Vágólapra másolva!
Egy videofelvétel tanúsága szerint teljesítményfokozó injekciót kapott Fabio Cannavaro az 1999-es labdarúgó UEFA-kupa-döntő előtt. A Parma akkori s a Juventus jelenlegi klasszisa a tiltott listán nem szereplő neoton nevű kreatin-foszfátot használt az Olympique Marseille elleni 3-0-ás siker alkalmával. Az injekciózást bemutató, egy moszkvai szállodai szobában készített kisfilmet a RAI csatorna csütörtökön vetítette le.

Cannavaro szerette volna, hogy a televízió ne mutassa be az ominózus felvételt. Végül jogi képviselője, Paolo Trofino engedélyt adott az adásra, s benn ült a RAI stúdiójában a vetítés alatt. Hangsúlyozta: a neoton nem doppingszer, s a felvételeken jól látszik, hogy a futballista végig viccelődik. Cannavaro 1995 és 2002 között szerepelt a parmai csapatban, s most a Juventust erősíti.

A torinóiak viszont nem örülnek, hogy egyik klasszisuk nevét összefüggésbe hozták a doppingolással. A klub orvosát, Riccardo Agricolát egy bíróság novemberben 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel, valamint 2000 eurós pénzbírsággal sújtotta, amiért 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen tiltott teljesítményfokozó szerekkel - köztük EPO-val - látta el a játékosokat.

A botrányt 1998-ban a cseh Zdenek Zeman, a Roma akkori, a Lecce jelenlegi szakvezetője robbantotta ki, aki egy magazinban olyan sztárokat vádolt meg tiltott szerek használatával, mint Alessandro Del Piero, Gianluca Vialli, Zinedine Zidane és Roberto Baggio. Érdekesség, hogy a 27-szeres olasz bajnok Juventus az említett időszak alatt háromszor végzett az élen a Serie A-ban, és egyszer (1996) elhódította a Bajnokok Ligáját is.

"Fabio kizárólag a labdarúgás imázsának népszerűsítésért cselekedett. Mindenki tudja, hogy nem használt doppingszert, de most az emberekben kétségek merülhetnek fel" - fogalmazott a francia Lilian Thuram, aki a Parmában és a Juventusban is csapattársa Cannavarónak.

Péntek délután a ma már az Internazionalét erősítő Juan Sebastian Verón elismerte, hogy ő is szerepel a filmben. "Mindenki láthatta, ott voltam a szobában" - jegyezte meg az argentin középpályás, aki hozzátette: a neoton abban az időben általánosan használt szer volt.

"Akkor volt szükségünk rá, amikor rövid időn belül több mérkőzést játszottunk. Segített a gyorsabb regenerálódásban. Az UEFA-kupa-döntő előtt két-három nappal az olasz kupa fináléjában szerepeltünk. Sokat kivett belőlünk, ráadásul még el is kellett utaznunk Moszkvába. Több társam is úgy határozott az orvosok tudtával, hogy használja a szert" - jelentette ki.