Vágólapra másolva!
A járványhelyzet idején hozott rendkívüli intézkedések nem tiltják meg az uszodák nyitva tartását, mert a sporttörvény hatálya alá eső versenysportolók - munkavégzés címén - használhatják ezeket a létesítményeket - nyilatkozta lapunknak Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Az öt héttel ezelőtt újraválasztott sportvezető az olimpiára készülő magyar úszók helyzetéről és az ISL-sorozatról is beszélt lapunknak. Interjú.

A koronavírus-járvány második hulláma miatt ezen a héten több – eddig még nem tapasztalt – korlátozó intézkedést vezettek be. Hogyan érintette mindez a Magyar Úszó Szövetséget?
Nem szeretnék túlzásokba esni, de az úszósportban kisebb pánik kezdett kialakulni, amelyet aztán 36 óra megfeszített munkájával orvosoltunk, ugyanakkor az országban lévő uszodák üzemeltetői közül néhányan kissé túlreagálták a dolgot. Volt olyan uszoda, amely a miniszterelnök november 9-i bejelentése után 10 perccel bezárt.

Wladár Sándor szerint az uszodák a járványhelyzet idején is nyitva lehetnek Forrás: Koncz Márton

Ezt némi túlzásnak tartom, mintha alig várták volna ezt a lehetőséget. Most viszont a Kormányrendelet megjelenésével már látjuk, hogy a versenyzők, élsportolók igenis használhatják ezeket a létesítményeket.

Remélem, javaslatunkat meghallgatják majd az illetékesek.

Milyen helyzetben vannak most az úszást versenyszerűen űző magyar sportolók?
Nem könnyűben. Már azt is nagy sikernek tartom, hogy az ifjúsági és serdülő országos bajnokságot, amelyen összesen közel 600 gyerek és fiatal indul el, meg tudjuk rendezni - természetesen extra szigorú szabályokkal, több részletben. Felmértük, hogy kik szeretnének ezen a viadalon részt venni és a többség – úgy látom – versenyezne. Ne feledje, hogy a magyar úszósport hátországának tekintett 9-18 éves korosztály tagjai március óta semmilyen versenyen nem tudtak részt venni, országos bajnokságuk pedig tavaly júliusban volt legutóbb.

A Kaposvárra tervezett felnőtt országos bajnokságot is meg tudják rendezni?
Jelenlegi tudásunk szerint igen. A helyzet persze óráról órára változhat, de a mostani eszemmel azt tudom mondani, hogy sor kerül a felnőtt országos bajnokságra is.

A jelenlegi helyzetben van értelme feltenni azt a kérdést, hogyan áll az olimpiai felkészülés?
Igen, van. Bár jól tudjuk, hogy a vírussal megfertőződött Milák Kristóf nagyon nehéz napokon van túl.

Ezt a mostani állapotokat figyelembe véve óriási dolognak tartom.

Milák Kristófot nagyon legyengítette a koronavírus Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nekünk nagyon oda kell figyelni, hogy a világjárvány miatt az utánpótlásunk nehogy lemorzsolódjon, mert az igazi tragédia lenne a sportág számára. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy uszodák nélkül az úszók nem tudnak edzeni.

Éppen ezért tartozunk nagy köszönettel Szabó Tünde államtitkár asszonynak, aki óriási segítséget nyújtott abban, hogy ezek a létesítmények nyitva maradhassanak.

A világban mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Mit tudnak a nagy ellenfelek felkészülési lehetőségeiről?
Nem sokat. Most, hogy Budapesten zajlik az ISL versenysorozata, volt alkalmunk néhány sportolóval beszélni.

A víz nélküli edzések egy ideig jók, de hosszú távon semmi értelmük nincsen.

Az olimpiával kapcsolatos kommunikációban azt lehet megfigyelni, hogy mintha senki sem hinné el, hogy a 2021-re tervezett nyári játékok elmaradhatnak. Ön mit gondol erről?
Szerintem is megrendezik az olimpiát, ebben a tekintetben optimista vagyok. Ha mégsem így történne, az a nemzetközi olimpiai mozgalom halálát jelentené.

Nincs ebben túlzás?
Nézze, én megéltem, milyen volt az, hogy a szocialista országok bojkottálták az 1984-es Los Angeles-i játékokat.

Szörnyű volt, de ettől még nem halt meg a nemzetközi olimpiai mozgalom.
Nem, de a teljes kiegyenesedéshez kellett 5-6 év. Akkor, a nyolcvanas években másképpen működött a sport világa. Most egy fél évtizedes krízist nem bírna ki a nemzetközi olimpiai mozgalom. Nem bírná ki a szponzorok kivonulását, a világszövetségek összeomlását.

A magyar úszósportot most milyen állapotban találjuk?
Bizakodással vegyes bizonytalanságban.

