Vágólapra másolva!
Az RCD Espanyol az előző két szezonban a 17., illetve a 16. helyen fejezte be a spanyol bajnokságot. Ez ugyan mindkét esetben bennmaradást ért a barcelonai klubnak, de a csapat szurkolói és vezetői hosszú távon többre vágynak. Ennek érdekében a nyáron edzőváltás történt az egyesületnél, és szép lassan a beígért erősítések is érkeznek.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Barcelona városának csupán egy reprezentánsa maradjon a spanyol élvonalban, az RCD Espanyol ugyanis télen még szinte reménytelen helyzetben volt, a kék-fehérek 2003 őszén mindössze két győzelemmel álltak a tabella végén. A tavaszi idény azonban már jobban sikerült Raúl Tamudóék számára, akik végül, ha nehezen is, de kivívták a bennmaradást.

A siker nem kis részben a szezon közben érkezett Luis Fernandeznek volt köszönhető. A novemberben menesztett (a csapatot egy évvel korábban benntartott) Javier Clemente helyére szerződtetett francia mester rendet tett az öltözőben és a játékosok fejében; vezetésével a csapat szép lassan elkezdte gyűjtögetni a pontokat, és végül nem esett ki. Természetesen mindenki roppant elégedett volt Fernandez munkájával, és a vezetőség mindent elkövetett azért, hogy meghosszabbítsa a tréner június végén lejárt szerződését. Ez azonban nem sikerült, ugyanis a hivatalos közlemény szerint a francia edző túlzott anyagi követelésekkel állt elő, melyet a klubnak nem állt módjában teljesíteni.

Viszonylag hamar sikerült megtalálni az új trénert, aki a jelek szerint kevesebbel is beérte. Ő Miguel Ángel Lotina, a legutóbb a tragikus sorsú Celta Vigónál tevékenykedett 47 éves szakember. Lotinát január végén menesztették Vigóban, azóta nem volt klubja. Korábban dolgozott többek között a CD Logronesnél, a CD Numanciánál és a CA Osasunánál is, legnagyobb sikere kétségkívül a 2002-2003-as idényben a Celtával elért negyedik helyezés. Ennek megismétlésére most az Espanyollal meglehetősen kicsi az esély, ugyanis a kék-fehérek játékoskerete gyakorlatilag változatlan marad a bajnokság befejezése óta, azaz a szurkolók által várt erősítések egyelőre legalábbis késnek. Sőt, tulajdonképpen gyengült is a keret, hiszen a román Claudiu Raducanu távozott.

Az első nyári hetekben mindössze egy új játékos érkezett, az egykor az FC Barcelonában is megfordult, a tavalyi szezont kölcsönben a Real Zaragozában töltött Dani García személyében. A létszám tehát eleinte nem nőtt, ám az átigazolási piacon mutatott feltűnő passzivitásnak aligha volt az az oka, hogy a vezetőség nem akart erősíteni. Inkább nem tudott, mivel a klubkassza nincs éppen dugig euróval. A gondokon a piacképes játékosok eladása segíthetne, ilyen labdarúgója pedig jelenleg egyetlenegy van a csapatnak.

Raúl Tamudóról van szó: a csapatkapitány húsz gólt lőtt az előző bajnokságban, mely a csapat által elért találatoknak csaknem a fele, azaz a támadó egyszerűen nélkülözhetetlen a klub számára. Ezt a véleményt osztja Lotina is, aki ragaszkodik legnagyobb sztárjához. Ahogy a tréner fogalmazott: "Az Espanyol nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy eladja Tamudót. Ő a csapat legfontosabb játékosa. Sokkal jobban elismernék a képességeit, ha Tamudovicsnak hívnák." Ez utóbbi mondat nyilván Inaki Sáeznek is szólt, aki kihagyta a csatárt az Európa-bajnokságon (le)szerepelt spanyol keretből.

Tamudo tehát minden bizonnyal marad (néhány hete a legkitartóbb kérő, a Valencia CF is feladta az érte folytatott, kilátástalannak tűnő küzdelmet, a bajnok inkább Olaszországból igazolt csatárokat), ő elengedhetetlen a sikeres szerepléshez, ám minden bizonnyal nem elegendő. További erősítésekre volt szükség (Martín Posse és Raúl Molina visszatért kölcsönből, de ha ők fontos láncszemei lennének a csapatnak, nyilván nem a CD Tenerifében, illetve a Recreativo Huelvában játszottak volna tavasszal), viszont pénze meglehetősen kevés volt a klubnak.

Szép menedzseri feladat, mely nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a tavalyi átigazolási szezonnal ellentétben, amikor senki sem dúskált az anyagiakban, az idén a nagyok ismét bőszen költik a milliókat. Marad tehát a kölcsönvétel, a kiscsapatok állandó vészmegoldása. Már a télen is ehhez az eszközhöz folyamodott az Espanyol, hiszen így került a klubhoz például a marokkói Musztafa Hadzsi az Aston Villától. A copfos középpályás kontraktusát megpróbálják további egy évvel meghosszabbítani, és mivel a birminghamieknek továbbra sincs szükségük a játékosra, erőfeszítéseiket minden bizonnyal siker koronázza majd.

Óscar González ellenben távozik a klubtól, az ikertestvérével, Rogerrel együtt az FC Barcelonánál nevelkedett középpályás nem fér bele Lotina elképzeléseibe, így kereshet magának új klubot. Mint ahogy valószínűleg a tréner is, ha nem sikerül jelentősen megerősítenie a keretet, vagy ha a jelenlegi állománnyal nem tud csodát művelni.

Az elmúlt hetekben azért megindult valami a klub háza táján, hiszen érkezett néhány új szerzemény: a Paris-SG védője, Didier Domi, a Le Havre fiatal kameruni kapusa, Idriss Kameni, valamint a Porto argentin jobbhátvédje, Hugo Ibarra, aki az előző idényben a Monaco színeiben BL-döntőt játszott.