Az ATP-vb új bajnoka szerint élete legkeményebb meccsét játszotta

775587890 Horizontal TENNIS, Danyiil Medvegyev
Russia's Daniil Medvedev poses with the winner's trophy after his 4-6, 7-6, 6-4 win over Austria's Dominic Thiem in their men's singles final match on day eight of the ATP World Tour Finals tennis tournament at the O2 Arena in London on November 22, 2020. - Daniil Medvedev came from a set down to beat Dominic Thiem 4-6, 7-6 (7/2), 6-4 and win the ATP Finals title in London on Sunday for the biggest tournament victory of his career. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta vasárnap este a londoni O2 Arénában Danyiil Medvegyev, aki szetthátrányból fordítva győzte le Dominic Thiemet az ATP-világbajnokság döntőjében. Az orosz teniszező azt mondta: ez volt élete legkeményebb mérkőzése.

A világranglista negyedik helyezettje a fináléig vezető úton legyőzte a világelső Novak Djokovicot és az ATP-rangsorban második Rafael Nadalt is, mégis azt mondta: ha visszatekint majd erre a tornára, a 27 éves osztrák rivális elleni diadalra lesz a legbüszkébb.

"Életem legkeményebb győzelme volt, mert Dominic ellen nagyon nehéz játszani" - idézte az ATP honlapja Medvegyevet. - "Ráadásul szerintem most a legjobbját nyújtotta, én legalábbis végig ezt éreztem. A második szettben nagyon közel volt ahhoz, hogy megnyerje a találkozót, de sikerült meccsben maradnom. Persze a döntő játszmában én is úgy éreztem, nagyon fáradt vagyok fizikailag, de rajta is láttam, hogy fárad, lemaradt néhány labdáról és kicsit lassabban futott már, mint korábban."

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta vasárnap Medvegyev Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az orosz játékos kiemelte: úgy érzi, nagy teljesítmény, hogy nem egy ötszettes, hanem egy háromszettes mérkőzésen sikerült kifárasztania Thiemet.

Medvegyev sikere egyedülálló a vb történetében abban a tekintetben, hogy a torna során a világranglista első három helyezettjét is le tudta győzni.

"Elképesztő. A csoportban legyőztem Novakot, aztán az elődöntőben Rafát, majd a fináléban Dominicet, a világ legjobbjait. Ez nagyon sokat jelent nekem. Megmutatja, hogy ha jól játszok, ha jól érzem magam fizikailag és mentálisan is, mire vagyok képes" - fogalmazott a friss világbajnok.

Medvegyev szerint ez volt élete legkeményebb mérkőzése. Forrás: AFP/Glyn Kirk

"A cél az, hogy ezt minél többször produkálni tudjam, remélhetőleg ilyen meccseken, mint ezek" - tette hozzá.

London 12 évig volt az ATP-vb házigazdája - a jövő évtől Torinóba költözik a viadal -, a 2009-es első versenyt Medvegyev honfitársa, Nyikolaj Davigyenko nyerte, aki most az orosz tévé szakkommentátoraként tevékenykedett. Medvegyev azt mondta: nagyon boldog, hogy példaképe nyomdokaiba léphetett, és a londoni történet ugyanúgy zárult, ahogy elkezdődött, nevezetesen, hogy egy orosz emeli magasba a trófeát.

"Szuper menő! Egyébként nem is tudtam, hogy Nyikolaj Davigyenko kommentálja a meccsemet az orosz tévében. A mérkőzés után aztán tudtunk váltani egymással néhány szót. Nagyon boldog voltam, mert gyerekként ő volt az egyik példaképem" - árulta el az orosz játékos.

Medvegyev célja az, hogy az elmúlt hetek nagyszerű formáját átmentse a 2021-es szezonra, és Thiemmel együtt még nagyobb nyomás alá helyezze Djokovicot és Nadalt.

Az orosz játékos büszke lehet a teljesítményére Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Hihetetlenül magas szinten tudtam itt játszani, főleg az utolsó két meccsemen. Ez óriási lökést ad számomra a jövőre nézve. Hogy egy ilyen nagyszerűen játszó Dominicet meg tudtam verni, az valószínűleg életem legnagyobb győzelme. A bajnoki címről már nem is beszélve. Tudom, hogy képes vagyok jól játszani, de ha valaki a torna előtt azt mondja, hogy veretlenül én nyerek, nem hittem volna neki. Ez tehát nagy lökés az önbizalmamnak a következő Grand Slamek és más tornák előtt" - mondta a 24 éves moszkvai teniszező, aki a trófea mellé 1,5 millió dollárt (454 millió forint) is kapott.

A jubileumi, ötvenedik ATP-világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték, az összdíjazás pedig a tavalyi 9-ről 5,7 millió dollárra csökkent Londonban, amely utoljára volt a szezonzáró viadal helyszíne. A vb-nek 2021-től 2025-ig Torino ad majd otthont.