Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint David Beckham szégyent hozott a sportágra, amikor szándékosan gyűjtött be sárga lapot a Wales elleni szombati világbajnoki selejtezőn. Ezért arra kéri az angolokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, s tegyenek jelentést a FIFA-nak.

"Lerombolta a róla kialakított képet is, miszerint ő a futball nagykövete" - szögezte le a sportág első számú vezetője. A Bakuban tartózkodó Blatter hozzátette: a labdarúgás egyik legnagyobb sztárja tettével "szembeszállt" az alapításának 100. évfordulóját ünneplő FIFA sportszerűségre felhívó üzenetével.

"Nem történhet meg, hogy a labdarúgók szándékosan provokálják ki a sárga lapot, s még rosszabb, ha ezt be is ismerik. Sok gyerek tekinti példaképnek Beckhamet, emiatt is jobban kellene viselkednie, hiszen tudja, ráirányul a figyelem. Beszélek majd az angol szövetség vezetőjével, Geoff Thompsonnal, s arra kérem őt, vizsgálják ki az ügyet, és tegyenek jelentést a FIFA-nak. Lehet, hogy ő marad a csapatkapitány, ez az FA belügye, de szerintem egyértelmű a vétke" - mondta Blatter.

David Beckham kedden ismerte el, hogy szándékosan gyűjtött be sárga lapot Wales ellen, mert percekkel szabálytalansága előtt megsérült, így amúgy sem játszhatott volna Bakuban. Így a kényszerpihenő alatt letölti eltiltását. A Real Madrid légiósa miután szenzációs góljával beállította a 2-0-s végeredményt, ütközött Ben Thatcherrel, s ekkor eltörött a bordája. Aztán később a Thatcher elleni kemény belépő miatt mutattak fel neki sárga lapot.

"Tudtam, hogy nagy a baj, de nem kértem cserét. Gondoltam, mivel korábbról volt már egy sárga lapom, most is beszedek egyet, hogy ha már úgyis kényszerpihenőn leszek, letölthessem az eltiltásomat" - mondta Beckham, aki így majd az Azerbajdzsán elleni vb-selejtezőn nem szerepelhet második figyelmeztetése miatt, igaz, közben kezeltetheti sérülését. "Sokan azt hiszik, nincs eszem és buta vagyok, de ki kell ábrándítanom őket" - tette hozzá.

Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány egyelőre nem kommentálta Beckham kijelentését. "Csak a szerdai találkozó után kívánok ezzel foglalkozni. Nem hiszen, hogy sportszerű lenne a csapattal szemben, ha olyan játékosról beszélnék, aki sérült és eltiltás miatt nem is lehet velünk. Arra kérem önöket, hogy csütörtökig vagy péntekig várjanak türelemmel, akkor majd véleményt alkotok" - mondta a svéd szakember.

Beckham szerda este észbe kapott, és elnézést kért: "Hibáztam, ezért szeretnék elnézést kérni az Angol Labdarúgó Szövetségtől, a szurkolóktól, valamint a Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitánytól. Csapatkapitányként az lenne a dolgom, hogy jó példával járjak elő, és ebbe az is beletartozik, hogy a fair-play szellemét tökéletesen érvényesítsem" - nyilatkozta a Manchester United korábbi játékosa a Sky Sportsnak.

A világ jelenlegi legismertebb futballistája bordatörése miatt három hétig nem léphet pályára, a vb-selejtezőn minden bizonnyal Owen Hargreaves helyettesíti. A kényszerpihenő időtartamáról Juan Carlos Hernández, a Real Madrid orvosa nyilatkozott szerdán.