Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ma a Hertha BSC került sorra.

A berliniek számára az előző szezonban elért hatodik hely csak részben számított csalódásnak: igaz ugyan, hogy egy évvel korábban a gárda negyedik lett, és a hatodik pozíció "csak" az UEFA-Intertotó-kupa-induláshoz volt elegendő, viszont ahhoz képest, hogy a Hertha szinte egyáltalán nem költött új focistákra, és rengeteg saját nevelésű fiatal is beépült a gárdába, ez nem is volt olyan rossz eredmény.

Utóbbi tendencia, vagyis inaktivitás a játékospiacon most is tetten érhető volt, köszönhetően annak, hogy a fővárosi egyesület anyagi gondokkal küszködik, és közel ötvenmillió eurós adóssága van, amit különböző banki hitelekből próbál fedezni.

Ennek megfelelően egészen július végéig egyetlen új labdarúgó sem érkezett a klubhoz (igaz, az addig kölcsönben szerepelt szerb csatárt, Marko Pantelicet másfélmillió euróért végleg megvették a Crvena Zvezdától), távozóban viszont nem volt hiány: a veterán horvát középpályás, Niko Kovac a Red Bull Salzburgba igazolt, a cserekapus Gerhard Tremmel az Energie Cottbusé, a középpályás Thorben Marx pedig az Arminia Bielefeldé lett - mindannyian ingyen távozhattak.

A középhátvéd Alexander Madlungért a VfL Wolfsburg ugyan 1,3 millió eurót fizetett, de a felkészülési időszaknak így is megcsappant kerettel vágott neki az együttes, csupán a tartalékok közül felkerült juniorok (Chinedu Ede, Patrick Ebert, Robert Müller és Nico Pellatz) voltak új arcok. Fokozta a klubvezetés gondjait, hogy a gárda legnagyobb sztárja, a brazil Marcelinho Paraíba nem érkezett meg időben szabadságáról, majd miután három napos késéssel befutott, kijelentette, hogy távozni akar.

A focista, aki az elmúlt négy évben mindig a Hertha legeredményesebb játékosa volt, végül a török Trabzonsporban kötött ki, és a klub érte 2,5 millió eurót kapott - de ezzel egyik kulcsemberét veszítette el. Az Intertotó-kupában azért nélküle is sikerült továbbjutni az orosz FK Moszkva ellen, mégpedig úgy, hogy a berliniek az első mérkőzésen hazai pályán csak egy gól nélküli döntetlent ért el, hogy aztán a moszkvai visszavágót megnyerjék 2-0-ra.

Ezzel az együttes bekerült az UEFA-kupába, ahol a selejtező második fordulójában a grúz Ameri Tbiliszi lesz az ellenfele, és a berliniek számára elsősorban anyagi okokból nagyon fontos lenne, hogy a sorozatban eljussanak a csoportkörig.

A német ligakupában viszont nem sikerült növelni a bevételt, mert a Hertha már a negyeddöntőben kiesett, miután 1-0-ra kikapott a Hamburger SV-től. Ekkor viszont már a berliniek focistája volt az eddigi egyetlen új igazolás, a horvát csatár, Srdjan Lakic, akit 400 ezer euróért vettek meg a Kamen Ingradtól. Magyar szempontból a keret meggyengülése annyiban lehet előnyös, hogy a jelek szerint így Dárdai Pál biztos csapattag lehet a középpályán.