Vágólapra másolva!
A Premier League küzdelmei ugyan már korábban befejeződtek, de a szezon Angliában csak hétfőn ér véget, ekkor játsszák ugyanis a The Championship rájátszásának döntőjét - vagyis eldől, hogy melyik gárda jut fel harmadikként a legjobbak közé. Az új Wembley-stadionban a Derby County és a West Bromwich Albion csap össze: a szakírók szerint Geráék esélyesebbnek számítanak ugyan, de az ilyen mérkőzéseken ez vajmi keveset jelent.

A fogadóirodáknál annak ellenére is a WBA győzelmére fizetnek a legkevesebbet, hogy Gera Zoltán csapata az alapszakaszban hátrébb végzett, mind ellenfele, a Derby County - ám Angliában általános a vélekedés, hogy a West Bromwich jobb futballistákkal rendelkezik, mint a másik finalista.

A klub az előző idényt még a Premier League-ben töltötte, és a szakértők arra is képesnek tartották, hogy egyenes ágon kiharcolja a visszajutást, de a szezont rosszul kezdte a csapat, és csak azután lendült ismét játékba, hogy váltás történt a kispadon, és Bryan Robson helyét Tony Mowbray foglalta el. Vezérletével a gárda végül a negyedik helyen végzett, a playoff elődöntőjében pedig kettős győzelemmel múlta felül a helyi riválisnak számító Woverhampton Wandererst.

A Derby ellenben az előző szezonban majdnem a második vonalból is kiesett, és kevesen számítottak arra, hogy ezúttal versenyben lesz az élvonalba kerülésért. A nyári edzőcsere azonban jót tett a csapatnak, a skót Billy Davies irányításával a Kosok sokáig ott voltak az első két helyezett között a The Championshipben - a hajrában aztán lecsúsztak a harmadik helyre, vagyis nem sikerült kiharcolniuk az azonnali feljutást. A playoff elődöntőjében a Southampton FC ellen hatalmas küzdelmet vívott az együttes, az első meccs idegenbeli megnyerése után otthon kapott ki, és végül büntetőkkel jutott túl a Szenteken.

A két finalista a bajnokságban is rendkívül szoros meccseket vívott egymással: Derbyban a WBA sokáig vezetett, ám a Kosok végül fordítani tudtak, és 2-1-re nyertek, de a West Brom otthonában is hazai győzelem született, a The Hawthornsben Geráék az utolsó percben szerzett találattal győztek 1-0-ra. Hogy most inkább az Albiont tartják esélyesebbnek, az elsősorban a bajnoki hajrában, illetve a playoff elődöntőjében mutatott formának köszönhető.

Ráadásul Mowbray gárdájában több olyan futballista van, aki eldöntheti a mérkőzést: ilyen például a The Championship álomcsapatába beválasztott walesi középpályás, Jason Koumas, illetve a két csatár, Diomansy Kamara és Kevin Phillips. Ami a kezdő tizenegyet illeti, a csapatkapitány Curtis Davies hiányzik a védelemből sérülése miatt, de ez már a Wolverhampton ellen is így volt, és a WBA remekül megoldotta a pótlását.

Az egyetlen kérdés tulajdonképpen csak az az Albionnál, hogy Gera Zoltán ott lesz a kezdő tizenegyben: az elődöntőben az első meccsen csak csere volt, a visszavágón viszont kezdett - igaz, alighanem csak azért, mert Richard Chaplow sérülés miatt nem tudott játszani. Mivel ő most felépült, így valószínűbb, hogy Gera ismét a kispadra kerül.

A Kosoknál kevesebb az ismert futballista, és elsősorban a csapategységnek köszönhetik, hogy ilyen messzire jutottak, na meg Davies személyének: a mester az előző két szezonban a Preston North End kispadján egyaránt bejutott a playoffba, más kérdés, hogy egyszer sem tudta kiharcolni a feljutást. A Derby egyik kulcsembere a középhátvéd Darren Moore, aki a nyáron éppen a West Bromból igazolt a Kosokhoz, vagyis jól ismeri az ellenfél játékosait.

A Derby taktikája alighanem arra épül majd, hogy játékosai minden áron megakadályozzák, hogy az egyénileg képzettebb ellenfél kihasználja technikai fölényét (könnyen lehet, hogy a Leeds Uniteddel egykor BL-elődöntőben is érdekelt Seth Johnsont külön ráállítják Koumasra), ami pedig a gólszerzést illeti, a Kosok elsősorban a pontrúgásokban bíznak majd, hiszen az ilyenkor előrehúzódó Moore, illetve a középcsatár Steve Howard személyében kiválóan fejelő focistáik vannak.

Mivel a The Championsból a Sunderland AFC és a Birmingham City már feljutott, így egy esetleges WBA győzelem azt jelentené, hogy az angol labdarúgás történetében először ugyanaz a három gárda kerülne vissza a legjobbak közé, amely egy évvel korábban kiesett. Egy statisztika viszont a West Brom ellen szól: Geráék az alapszakaszban negyedikek lettek, márpedig a másodosztály negyedik helyezettje 1998 óta nem tudta kiharcolni a feljutást a playoffon keresztül.

Akkor a Charlton Athletic minden idők egyik legjobb playoff-döntőjében 4-4-es döntetlenre végzett a Sunderland AFC-vel, és végül büntetőkkel került fel az elitbe. Bármilyen eredmény is születik most, annyi bizonyos, hogy az angol labdarúgás egy nagy egyénisége befejezi pályafutását: a meccs játékvezetője ugyanis Graham Poll lesz, aki a találkozót követően visszavonul.

Várható kezdőcsapatok:
West Bromwich Albion: Kiely - McShane, Perry, Sodje, Robinson - Koren, Greening, Chaplow, Koumas - Phillips, D. Kamara.
Derby County: Bywater - Mears, Moore, Leacock, McEveley - Fagan, Oakley, S. Johnson, Pearson - Macken, Howard

www.global-soccer.eu