Természetesen az igazi megoldást a vakcina megjelenése jelenti majd, de én – állatorvosként – ebben a tekintetben is bizakodó vagyok. Most úgy gondolom, hogy 2021 májusára teljesen meg lehet állítani Magyarországon ezt a járványt. Remélem, nézők előtt, felszabadultan tudjuk majd megrendezni Budapesten az úszó EB-t jövő májusban.

Öt hét telt el azóta, hogy a szövetség tagsága ismét elnökké választotta. A választási kampányban ellenfeleként induló Petrov Iván számos kritikát megfogalmazott. Mennyire fogadta meg Petrov megjegyzéseit? Történt ezekben bármiféle változás?
Először is azt szeretném mondani, hogy – tudomásom szerint – a MÚSZ történetében most először volt titkos voksolás az elnök személyét illetően. Ez akkor történt meg, amikor a küldöttek arról szavaztak, hogy ki kerüljön fel a jelölőlistára.

Ami Petrov kritikáit illeti, azokkal sem akkor, sem most nem tudtam mit kezdeni. Meggyőződésem, hogy az ellenfelem azért indult el az elnöki posztért, hogy a szövetségben kialakult rendet megbontsa, hogy zavart keltsen.

Wladár Sándor és a Magyar Úszó Szövetség 50 millió forint szponzorpénzt hozott be a szövetségbe Forrás: Koncz Márton

Győrből akarta volna irányítani a sportágat egy nagyon korlátozott létszámú apparátussal, miközben fogalma sincs róla, a valóságban milyen mennyiségű és minőségű munka folyik nap mint nap, hogy a lehető legjobb legyen a magyar úszóknak, edzőknek, egyesületeknek. Tényleg nem akarok visszafele nézni, mert a számok önmagukért beszélnek.

És ha már utánpótlás: Petrov keményen ostorozott bennünket, hogy milyen rossz állapotban van a sportág, mert a jelenlegi ifjúsági válogatottban nem tobzódnak az új tehetségek. Kérdem én, az utánpótlásért felelős szövetségi edző, akit történetesen Petrov Ivánnak hívtak, mire költötte el azt a sok pénzt, amit erre a célra kapott? Pontosan az ilyen anomáliák kiküszöbölésére már meg is újítottuk a szövetség struktúráját és utánpótlás bizottságát, amelybe a legkiválóbb szakembereket delegáltuk.

Az elmúlt héten nagy magyar sportdiplomáciai siker született, mert Szabó Tünde az Európai Úszó Liga (LEN) alelnöke lett. Ez hogyan hathat majd a magyar úszósport jövőjére?
Egyértelműen pozitívan.

Ezúton is szeretnék gratulálni az államtitkár asszonynak a megválasztásához.

Az ő esetében az, hogy több lépcsőfokot és több évet kihagyva azonnal ilyen magas posztra emelkedett óriási dolog. LEN-alelnöksége biztosíthatja majd hazánknak azt, hogy a jövőben is sok nemzetközi eseményt rendezzünk meg.

A jelenleg Budapesten zajló ISL-versenysorozat kapcsán több pozitív és még több negatív megjegyzés látott napvilágot a magyar sajtóban. Mi erről a véleménye?
Ezt a sorozatot a világ számos országában milliók követik a tévében – megjelenik Budapest neve, szerintem ez nagyszerű dolog.

Magyarország megint megmutatta a világnak, hogy egy ekkora járvány idején is képes színvonalasan és biztonságosan megrendezni egy nemzetközi eseményt. A kapcsolattartás és- építés szempontjából sem utolsó szempont, hogy itt van az ISL-sorozat. Sós Csaba szövetségi kapitány számos külföldi edzővel egyeztetett, magam pedig az egyik versenynapon találkoztam és beszélgettem Áder János köztársasági elnök úrral, akiről kiderült, hogy nagy barátja az úszósportnak.

A női 100 méteres pillangóúszás rajtja a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második mérkőzésén a Duna Arénában 2020. október 18-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor nem hallgathatom el azt sem, hogy az ISL egy olyan szakadár szervezet, amely sem a nemzetközi szövetséggel (FINA), sem az európai szövetséggel (LEN) nem áll szóba, gyakorlatilag nincs kommunikáció a felek között. Magyarország a FINA alapító tagja, mint a 2027-es felnőtt világbajnokság rendezője nem teheti meg, hogy szembemegy a világszövetség törekvéseivel.

Hogy ez mennyire nem ördögtől való dolog: ma egy tenisz Grand Slam versenynek nagyobb presztízse van, mint az olimpiai teniszversenyeknek. Csakhogy az úszás a nyári olimpiai játékok legnagyobb nézettségű és legnagyobb presztízzsel bíró sportága. Ezt tönkretenni egyenlő volna az öngyilkossággal.