Vágólapra másolva!

23 éves az ismeretlen katalán védő

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 15-én!

1982-ben ezen a napon született a szezon előtt még a katalán szurkolók számára is szinte teljesen ismeretlen hátvéd, Damiá Abellá Pérez. Különböző katalán kiscsapatokban játszott, majd a harmadosztályú Peraladához írt alá, ahol két évet töltött el, és megfordult a Valencia B csapatában is, de ott sem jutott túl sok lehetőséghez.

2003 nyarán a harmadik vonalban szereplő Figueres játékosa lett, és abban a csapatban már többször bizonyíthatott: az idény során 19 mérkőzésen lépett pályára a Segunda B-ben, és három gólt szerzett - az FC Barcelonánál pedig felfigyeltek rá, és 2004 nyarán szerződést ajánlottak neki, igaz, csak a B csapatnál. Damiának persze ez is nagy előrelépést jelentett, és amikor tavaly ősszel a katalánok sérüléshulláma a csúcsponton volt, Frank Rijkaard felhívta őt a felnőttek közé, sőt, a kilencedik fordulóban az Athletic Bilbao elleni idegenbeli mérkőzésen a kezdők közé nevezte.

Damiá remekül helyállt a jobbhátvéd posztján, sőt, gólpasszal járult hozzá az 1-1-es döntetlenhez, így aztán onnantól kezdve már az első csapat keretéhez tartozott. Tulajdonképpen a brazil jobbhátvéd, Belletti első számú helyettesének számít, és ilyen minőségében már több bajnokin is szerepelt - öt alkalommal kezdő játékosként.

Pedig alapjában véve klasszikus jobbszélsőnek számít, példaképének például a Real Betis focistáját, Joaquínt tartja. A B csapatban továbbra is azon a poszton szerepel, de a felnőttek között rendszeresen jobbhátvédként vetik be.