Aggódnak a németek: Aján Tamás eltűnésével semmi sem változik

Antalay TURKEY Tamás Aján MEDIA 12th SportAccord Convention Belek HORIZONTAL
Aján Tamás az elmúlt húsz évben elnökként vezette a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget
Vágólapra másolva!
A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban megjelent írás szerint nincs sok remény a változásra a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben azok után, hogy Aján Tamás - aki 2000 óta elnökként vezette a szervezetet - belebukott az ARD tévéállomás által indított botrányba. Bár az IWF amerikai elnöknője bizakodik, a németek mindezt kincstári optimizmusnak tekintik.

A cikkben - amelyben nemcsak Ajánnal, hanem a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szintén megbukott szenegáli elnökével, Lamine Diackkal is foglalkoznak - az újságíró felteszi a kérdést: milyen változásban lehet reménykedni, ha az IWF első alelnöke, a thai tábornok, Intarat Yodbangtoey még mindig betölti ezt a tisztséget. A thai sportvezetőt Aján leghűbb és leglojálisabb fegyverhordozójának tartották. Yodbangtoeynek esze ágában sincs lemondani, sőt. Az elmúlt héten Bangkokban megtartott sajtótájékoztatóján az egész világot megfenyegette, kész beperelni azokat a sajtótermékeket, amelyek - szerinte - rossz fényben tüntetik őt fel. Yodbangtoey elmozdítására csak az IWF kongresszusa lehet képes. Ha a thai sportvezető magától nem mond le, nincs az a hatalom, amely kiüthetné alóla az IWF első alelnöki székét.

Intarat Yodbangtoey (középen), aki az IWF első alelnöke, és akinek esze ágában sincs lemondani Forrás: Bangkok Post via AFP/Somchai Poomlard

Az IWF honlapján talán éppen ezért tett közzé közleményt a szervezet ideiglenes elnöke, az amerikai Ursula Papandrea. A Nemzetközi Szövetséget vezető Papandrea a McLaren-jelentésről azt írta, hogy az abban olvasottak sokkolóak mindenki számára. Az IWF most azért küzd, hogy a súlyemelést valahogy az olimpia műsorán tartsa, hiszen az elmúlt héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának ülése után jelentették be, hogy a sportág lekerülhet az olimpiai műsorról.