Vágólapra másolva!

A két itáliai csapat közül a Juventus volt könnyebb helyzetben abból a szempontból, hogy nem került hátrányba az első találkozón, igaz, a hazai pályán elért 1-1-es döntetlen azt jelentette, hogy elsősorban a torinóiaknak kellene támadólag fellépnie, hiszen a gól nélküli eredmény a Barca továbbjutását jelentette volna. Ehhez képest inkább a katalánok voltak offenzívabbak az első játékrészben, a spanyol focisták mintha frissebbek lettek volna. Patrick Kluviert remekül csúsztatta meg a neki felívelt labdákat, szinte minden esetben ő fejelte el a játékszert, és a torinóiak védelme rendkívül sok labdát szórt el, a második hullámban a legtöbbször a spanyolok szerezték meg a bőrt.

Arról nem is beszélve, hogy Marc Overmarst képtelenek voltak tartani: a játékrész közepén Davids és Montero egy perc alatt kapott sárga lapot, mert felvágta a holland szélsőt, aki később helyet cserélt Luis Enriquével, és a jobb oldal helyett a bal szélen tűnt fel. A Juve néhány szórványos ellentámadással próbálkozott ugyan, de támadói rendkívül gyengén futballoztak, Marco di Vaio képtelen volt megtartani a labdákat, és Alex del Piero sem villogott.

Lippi le is hozta a szünetben Di Vaiót, akinek a helyére az uruguayi Zalayeta állt be, Camoranesit pedig Birindelli váltotta, és Thuram a jobb oldalról bement középhátvédnek, de a játék képe nem sokat változott, sőt, Luis Enrique hatalmas ziccerbe került, amit azonban elrontott. Ez pedig megbosszulta magát, mert Pavel Nedvednek egy lehetőség is elég volt a gólszerzéshez, a cseh becsapta a végig bizonytalanul mozgó Patrik Anderssont, majd megszerezte a vezetést a vendégeknek.

Antic is reagált, lehozta a svéd védőt, és Gaizka Mendietát állította be a helyére, vagyis áttért a háromhátvédes játékra, de az egyenlítő találat elsősorban nem ennek volt köszönhető - ami persze a katalánokat egyáltalán nem izgatta. Beállt a meccsnull, a Juventus esélye viszont némiképp csökkentek azzal, hogy Edgar Davids a sokadik szabálytalansága után megkapta második sárga lapját - kétségtelen tény, hogy érett a holland kiállítása, ugyanakkor ebben a konkrét esetben inkább Mendieta játszott rá a dologra, mint Davids volt szabálytalan.

Ez azonban nem változtatott a dolgon, a Barcának közel negyedórája maradt arra, hogy emberelőnyben újabb gólt szerezve megszerezze a továbbjutást, és elkerülje a hosszabbítást. A katalánok azonban szünet nélkül csak ívelgettek, ami a kiválóan fejelő Juve-védőnek csemege volt (különösen Thuram volt elemében), ahelyett, hogy játékosaik technikai tudását kihasználva gyors kényszerítőkkel próbáltak volna meg a betömörülő vendégvédelem mögé kerülni.

Nem is született újabb gól, következett a ráadás, amelyben majd felbillent a pálya, ám a Barca mezőnyfölénye teljesen meddő volt, helyzete nem sok maradt a spanyoloknak. A Juve ellenben egyetlen kontrájából betalált, és a feladatát addig is jól ellátó (a rá felívelt labdákat megtartotta) Zalayeta mennybe ment - nagy kérdés, hogy miért Gerard volt a középhátvéd helyén az akciónál? A Katalánoknak ezután két gólt kellett volna szerezniük, ami teljesen reménytelen volt, és a Juve tulajdonképpen megérdemelten ment tovább - ám a következő meccsen Davids, Tacchinardi és Montero sem játszhat majd eltiltása miatt.

Zalayeta volt a Juventus nyerő embere/sport/focivilag/bl/20030422bajnokokligajanegyeddonto.html?pIdx=1