Flag football, lacrosse: ez a kilenc sportág kerülhet még be a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába

THE WORLD GAMES 2022 - BIRMINGHAM - 202207012 BIRMINGHAM DAY 2 GAMES JEUX JUILLET JULY MONDIAUX USA WORLD Horizontal SPORT, Flag Football
Adrien Darmana (FRA) competes in Flag Football during The World Games 2022 in Birmingham, USA, Day 5, on July 12th, 2022 - Photo Julien Crosnier / KMSP (Photo by CROSNIER Julien / KMSP / KMSP via AFP)
Vágólapra másolva!
A kick-box is ott van azon kilenc sportág között, amely még pályázhat a 2028-as, Los Angeles-i ötkarikás játékokon való részvételre, és a magyar sportági szövetség (MKBSZ) elnöke szerint ennek megnőtt az esélye azzal, hogy sikeresen mutatkozott be a Világjátékokon.

Az MKBSZ hétfői közleménye idézi Galambos Péter elnököt, aki úgy véli, az amerikai eredetű modern küzdősport olimpiai reményein is nagyot lendített a sikeres bemutatkozás az egyesült államokbeli Birminghamben júliusban rendezett multisporteseményen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2014 végén fogadta el az Agenda 2020 reformcsomagot, amely lehetővé teszi, hogy az aktuális olimpia házigazdái az alapprogram mellé egy vagy több sportágat beemelhessenek az ötkarikás műsorba.

A kick-box mellett a karate, a motorsport, a krikett, a baseball/softball, a lacrosse, a breaktánc, a fallabda és a flag football kap lehetőséget arra, hogy meggyőzze az amerikai szervezőket arról: alkalmas a 2028-as műsorba kerülésre.

A flag football az amerikai futball egyik változata:

A szűkített listára felkerült sportágak nemzetközi szövetségei még augusztus folyamán prezentálnak majd, ismertetve azokat a megfelelési kritériumokat, amelyek alapján az adott sportág vonzóvá válhat mind a rendező ország, mind a nagyvilág, a nézőközönség számára. Az érintetteknek prioritásként kell kezelniük a versenyzői létszám korlátozottságát, a nemek közötti egyenlőséget, és biztosítaniuk szükséges, hogy a programba kerülés esetén valóban a legjobbjaik vesznek részt az olimpián.

"Az, hogy a kick-box ott van a még versenyben lévő sportágak elitjében, a pár héttel ezelőtt lezajlott Világjátékokon való sikeres bemutatkozásnak is köszönhető" - mondta az MKBSZ elnöke. Hozzátette, hogy a kick-box sport és a magyarok számára is sporttörténelmi alkalom volt a birminghami Világjátékok. A nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményének történetében első ízben szerepelt a hivatalos programban, és a K1-es szabályrendszerben Boros Petra, illetve Pálfi Viktória révén két magyar versenyző is ringbe léphetett; előbbi az ötödik, utóbbi pedig a hatodik helyen végzett.