Vágólapra másolva!
Carlos Alberto Parreira, a brazil labdarúgó válogatott szakvezetője kijelölte azt a 17, külföldön szereplő játékosát, akik a keret törzsét alkotják a szeptemberben kezdődő - Kolumbia és Ecuador elleni meccsekkel - dél-amerikai világbajnoki selejtezők előtt. Öt, a hazai bajnokságban játszó brazil kedden csatlakozik a kerethez. Nincsenek meglepetések, a tavalyi világbajnok gárda valamennyi erőssége meghívót kapott - még Rivaldo is, aki pedig kiszorult a Milan kezdő tizenegyéből.

"Megtesszük első lépéseinket a hatodik világbajnoki címünk felé" - jelentette ki Parreira. "Mivel semmi okom arra, hogy változtassak a tavaly vb-t nyert csapaton, ők alkotják az új gárda gerincét is."

Parreira kitért Rivaldo beválogatására. "Nincsenek kétségeim Rivaldo képességei felől. Az, hogy Ancellotti mellőzi a Milanban, az ő dolga. Meglehet, Rivaldónak segíteni fog formája visszanyerésében a válogatottbeli játék."

A világbajnokok közül Dida, Cafú, Lúcio, Edmilson, Roque Junior, Roberto Carlos, Belletti, Junior, Gilberto Silva, Kléberson, Kaká, Rivaldo, Ronaldinho és Ronaldo egyaránt helyet kapott. (Zé Roberto és Emerson biztos csapattag lett volna, de megsérültek a világbajnokság előtt.)

A maratoni selejtező-sorozat 18 fordulós, és csaknem három éven át tart. Az első erőpróba szeptember 7-én lesz Kolumbiában, a Karib-tengerparti kikötővárosban, Barranquillában. Három nappal később a hasonlóan forró és nedves éghajlatú Manaosban, az Amazonas partján fogadja Brazília Ecuadort.

Brazília az egyetlen ötszörös világbajnok, s az egyetlen ország, amely valamennyi futballvilágbajnokságon ott volt. A legutóbbi két győzelem alkalmával, 1994-ben és 2002-ben döcögősre sikerültek a selejtezők, csak a legutolsó meccsen biztosította helyét Brazília a döntőben.

"Nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, mint a legutóbbi két selejtező-sorozatban" - jelentette ki parreira, aki történetesen 1993-ban is szövetségi kapitány volt, amikor az irányítása alatt a brazil válogatott története első vereségét szenvedte el vb-selejtezőn, Bolíviától, La Pazban (4500 méteres tengerszint feletti magasságban.)

Parreira szerint helytelen az a FIFA-döntés, amely - a történelemben először - selejtezőre kötelezi a bajnoki címvédőt is. A barranquillai találkozóról hiányozni fog Ronaldinho, akit még a Konföderációs-kupán állítottak ki a Törökország elleni mérkőzésen, Manaosban azonban már pályára léphet.

A keret:
kapus: Dida (AC Milan)
védők: Cafú (AC Milan), Belletti (Villarreal), Lúcio (Bayer Leverkusen), Edmilson (Olympique Lyon), Roque Junior (AC Milan), Juan (Bayer Leverkusen), Junior (Parma), Roberto Carlos (Real Madrid)
középpályások: Gilberto Silva (Arsenal), Kléberson (Manchester United), Kaká (AC Milan), Ze Roberto (Bayern München), Emerson (AS Roma), Rivaldo (AC Milan)
csatárok: Ronaldo (Real Madrid), Ronaldinho (Barcelona)

Ch. Gáll András