Vágólapra másolva!
Osztrák szponzorban látja megmentőjét az FC Sopron labdarúgócsapata, írja a Kisalföld. A megyei napilap szerint elképzelhető, hogy nemsokára a mattersburgi tőke játszik szerepet a helyi futballéletben.

Amíg Sopron élvonalbeli labdarúgása válságban van, addig a közeli Nagymartonban (Mattersburg) virágkorát éli. A Kisalföld "zuhanyhíradója" szerint az osztrák klub tulajdonosai is a soproni futball lehetséges megmentői között vannak.

Mattersburg futballtörténete kisebbfajta csoda, hiszen a tartományi bajnokságból kapaszkodott fel az osztrák élvonal élcsapatai közé. A korábbi válogatott, s a Rába ETO színeiben bajnoki címet is ünneplő Hannich Péter vezérletével tette meg az első nagy lépést, amikor 1994-ben felkerült a Regionalliga Ost mezőnyébe.

A Bundesliga II-be 2000-ben sikerült feljutni, a 2002/03-as szezonban 13 pontnyi előnnyel diadalmaskodott a Leoben előtt, tavaly pedig már az élvonalban bajnoki bronzérmet nyert.

A klub az egykori magyar vonulat (Hannich Péter, Milchram Péter, Boros Lukács) óta is erős szállal kötődik a magyarokhoz, hiszen jelenleg is játszik két magyar: Kovrig Ákos, illetve a válogatott Csizmadia Csaba, míg a második csapathoz éppen a télen érkezett Sopronból Sira István.

A klub osztrák források szerint 6.5 millió eurós büdzsével rendelkezik, a mattersburgi gazdasági élet egyik motorja, a BauWelt Koch építőipari nagyvállalat vezérletével a helyi vállalkozók és a burgenlandi tartomány adják a futballcsapat stabil anyagi hátterét.

A Kisalföldnek Molnár Ágnes, a Fidesz országgyűlési képviselője azt nyilatkozta, több érdeklődő is van a klub iránt, azt, hogy ezek között szerepel-e a mattersburgi klub tulajdonosa, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A pletyka nyomába eredve az [origo] megkereste a BauWelt Koch mattersburgi irodáját, ahol a marketingosztály vezetője, Sigrid Mungitsch azt közölte, hogy a cég nem tervez befektetni, s szponzori segítséget nyújtani a soproni futballcsapatnak.

A hírek szerint, ha rövid időn belül nem sikerül megoldást találni a klub helyzetére, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség visszavonja az FC Sopron klublicencét, és a csapat nem folytathatja a 2007/2008-as bajnokságot.