Vágólapra másolva!
A Real Betis hívei az elmúlt években minden nyáron amiatt izgultak, hogy imádott klubjuknak sikerül-e megtartani az első számú közönségkedvencet, a válogatott jobbszélsőt, Joaquínt. A sevillai sztár egészen mostanáig ellenállt a csábításnak, de a minap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szezon végeztével távozik a klubtól. A kérdés csak az, hogy hová, és mennyiért.

Joaquín Sánchez Rodríguez gyerekkorától kezdve a Real Betis játékosa, és 19 esztendősen, 2000-ben került fel a felnőttek közé, amikor a zöld-fehérek éppen a másodosztályban szerepeltek. Rögtön alapember lett a gárdában, és azóta kihagyhatatlannak számít a sevillai együttesből, ráadásul remek teljesítményének köszönhetően még 2002-ben bekerült a válogatottba is, ahol azóta szintén rendszeresen szerepel, és már 36 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a sztárklubok gyorsan felfigyeltek rá, de Joaquín tősgyökeres sevillaiként és Betis-szurkolóként eleinte nem is nagyon akart távozni az egyesülettől. Először 2003 nyarán merült fel komolyan, hogy elhagyja a gárdát, részben amiatt, mert sehogyan sem tudott megegyezni a szerződéshosszabbításról a klub elnökével, Manuel Ruíz Loperával.

Joaquínnak akkor 2006-ig szóló kontraktusa volt a Betisszel, amelynek a kivásárlási záradéka 60 millió euróról szólt, ám a focista fizetése elmaradt a sztárokétól, és a szélső (akinek édesapja, Aurélio Sánchez a menedzsere) ezen szeretett volna javítani. Lopera azonban túlságosan is magasnak tartotta a játékos igényeit, és kijelentette: a focistának ki kell töltenie 2006-ig szóló kontraktusát, sőt, ha sokáig "pattog", akkor kölcsönadják egy török vagy egy orosz klubnak. Utóbbi persze inkább az extravagáns elnökre jellemző, felelőtlen fenyegetés volt, de kétségtelen, hogy akkoriban igen csak benne volt a levegőben Joaquín távozása.

Bejelentkezett érte a Real Madrid és a Manchester United is, főleg az utóbbi érdeklődése volt komoly, de hosszas tárgyalássorozatot követően a Betisnek sikerült megegyezni a focistával, aki 2003 szeptemberében új szerződést írt alá. Ez a kontaktus 2010-ig érvényes, a kivásárlási záradék továbbra is 60 millió euró, viszont Joaquín a keret legjobban fizetett focistája lett, évi fizetése meghaladta a hárommillió eurót.

Ezt követően álomszerű időszak következett a Betis hívei számára, hiszen Joaquín vezérletével a klub kiválóan szerepelt, a 2004-2005-ös idényben megnyerte a Spanyol Kupát (ez volt az egyesület első trófeája 28 év után), a bajnokságban pedig negyedik lett, amivel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, ráadásul éppen a helyi rivális Sevilla FC-t megelőzve. Nem csoda, hogy Joaquín tavaly nyáron sem ment el, pedig a Chelsea FC állítólag 30 millió eurót sem sajnált volna érte. A jelenlegi szezon azonban már korántsem sikerült ilyen jól, sem a gárdának, sem magának a játékosnak: a Betis ugyan a selejtezőn keresztül bejutott a BL csoportkörébe, majd onnan kiesve az UEFA-kupában a legjobb nyolcig menetelt, ám a bajnokságban pocsékul áll, és bár az utóbbi hetek javuló eredményei miatt elmozdult a kieső helyekről, de még mindig veszélyes a pozíciója, csak öt pont választja el a 18. helyezettől. Maga Joaquín továbbra is alapember, eddig csupán két találkozót hagyott ki, de csak két gólt ért el - összehasonlításképpen, a legutóbbi pontvadászatban ötig jutott, előtte nyolcig, a 2002-2003-as bajnokságban pedig kilencig.

Ezzel együtt még mindig a világ legjobb jobbszélsői között tartják számon, így nem csoda, hogy bejelentése, amely szerint valószínűleg elhagyja a klubot, nagy vihart keltett. Joaquín elmondta, úgy érzi, hogy váltásra van szüksége, arról nem is beszélve, hogy eladásából az egyesület is jelentős összeghez juthatna. A támadó azt is kifejtette, hogy ha lehetséges, akkor legszívesebben külföldre igazolna - ez minden bizonnyal rossz hír a Real Madrid hívei számára, ugyanis a királyi gárda is szívesen látná a soraiban. Ami a külföldi klubokat illeti, eddig elsősorban Angliából érdeklődtek iránta, de a valószínűleg magas vételár (a hírek szerint a Betis legalább 20 millió eurót kér majd érte) alapján csak kevés egyesület jöhet számításba, a Joaquínért korábban bejelentkezett Newcastle United például aligha. A legkézenfekvőbbnek a Chelsea FC tűnik, de nem lehet kizárni a Liverpool FC-t sem, főleg, hogy a Vörösöknél a középpálya jobb oldala a legproblémásabb csapatrész, hiszen klasszikus szélső hiányában többször is Steven Gerrardnak, vagy éppen Djibril Cissének kellett itt futballoznia.