mindig ott volt az élvonal mezőnyében.

Sőt, a kilencvenes években a Lyn és a Valerenga mintha tudatosan váltogatták volna egymást az elitben: amikor az utóbbi 1990-ben kiesett, akkor az előbbi pont feljutott, majd 1993-ban ugyanezt eljátszották fordított szereposztással. Az 1997-es bajnokságot a VIF a másodosztályban töltötte - de a Lyn éppen erre az évre jutott fel, és ugyan rögtön kiesett, de a Valerenga meg feljutott, így az élvonal nem maradt oslói gárda nélkül. Ez a második világháború óta mindössze egyszer, 1976-ban fordult elő: ekkor mind a VIF, mind a Lyn, mind a Skeid a másodosztályban szerepelt.