Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt április 12-én!

1948-ban és 1960-ban ezen a napon született az európai edzői kar két nagyon sikeres szereplője, az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Marcello Lippi és a jelenleg a Liverpool FC szakmai munkáját irányító Rafael Benítez.

A két mester közül a viareggói születésű Lippi volt az eredményesebb játékosként, a Sampdoriából a B válogatottba is eljutott középhátvédként, míg a madridi illetőségű spanyol kollégája csupán alacsonyabb osztályú klubokban futballozhatott, egy makacs sérülés miatt ott sem sokáig. A 12 év korkülönbség ellenére így majdnem egy időben akasztották szögre a stoplist, Lippi 1984-ben került a Sampdoria utánpótlásához, míg Benítez 1986-ban kezdett el foglalkozni a Real Madrid legtehetségesebb fiataljaival.

Az olasz kapitány gyorsabban haladt előre karrierje építése során, a harmad- és negyedosztályú klubok (Pontedera, Siena, Pistoiese, Carrarese) után 1989-ben az élvonalbeli Cesena szerződtette. Benítez sokáig hű maradt a Real fiataljaihoz, csupán 1995-ben gondolta úgy, hogy ideje váltani, akkor a Real Valladolid első csapatának a kispadjára ült át.

Párhuzam a két szakvezető között, hogy mindketten benntartották csapatukat, de utána a másodosztályban dolgozhattak (Lucchese, illetve CA Osasuna). Benítez maradt is a spanyol labdarúgás második vonalában, a pamplonaiak után a CF Extremadura, majd a CD Tenerife következett. Lippi viszont gyorsan robbantott, hiszen 1992 nyarán még a Lucchesénél dolgozott, de két esztendő múlva már a Juventus FC edzője lett! Páratlan sikersorozat kezdődött szerződtetésével, két periódusban (1994-99, 2001-04) öt bajnokságot, Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát, két olasz Szuperkupát, Világkupát nyert a torinóiakkal.

Rafa Benítez Héctor Cúper távozása után került a Valencia CF edzői posztjára, kinevezését többek között annak is köszönhette, hogy több kollégája (Mané, Luis Aragonés, Javier Irureta) nemet mondott a felkérésére. Azóta lehet, hogy már megbánták, hiszen a Valencia 2002-ben és 2004-ben is megnyerte a spanyol bajnokságot, tavaly az UEFA- és az európai Szuperkupa is a Turia-parti egyesülethez került.

Nyáron egyszerre váltottak, Lippi a válogatott élére került, míg Benítez a Liverpool FC-hez írt alá. Mindketten sikeresek új munkahelyükön is, az olasz válogatott vezeti vb-selejtezőcsoportját, a 'Pool pedig még áll a Bajnokok Ligájában (a Vörösök holnap játsszák a Juventus elleni negyeddöntő visszavágóját) és döntőt játszottak a ligakupában.