Vágólapra másolva!
Babos Tímea két szettben győzött a 259 ezer dollár (90 millió forint) összdíjazású rabati salakpályás női tenisztorna első fordulójában. Szintén kedden, a francia nyílt teniszbajnokságon Jani Réka bejutott a selejtező második fordulójába, Piros Zsombor viszont kiesett.

Babos sikere

A világranglistán 237. Babos – aki februárban még 374. volt – a selejtezőből küzdötte fel magát a főtáblára, ahol az orosz Irina Hromacsovával (297.) csapott össze, pályafutása során először. A 28 esztendős ellenfél eddig legjobb helyezése a 89. volt 2017-ben.

A keddi találkozó első játszmájában mindkét játékos többször is tudta brékelni riválisát, ebből a fogadóként három játékot is nyerő Babos jött ki jobban, és közel egyórás küzdelem után előnybe került. A második szett már simábban alakult,

a soproni teniszező magabiztosan játszott és 82 perc után fogadhatta Hromacsova gratulációját.

A magyar játékosra a következő fordulóban a második helyen kiemelt amerikai Sloane Stephens (35.) vár.

Babosra Grand Slam-győztes vár a következő körben Forrás: AFP/Patrick Hamilton

Babos az elmúlt hetekben egymás után négy ITF-tornán vívott döntőt, ezekből a legutóbbi hármat meg is nyerte, így sorozatban 18. találkozóján diadalmaskodott. A párosban négyszeres Grand Slam-tornagyőztes, háromszoros világbajnok magyar teniszező

WTA-viadal főtábláján legutóbb 2021 márciusában tudott egyéniben mérkőzést nyerni, azóta 0/11 volt a győzelmi mutatója.

A 30 éves Babos párosban is versenyben van Marokkóban a kazah Anna Danyilina oldalán.

Rabati tenisztorna, egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Babos Tímea-Irina Hromacsova (orosz) 6:4, 6:1

Jani győzelme

A világranglistán 154. Janira a dél-koreai Szu Dzseong Dzsang (116.) várt, akivel még nem találkozott. A 31 éves magyar hullámzóan teljesített eddig a szezon során, a múlt héten viszont az elődöntőig jutott egy 25 ezer dolláros ausztriai viadalon.

Jani Réka ott van a selejtező második körében Forrás: AFP/Thomas Samson

A keddi mérkőzés nyitószettje öt bréket hozott, de a gyenge adogatójátékokból Jani jött ki jobban, és 45 perc elteltével szettelőnybe került. A folytatásban a siófoki teniszező 4:3-nál vette el riválisa adogatását, majd második meccslabdáját értékesítve győzött, a találkozó 1 óra 38 percig tartott.

Jani következő ellenfele a francia Alice Robbe (190.) lesz.

A Roland Garros selejtezőjéből három győzelemmel lehet feljutni a főtáblára, melynek küzdelmei vasárnap kezdődnek meg. Az elitmezőnyben Fucsovics Márton, Bondár Anna, Gálfi Dalma és Udvardy Panna egyéniben és párosban is szerencsét próbál, míg Babos Tímea párosban indul.

RG-selejtező, 1. forduló:
Jani Réka-Szu Dzseong Dzsang (dél-koreai, 7.) 6:4, 6:3

Piros búcsúja

Marozsán Fábián hétfői győzelme után Piros Zsombor is a második fordulóba kerülésért lépett pályára, a világranglistán 125. játékosra a német Dominik Koepfer várt, akitől tavaly simán kikapott egy vancouveri versenyen. Intő jelnek számított az is, hogy

az ellenfél az elmúlt hét legnagyobb ugrását mutatta be az ATP-rangsor top 200-ában azzal, hogy - a torinói challenger-torna megnyerésével - 47 (!) helyet javítva feljött a 102. pozícióba.

Piros Zsombor nem lesz ott a Roland Garros főtábláján Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A keddi mérkőzés első hat játékában négyszer is a fogadó örülhetett, a kulcsjáték azonban Koepfer 6:5-ös vezetésénél következett, amikor a német - Piros adogatásainál - második szettlabdáját kihasználva előnybe került.

A folytatásra összeszedte magát a magyar válogatott játékosa és fél óra alatt egyenlített, de ezzel el is lőtte a puskaporát, mert a német rivális egy még könnyebb részsikerrel lezárta a 111 perces mérkőzést.

RG-selejtező, 1. forduló:
Dominik Koepfer (német)-Piros Zsombor (13.) 7:5, 2:6, 6:1