Vágólapra másolva!
Egy hetet töltött a világhírű Bayern Münchennél Herédi Attila és Supka Attila, akik a pro licences tanfolyam végzőseiként tanulmányozták a bajor sztárklub működését.

"Egyértelműen Csernai Pálnak, a Bayern egykori edzőjének köszönhetjük, hogy a lehető legrészletesebben betekinthettünk a klub felépítésébe és működésébe" - kezdte Supka Attila, a DVSC vezetőedzője. "Az évek óta Magyarországon élő Csernai Pált máig hatalmas tisztelet övezi a Bayernnél, nem véletlen, hogy a bennünket szívélyesen fogadó Karl-Heinz Rummenigge is egyből felőle érdeklődött. Mindezek után találkozhattunk Felix Magath vezetőedzővel, Kern Wernerrel az utánpótlás szakág vezetőjével, miként Rummeniggével is hosszasan elbeszélgethettünk."

Az utánpótlás nevelésről Supka hozzátette: "Karl-Heinz Rummenigge elmondta nekünk, hogy a legfontosabbnak a kifogástalan minőségű pályákat tartják, amiből van bőven a Bayern utánpótlásközpontjában, elvégre a hatékony képzés enélkül elképzelhetetlen lenne. Mint megtudtuk, a klub évi három és fél millió eurót áldoz az utánpótlásra, ezen kívül a világ összes országában vannak megfigyelőik, és éppen ott jártunkkor tartottak tanácskozást háromszázhatvan játékosmegfigyelőnek.

Csak jelzésképpen említem, hogy 14 és 18 év között minden csapatnál két edző, egy masszőr, illetve egy technikai vezető dolgozik, és az összes játékossal két pszichológus foglalkozik. Természetesen a fiataloknál internátus működik, és igyekeznek odafigyelni a gyerekek tanulmányi eredményeire is. Mint azt Kern Werner jelezte nekünk, hiába tehetséges egy futballista, ha a tanulásban nem jeleskedik, elköszönnek tőle, mivel a mentális felkészültséget is hihetetlenül lényegesnek tartják."

Herédi Attila, aki ősszel Nyíregyházán edzősködött, mindehhez hozzáfűzte: "Már épül az utánpótlás számára a 20 ezres stadion, míg az első csapat az Allianz Arenában játssza majd a meccseit, ahová már öt évre előre, minden mérkőzésre eladták az összes jegyet, sőt, a páholyokat is értékesítették. Irigylésre méltó, ahogy a nagycsapat, a serdülők, vagy az ifik készülhetnek, a pályák állapota tökéletes, a szerelés kifogástalan, a szertár például úgy néz ki, mint egy adidas lerakat, ilyen körülmények között készülnek tehát a a Bayern Münchennél a fiatalok, szemben magyarországi kortársaikkal, akiknek a pálya és egyéb viszonyokkal is meg kell küzdeniük.

Egyébként hosszan elbeszélgettünk Felix Magath vezetőedzővel, majd megnéztük a Bayern nürnbergi bajnokiját, és mint megtudtuk, neki nem igen kell megfigyelőket küldenie a soros ellenfél fellépéseire, mivel számára megküldik a CD-t, ugyanis a Premiere tévécsatorna a Bundesliga összes mérkőzését közvetíti, majd a kazettát az edző rendelkezésére bocsátja. Összességében fantasztikus körülményekkel találkoztunk a Bayernnél, értékes szakmai élményekkel gazdagodtunk, s hazafelé bizony arról beszélgettünk, milyen jó lenne, ha egyszer mindez nálunk is megvalósulhatna."

Bánki József