Vágólapra másolva!
Az olasz edzőtársadalom egyik legmegbecsültebb tagja a Brescia jelenlegi mestere, Carlo Mazzone, aki 64 életévével az élvonalban dolgozó szakemberek közül a legidősebb. A tréner igazi szaktekintély, aki már számos klubnál dolgozott, és a drukkerek körében is népszerűnek számít. Éppen ezért okozott hatalmas megrökönyödést, amit vasárnap, az Atalanta elleni bajnokin tett: amikor csapata a hosszabbítás perceiben kiegyenlítette az állást, a vendégszurkolók szektora elé szaladt, és ott heves mutogatásba kezdett, majd a sajtótájékoztatón is folytatta a bergamóiak gyalázását.

Mindez persze nem volt előzmények nélküli történés, hiszen az Atalanta a Brescia ősi riválisának számít, és a lombardiai derbi mindig is feszültségekkel teli összecsapásnak számít. Egy évvel korábban, amikor a találkozót semleges pályán, Reggio Emiliában rendezték meg, a bergamói szurkolók Mazzone szüleit gyalázták, most pedig gúnydalaikban arra a tényre igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy a Brescia edzője Rómában látta meg a napvilágot.

"A szülővárásomról tettek rasszista kijelentéseket, és állandóan csak gyaláztak. Már a meccs közben mondtam a kispadon ülőknek, hogy ha kiegyenlítünk, akkor biztosan csinálok valamit, és amikor így történt, akkor nem tudtak megakadályozni abban, hogy az Atalanta-szurkolók elé fussak és kinyilvánítsam érzelmeimet" - nyilatkozta Mazzone a lefújást követően. Ez persze helytelen cselekedet volt, de még mindig érthető, hiszen a szakvezetőről köztudott volt, hogy igencsak heves vérmérsékletű.

Az viszont már sokakban visszatetszést keltett, hogy Mazzone folytatta a mondókáját a sajtótájékoztatón: "Amikor tavaly azt dalolták rólam, hogy egy prostituált fia vagyok, akkor a lefújást követően az öltőzőből felhívtam a csodálatos húgaimat, hogy megkérdezzem: lehet, hogy az édesanyánk bergamói volt?"

Ez már sok volt a jelen lévő bergamói újságíróknak, akik közül az egyik felállt, és határozott hangon kijelentette, hogy városa nevében kikéri magának ezt a hangnemet. Az eset hatalmas visszhangot váltott ki Olaszországban, ahol mindig is érzékenyek voltak a futballal kapcsolatos dolgokra. "Szomorú, hogy ilyet kell leírnunk a campionato "nagypapájáról", de ezúttal Carlito Mazzone túl messze ment" - állt a Corriere dello Sport címlapján, míg Bergamo városának polgármestere, Cesare Venezieani a következőket mondta: "Megértem Mazzone keserűségét az őt ért gyalázkodás miatt, ugyanakkor igen nehéz felfogni, hogy miért kellett az egész város lakosságát megtámadnia egy elenyésző kisebbség miatt." Az esetnek mindenesetre biztosan folytatása lesz, hiszen az olasz szövetség fegyelmi bizottsága vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Korábban: