Vágólapra másolva!
Vasárnap bemutatták a 2021. június 26. és július 18. között megrendezésre kerülő, 108. Tour de France útvonalát.

Már a második szakaszon egy nehezebb szakasz vár a mezőnyre, ami a Mur-de-Bretagne emelkedőn ér véget. Ez az egyik legnehezebb dombja annak a Bretagne régiónak, ami az első négy szakasznak otthont ad.

A 2021-es Tour de France útvonala Forrás: Tour de France

A mezőny innen - néhány könnyed átvezetésnek egyáltalán nem nevezhető etappal - az Alpok felé veszi az irányt, ahol már az első hét végén nagyon komoly hegyi szakaszok várnak a bringásokra. Még az Alpok előtt egy 27 kilométeres egyéni időfutam, valamint az elmúlt húsz év leghosszabb, 248 kilométeres szakasza jön a versenyzők számára. Ez utóbbin az utolsó tíz kilométeren belül található egy 18 %-os fal, amit túl kell élni.

A 8. szakasz már az Alpokban zajlik, azonban az első komoly hegyi befutóra egy napot még várni kell. A 9. szakaszon négy kategorizált emelkedő után Tignes-ben, egy 21 kilométeres mászás után ér véget az első hét.

A pihenőnapot egy sprintbefutó követheti, majd jön a 11. szakasz, ami már most az egyik legjobban várt etap a jövő évben. A Francia-középhegység legendás, kopasz hegyére, a Mont Ventoux-ra ezen a napon kétszer, két különböző irányból is felmászik a mezőny. Először a hagyományos, 24,3 kilométeres úton, majd egy valamivel rövidebb, 15,7 kilométeres részén mennek majd fel a marsbéli tájra.

Három könnyebb, átvezető szakasz után a 15. szakaszra megérkezik a peloton a Pireneusokba, és itt tölti a második pihenőnapot. Előtte azonban áttekernek Andorrába egy veszélyes lejtmenettel véget érő etapon. A szintrajzokat böngészve a királyszakasz a 17. lehet, amikor három, egyaránt hosszú és meredek emelkedő is van az útvonalban. A harmadik a Col du Portet lesz, ami átlagban 8,7 %-os meredekségű, számos 10 %-nál nehezebb résszel.

A 18. szakaszban a Mont Ventoux-hoz hasonló legendás hegy, a Col du Tourmalet megmászása után a Luz Ardiden lesz a Tour utolsó hegyi befutója. Az idei verseny alakulása alapján az utolsó előtti szakasznak óriási jelentősége lehet. Viszont szemben az idei egyéni időfutammal, ezúttal sík lesz a 31 kilométeres etap.

A 21., utolsó szakasz már szokás szerint a sprinterekről fog szólni, bízunk benne, hogy ezúttal szorosabban alakul a zöld trikóért folytatott csata is. Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy Párizsban cserél majd utoljára gazdás a legjobb sprinternek járó trikó. Az útvonal tele van újdonsággal, de azért a Ventoux-val és a Tourmalet-val a hagyományok is előtérbe kerülnek majd 2021. június 26. és július 18. között.