A spanyol király is felhívta, korábbi világelső tanul tőle: a 19 éves csodatini lábai előtt hever a világ

2022 Miami Open photography,sports Horizontal, Carlos Alcaraz, tenisz
MIAMI GARDENS, FLORIDA - APRIL 03: Carlos Alcaraz of Spain celebrates his victory over Casper Ruud of Norway during their Men's Singles final match at the Miami Open at Hard Rock Stadium on April 03, 2022 in Miami Gardens, Florida. Eva Marie Uzcategui Trinkl / Anadolu Agency (Photo by Eva Marie Uzcategui Trinkl / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A tenisz világában már biztosan nincs olyan ember, aki ne tanulta volna meg Carlos Alcaraz nevét. Ha így folytatja a fiatal klasszis, akkor hamarosan az egész világ tőle lesz hangos. A 19 éves spanyol csillag - a top 100 legfiatalabb tagja - ugyanis az idei 31 mérkőzéséből csak hármat vesztett el, négy trófeát gyűjtött, és Madridban legyőzte 21-szeres Grand Slam-bajnok honfitársát, Rafael Nadalt, a világelső Novak Djokovicot, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Alexander Zverevet is, és már a hatodik a férfi teniszezők világranglistáján. Jöjjön tehát Carlos Alcaraz, aki előtt óriási jövő áll. 

Carlos Alcaraz 2003. május 5-én született El Palmarban, egy murciai faluban, Spanyolországban. Szülei Carlos és Virginia, három testvére van, Alvaro, Sergio és Jaime.

Alcaraz négyévesen kezdett teniszezni édesapja hatására,

aki korábban ugyancsak teniszezett, édesanyjáról kevesebbet tudni. Az édesapja úgy döntött, hogy már 12 évesen ügynököt szerez a fiának.

Az ügynök, Albert Molina nemrég nagyon szerényen így nyilatkozott a fiatal csillagról: "Carlos Alcaraz nem hagyott cserben minket."

Órási szerepet játszik Alcaraz szárnyalásában az edzője is, aki nem kisebb név, mint a 2003-ban Roland Garros-győztes Juan Carlos Ferrero.

Carlos Alcaraz hihetetlenül fiatalon ért el szép sikereket Forrás: NurPhoto via AFP/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

Alcaraz példaképe gyerekként Rafael Nadal volt, a nagy álma pedig az, hogy a honfitársa nyomdokaiba lépjen, így nem is meglepő, hogy a két teniszezőt már most állandóan összehasonlítják egymással. Amellett, hogy honfitársak,

tiniként Nadal is kiemelkedő volt a teniszvilág mezőnyében, akárcsak Alcaraz, ráadásul mindketten 18 évesen nyerték az első 1000-es tornájukat.

A korábbi profi teniszező, Julien Varlet szerint Alcaraz még jobb teniszező is jelenleg, mint anno Nadal volt ilyen idősen.

"Nadal tenisze eléggé védekező típusú volt 18 éves korában, inkább a fizikai ereje dominált.

Az edzője, Juan Carlos Ferrero azonban nem Nadalhoz, hanem Federhez hasonlította inkább a játékát.

„Természetesen nehéz bárkit Roger Federerhez hasonlítani, de ha egy nevet kellene mondanom, akire hasonlít Carlos, akkor olyan valakit keresek, aki

Juan Carlos Ferrero megtalálta a közös hangot a fiatal tehetséggel Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Matthew Stockman

A spanyol csillag 15 évesen mutatkozott be a profik mezőnyében, először az alacsonyabban rangsorolt tornákon indult. 2020 februárjában debütált az ATP főtábláján a Rio Openen, ahol legyőzve honfitársát, Albert Ramos Vinolast, majd

már tavaly májusban bekerült a világranglista első száz helyezettje közé.

