Eldőlt, kik utaznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók első két olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyére

Liu Shaolin Sándor Liu Shaoang short track rövidpályás-gyorskorcsolya
Hungary's Sandor Liu Shaolin (L) and Shaoang Liu celebrate after the 1500 meter finals of the European Short Track Championships in Dordrecht, on January 12, 2019. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Burján Csaba nem tudta beverekedni magát a csapatba a hétvégi kétnapos budapesti válogatón - eldőlt, kik utaznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók első két világkupa-versenyére.

A szakvezetés döntése alapján három férfi és egy női versenyző kiemelt volt a korábbi eredmények alapján, így Liu Shaoangnak, Liu Shaolin Sándornak, Krueger John-Henrynek és Jászapáti Petrának nem kellett válogatóznia, nekik biztos helyük van. Ennek értelmében a férfiaknál három, a nőknél öt hely volt kiadó az első két vk-futamra, az október 21-24-i pekingi és az egy héttel későbbi nagojai versenyre.

A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett kétnapos válogatón a férfiaknál Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel volt a három legjobb, ők utazhatnak Kínába és Japánba, az itthon maradó tartalék pedig Varnyú Alex. Burján összesítésben az ötödik lett. A nőknél Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Somogyi Barbara csatlakozik a kiemelt Jászapáti Petrához, a tartalék pedig Albert Viktória.

Október végén megkezdődik az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat Forrás: AFP/Vincent Jannink

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője az MTI-nek vasárnap elmondta: erős, kiegyenlített futamok voltak, mindenki érezte, mekkora tétje van a válogatónak, így sok volt a bukás. Mindkét szakágban 12-en indultak.

- tette hozzá Bánhidi.

A pekingi olimpiára négy állomásból álló világkupa-sorozaton lehet megszerezni a kvótákat. Az elsőt éppen a kínai fővárosban rendezik október 21. és 24. között, egy héttel később Japánban Nagoja lesz a házigazda.

A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között.

A sort a hollandiai Dordrecht zárja november 25. és 28. között. A négy versenyből a három legjobb eredményt számítják be az olimpiai kvótáért folyó versengésben.

Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős a mezőny. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, és a magyaroknak eddig két aranyérmet hozó vegyes váltó - melyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren - bemutatkozik az olimpia műsorán.

A dél-koreai Phjongcshangban 2018-ban a magyar férfi 5000 méteres váltó - Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban - szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.