Vágólapra másolva!
A márciusi FIFA-világranglista első helyén, története során először, az argentin nemzeti tizenegy áll, annak ellenére, hogy az albiceleste a világbajnokság óta mindössze egyetlen mérkőzést tudott megnyerni. Igaz, februárban az argentinok a vb-ezüstérmes Franciaország ellen győztek idegenben, és Alfio Basile szövetségi kapitány fő célja a nyári Copa América megnyerése - a kérdés csak az, hogy milyen kerettel.

A 2006-os világbajnokságon az argentin válogatott úgy járt, mint 1990 óta minden egyes tornán: az együttes ott volt a legnagyobb favoritok között, és egyes mérkőzéseken úgy is futballozott, ahogyan az egy aranyesélyeshez méltó - azonban már a legjobb négy közé sem jutott be. Az olaszországi torna óta ugyan most került a legközelebb az éremhez, azonban a negyeddöntőben a házigazda németek, ha büntetőkkel is, de búcsúztatták az albicelestét, amelynél a tornát követően nagy változások történtek.

A legfontosabb ezek közül talán az volt, hogy a szövetségi kapitány más lett: José Pekerman helyére a Boca Juniors szakvezetője, Alfio Basile került, aki 1991 és 1994 között már irányította a nemzeti együttset. A nagyválogatott vele érte el utolsó nagy sikereit, az 1991-es és az 1993-as Copa América megnyerését, és Basile vezetésével az argentinok egy hosszú veretlenségi sorozatot is produkáltak - azonban az 1994-es világbajnokságon nem jutottak a legjobb négy közé, így a szövetségi kapitány a torna után távozott. Azóta tulajdonképpen a vb-ciklusoknak megfelelően váltották egymást a szakvezetők: az 1998-as vébét követően Daniel Passarella távozott; utódja, Marcelo Bielsa ugyan "túlélte" a 2002-es torna csalódását, de 2004-ben ő is leköszönt posztjáról, így a legutóbbi világbajnokságon már Pekerman ült a kispadon.

Forrás: EPA

Alfio Basile

Az edzőcsere mellett a másik nagy változás az volt, hogy a Pekerman-érában meghatározónak számító karmester, Juan Román Riquelme lemondta a válogatottságot. A tornát követő első, Brazília elleni barátságos mérkőzésen ugyan még játszott, de ezt követően családi okokra hivatkozva úgy döntött, hogy többet nem szeretne futballozni a nemzeti csapatban. Basilének tehát alapvetően át kellett formálni az együttest, Pekermannál ugyanis szinte minden Riquelme körül forgott, nem volt olyan támadása a csapatnak, amely ne az irányító középpályástól indult volna. A brazilok elleni meccs után a spanyolok elleni barátságos találkozót is elbukta az együttest, februárban azonban, a Basile-korszak harmadik találkozóján megszületett az első győzelem, ráadásul nem is akárhol - Argentína Franciaország ellen tudott nyerni 1-0-ra, mégpedig idegenben.

A gallok elleni kezdő csapatban mindössze két olyan játékos akadt, aki nem volt ott Németországban: a Real Madrid fiatal középpályása, Fernando Gago, aki azon a találkozón debütált az albicelestében, illetve a veterán Javier Zanetti - aki a világbajnokság előtt hatalmas meglepetésre maradt ki a keretből. Összességében véve Basile nem sokat változtatott az elődje által összeállított együttesen, a fenti két futballista mellett még a franciák ellen sérülés miatt hiányzó Pablo Zabaleta az, aki új névnek mondható az argentin csapatban a vébéhez képest.

Basile ugyanakkor odafigyel az otthon játszókra is, alighanem azért, mert a nyári Copa Américán pályára lépő gárdát inkább ők alkotják majd, semmint az európai légiósok - elvégre a kontinensviadal június 28-án kezdődik, és az argentinok már a hónap elején előkészületi meccseket játszanak majd. A spanyol bajnokság viszont (ahonnan rendszerint a légiósok többsége érkezik az argentin válogatottba) csak június 17-én zárul, vagyis ezek a focisták szinte semmi pihenőt nem kapnának a Copa előtt. Így már érthető, hogy a szakvezető miért hívott össze egy keretet az otthoni focistákból a múlt héten: egy-két ismertebb névvel kiegészülve minden bizonnyal ők játszanak majd a kontinensviadalon.

Forrás: EPA

Verón pályafutása vége felé ismét az albiceleste kulcsembere lehet

A múlt héten három napon keresztül együtt tréningező, légiósok nélküli válogatottban két olyan játékos is helyet kapott, aki a vb-keretben is szerepelt (a kapus Óscar Ustari és a csatár Rodrigo Palacio), és jó néhány olyan futballista is akadt, aki már megfordult Európában. A legismertebb közülük kétségtelenül az Estudiantes veterán középpályása, Juan Sebastián Verón volt, akit Pekerman következetesen mellőzött, és aki utoljára 2003 novemberében húzta fel a címeres mezt. Basile neki várhatóan kulcsszerepet szán, és a szövetségi kapitány nem titkolta: a kontinensviadalon a cél csakis az aranyérem megszerzése. Ami utoljára 1993-ban sikerült az argentinoknak, éppen Basilével a kispadon.