Alcaraz 17 évesen kvalifikálta magát az Australian Open főtáblájára, így ő lett férfi egyesben a legfiatalabb résztvevő. Grand Slam-debütálását megnyerte a holland Botic van de Zandschulp legyőzésével, majd a második körben kikapott a svéd Mikael Ymertől. A spanyol tini ezt követően a

Madrid Open történetének legfiatalabb meccsgyőztese lett: megverte Adrian Mannarinót, és megdöntötte Rafael Nadal 2004-es rekordját. A következő körben épp a példaképe állította meg.

Rafael Nadal útját járná be Carlos Alcaraz Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Brunskill

a jövőben a legnagyobb tornákon" - mondta Rafael Nadal a honfitársáról a legyőzését követően.

2021 júliusában pedig megnyerte élete első ATP-tornáját, ezzel 2008 óta ő lett a legfiatalabb tornagyőztes.

Akkor Nishikori Kei nyerte meg 18 évesen a Kej Delray Beach Opent. A US Openen sem vallott szégyent, egészen a negyeddöntőig menetelt, többek között legyőzte az akkor a világranglista harmadik helyén álló Sztefanosz Cicipászt is, majd sikerült a csúcsra jutnia a Next Generation ATP-döntőben is.

Az igazi áttörés 2022-ben jött el a spanyol klasszis számára.

Carlos Alcaraz hamarosan a top 10-ben lehet Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Matthew Stockman

2022 elején megnyerte élete első ATP 500-as versenyét a Rio Openen.

A fiatal teniszező olyan játékosokat győzött le, mint például az első helyen kiemelt Matteo Berrettini, vagy éppen Fabio Fognini, végül a döntőben Diego Schwartzman ellen bizonyult jobbnak. Ennek eredményeként

2022. február 21-én bekerült a legjobb 20 közé az egyéni rangsorban. Indian Wellsben Alcaraz bejutott az első Masters 1000 negyeddöntőjébe, majd elődöntőjébe

- többek között legyőzve a címvédő Cameron Norrie-t -, a négy között viszont három szettben kikapott Rafael Nadaltól.

A Miami Openen simán verte a honfitársunkat, Fucsovics Mártont, majd Marin Cilicet és a negyedik kiemelt Sztefanosz Cicipászt is legyőzte. Ezt követően háromszettes thrillerben Miomir Kecmanovicot is kiütötte, így bejutott második Masters 1000-es elődöntőjébe. Ezzel pedig újabb történelmet írt.

Egymás utáni két elődöntős szereplés 1000-s tornán - Indian Wells és Miami Open - André Agassinak, Andy Murraynek, Novak Djokovicnak és Rafael Nadalnak jött össze tiniként, később mindannyian világelsők lettek.

Az elődöntőben a címvédő lengyel Hubert Hurkacz ellen bizonyult jobbnak, így bejutott a fináléba, ahol a 6. kiemelt Casper Ruud legyőzésével (7-5, 6-4)

megszerezte élete első Masters 1000-es címét. Ezzel pedig a spanyol lett a torna történetének legfiatalabb férfi bajnoka.

Pályafutása addigi legnagyobb győzelménél is komolyabb hatást gyakorolt a spanyol király telefonhívása a fiatal sztárra.

Alcaraz jobban izgult VI. Fülöp király hívása, mint a döntő miatt.

"Elképesztő, hogy a spanyol király elismeri a kemény munkát, amint nap mint nap elvégzek a sikerért.

- fogalmazott Carlos Alcaraz, aki pályafutása harmadik serlegét emelhette a magasba, és sikerének köszönhetően már a 11. volt a férfi teniszezők világranglistáján. "Sokkal izgatottabb voltam a beszélgetés miatt, mint a döntő alatt" - árulta el a murciai tinédzser.

VI. Fülöp király is felhívta Alcarazt Forrás: AFP/-

Alcaraznak ezt követően sem volt megállás, újabb fantasztikus sikereket ért el: 2022-ben idei 31 mérkőzéséből csak hármat vesztett el.

Egyszer a már említett Nadal elleni meccsen Indian Wellsben, egyszer az Australian Open harmadik körében Matteo Berrettinitől, illetve Monacóban Sebastian Kordától, minháromszor döntő szettben, ez is jól mutatja, milyen jövő állhat előtte.

