Vágólapra másolva!
Kasza Róbert ezüstérmet nyert az öttusázók első szófiai világkupa-versenyén, ezzel értékes pontokat szerzett az olimpiai kvalifikációs rangsorban, akárcsak a tizedik Marosi Ádám.

Kasza a 200 méteres úszás után még csak a 36 fős döntős mezőny középső harmadában állt, de remekül vívott, 24 ellenfelét legyőzte és csak 11-től kapott ki, ráadásul két bónuszpontot is szerzett, ezzel két szám után második volt. Ugyanezt a pozícióját a 293 pontos lovaglásával, majd a változatos kombinált számban is megőrizte. A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak a fehérorosz Ilja Palazskov mögött másodikként vágott neki, de a táv nagy részében inkább a pár másodperccel mögötte rajtoló brit Thomas Toolisszal, illetve a dél-koreai Dzsun Vung Tével küzdött nagyot. Gyakorlatilag együtt futottak végig, hasonlóan is lőttek, az utolsó körben azonban a brit lemaradt, a dél-koreai - magyar kettős pedig a hajrához közeledve utolérte Palazskovot, végül Kasza két méterrel Dzsun mögött ért célba.

Kasza Róbert ezüstérmes a szófiai öttusa-világkupán Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Marosi jobban úszott, de vívásban és lovaglásban kicsivel elmaradt válogatottbeli társától, bár a 21 győzelem a pástokon jó eredménynek számított. A kombinált versenyt hatodikként kezdte, végül négy helyet visszacsúszott. A londoni játékok bronzérmese tavaly februárban megnyerte a kairói vk-t, így ő jól áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

A döntő harmadik magyarja, Kardos Bence remek úszás és gyenge vívás után fokozatosan zárkózott fel, végül erős kombinált számmal 14. lett.

Eredmények:
férfi döntő:
Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1457 pont
2. Kasza Róbert 1455
3. Ilja Palazskov (fehérorosz) 1451
...10. Marosi Ádám 1432
...14. Kardos Bence 1421

Március végén Budapesten indult újra a vk-sorozat, amely bő egy éve a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A magyarországi verseny után most, illetve a jövő héten két bulgáriai vk-t rendeznek, és a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A világkupákon szerzett pontok beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba.

A magyarok közül eddig Kovács Sarolta és Demeter Bence szerzett közvetlen kvótát a tavalyról idénre halasztott tokiói játékokra.