Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokságban egészen a jelenlegi pontvadászatig a szezon végén három egyéni trófeát osztottak ki: a Pichichi a gólkirálynak, a Zamora a legkevesebb gólt kapott portásnak, a Guruceta pedig a legjobb bírónak járt. A mostani bajnokság végén még egy díj gazdára talál majd, hiszen a sportnapilap, a Marca a legeredményesebb spanyol játékosnak felajánlotta a Trofeo Zarrát, amelyet minden idők leggólerősebb spanyol csatáráról neveztek el.

A hispánoknál a spanyol labdarúgás történetének legnagyobb alakjairól nevezték el az egyéni díjakat: a gólkirálynak járó trófeát az 1910-es évek csatáráról, Rafael Moreno Aranzadiról, művésznevén Pichichiről, aki 1911 és 1921 között futballozott az Athletic Bilbao színeiben, majd egy évvel később tífuszban elhunyt. Amikor 1928-ban elindult az első országos bajnokság, a Primera División, a spanyol szövetség úgy döntött, hogy a pontvadászatban legtöbb gólt elérő játékosnak egy külön díjat ajánl fel, amelyet a tragikusan elhunyt Pichichiről neveztek el. Ez a szép hagyomány mind a mai napig folytatódik, de a spanyol labdarúgás szerelmesei aggódva vehették észre, hogy a gólkirályi cím egyre gyakrabban kerül a légiósokhoz.

Az első külföldi játékos, aki gólkirály lett a Primera Divisiónban, a paraguayi Cayetano Ré volt 1965-ben, de 1977-ig mindössze három alkalommal fordult elő, hogy nem spanyol futballista szerezte a legtöbb gólt a pontvadászatban. Azóta viszont egyre gyakoribb, hogy egy külföldi játékos a legeredményesebb, az elmúlt három szezonban például egyaránt légiós végzett a góllövőlista élén, és a mostani pontvadászatban is a kameruni Samuel Eto'o áll a legjobban.

Éppen ezért a madridi sportnapilap, a Marca úgy döntött, hogy külön díjat hoz létre a legeredményesebb hazai labdarúgó számára, és az új trófeát az egykori legendás futballistáról, Telmo Zarraonaindiáról, röviden Zarráról nevezte el, aki a múlt hónapban hunyt el 85 esztendősen. Zarra több rekordot is tart a spanyol labdarúgásban: mind a mai napig ő szerezte a legtöbb gólt a Primera Divisiónban (szám szerint 294-et), hat alkalommal szerezte meg a Pichichit, vagyis ennyiszer volt gólkirály, amit szintén nem tudtak felülmúlni, és az 1950-51-es pontvadászatban 38 gólt ért el, amit csak a mexikói Hugo Sánchez tudott megismételni az 1989-90-es pontvadászatban - azonban neki nyolc mérkőzéssel több állt a rendelkezésére ehhez a teljesítményhez. Zarra azonban nem csak a fenti adatok miatt vált szinte nemzeti hőssé Spanyolországban, hanem azért is, mert az 1950-es vébén ő fejelte a győztes gólt az angolok ellen - márpedig ennek akkoriban különösen nagy jelentősége volt, hiszen a britek miniszterelnöke, Winston Churchill a második világháború után kis híján elérte, hogy a spanyolokat zárják ki a Marshall-tervből, így büntetve az országot, hogy a világégés során nem állt a szövetségesek mellé.