Carlos Alcaraz Madridban is a csúcsra ért Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Alcaraz így alig több mint egy hónap alatt két 1000-es és egy 500-as ATP-tornán aratott diadalt:

a már említett Miamiban elért diadal mellett, április 24-én Barcelonában nem talált legyőzőre, majd legutóbb pár napja 6:3, 6:1-re győzte le a világranglista harmadik helyezettjét, a német Alexander Zverevet a madridi salakpályás ATP-torna döntőjében. A fináléig vezető úton egyébként legyőzte 21-szeres Grand Slam-bajnok honfitársát, Rafael Nadalt, a világelső Novak Djokovicot is.

Ezzel az ATP-sorozat 1990-es elindulása óta ő lett a legfiatalabb, aki három top 5-ös ellenfelet megvert ugyanazon a tornán.

A fiatal spanyol jó szereplése a szponzorok fantáziáját is megmozgatta. 19 éves kora ellenére már a Nike támogatja, - ami a ruházatát illet -, de 2022 januárjában a Rolex márkanagykövete is lett más ATP-játékosok - Roger Federer és Alexander Zverev - mellett.

Jól mutatja az is, hogy 18-19 éves korára milyen magasságokba ért el, hogy a korábbi világelső,

négyszeres Grand Slam-győztes Naomi Oszaka tőle vesz "leckéket", hogyan fejleszthetné a salakpályás lábmunkáját.

"Videókat fogok nézni Nadalról és Alcarazról. Mert ő is jól tolja" - mondta Naomi Oszaka.

Naomi Oszaka Alcaraz játékát nézve lenne egyre jobb salakon Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Alcaraz a legfrissebb ATP-világranglistán már a 6. helyen áll. A francia nyílt teniszbajnokság korábbi kétszeres döntőse, Alex Corretja szerint a fiatal kora ellenére

Alcaraz a Roland Garros idei bajnoki címének legnagyobb favoritja lesz.

"Komoly van a Roland Garros megnyerésére.

– mondta Corretja az Eurosportnak. - Meg kell néznünk, hogyan alakul a salakpályás szezon, de az biztos, hogy jelenleg senki sem szeret ellene játszani, mert tudja, hogy nagyon meg fog szenvedni. Szinte repül a pályán, keményen üti a labdát, jól védekezik, és persze mindig a végsőkig küzd. Kiválóan kezeli a kiélezett helyzeteket is,

hiába nagyon fiatal, úgy játszik, mintha már elképesztően sok tapasztalata lenne"

- mondta a korábbi spanyol teniszező, aki hozzátette, minden egyes nap egyre jobb lesz, úgyhogy készen áll bárkivel felvenni a versenyt, legyen az Nadal, Djokovic, Zverev vagy Cicipász.

Carlos Alcaraz egyre több versenyen érhet fel a csúcsra Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui Trinkl

Alcaraz is úgy érzi, készen áll első Grand Slam-serlegének megszerzésére.

- jelentette ki a murciai tinédzser, aki kihagyja a római versenyt, és mindent a jövő vasárnap rajtoló francia nyílt bajnokságra való felkészülésnek rendel alá.

Alcaraz karrierje eddigi öt fináléját megnyerte, erre a profik 1968-as beengedése óta előzőleg csak öten voltak képesek, így nem csoda, ha nagy az önbizalma.

"Jó ütéseim vannak, de még sokkal jobbak is lehetnek. Mindenben fejlődni akarok, hiszen Rafa, Djokovic vagy Federer is folyamatosan azon dolgozik, hogy tovább javuljon a játéka" - fejtette ki a 2003-ban Roland Garros-győztes Juan Carlos Ferrero tanítványa.

Az nem is lehet kérdés, hogy Carlos Alcaraz a férfi tenisz legnagyobb tehetsége jelenleg, aki ha ilyen ütemben fejlődik, akkor nemcsak világelső lehet

majd a jövőben, hanem egy-két évtized múltán akár olyan legendák között emlegethetjük majd a nevét, mint például Pete Sampras, André Agassi, Rafael Nadal, Roger Federer vagy éppen Novak Djokovic.