Olimpia 2020, kilencedik nap: Ki lesz a világ leggyorsabb embere?

athletics Horizontal
(L-R) South Africa's Akani Simbine, US athlete Christian Coleman, Jamaica's Usain Bolt and France's Jimmy Vicaut compete in the final of the men's 100m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 5, 2017. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. augusztus 2-án a tokiói olimpia kilencedik versenynapján a férfi 100 méteres síkfutás döntője lesz a „királyszám". Usain Bolt visszavonulásával megnyílt az út a számot többnyire uraló amerikaiak előtt, hogy visszavegyék a kezdetben szinte csak nekik dukáló győzelmeket, és újra csillagos-sávos lobogóval a vállán fusson tiszteletkört a győztes a tokiói olimpiai stadionban. Olimpiai sorozatunk kilencedik része.

Az első 13 megrendezésre került olimpián férfi 100 méteres síkfutásban tíz alkalommal amerikai győzött. A Thomas Burke-kel kezdődő sorban ott volt a korszakos zseni, a berlini játékokon négy aranyat nyerő Jesse Owens, hogy aztán ezt az érát az 1956-os melbourne-i olimpián Bobby Morrow zárja le. A két brit – Reggie Walker (1908), és a Tűzszekerek című zseniális Oscar-díjas filmben megidézett Harold Abrahams (1924) – mellett a kanadai Percy Williams (1928) jelentette ebben az időszakban a kivételt.

A német Armin Hary (balra) győzelme a férfi 100 méteres síkfutásban az 1960-as római olimpián Forrás: AFP/-

A német Armin Hary 1960-as római győzelme még óriási meglepetés volt, mint ahogy az 1972-es müncheni játékokon Valerij Borzov sem számított favoritnak előzetesen. Mi több, négy évvel később a trinidadi Haseley Crawford vitte el a pálmát az amerikai sprinterek elől.

A moszkvai olimpia amerikai bojkottja miatt a brit Allen Wells győzelme nem volt döbbenetes meglepetés.

Ezt követően Carl Lewis két bajnoki címével – köztük az első, Los Angeles-i, Jesse Owens-t idéző négy számos győzelmével – visszaállni látszott a világ rendje. Szöulban, 1988-ban persze ehhez kellett az is, hogy az akkor döbbenetesnek számító 9.79 másodperces eredménnyel elsőként célba érő kanadai Ben Johnsont doppingolás miatt kizárják.

A brit Linford Christie nyerte meg az 1992-es barcelonai olimpia férfi 100 méteres síkfutásának döntőjét Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A meglepetések ezután jöttek csak igazán. 1992-ben, Barcelonában a brit Linford Christie legyőzte az esélyesebb amerikaiakat, hogy négy évvel később egy végletekig kiélezett drámában két rossz rajt után leballagjon a pályáról. A negyedik indításra elinduló mezőnyben a nagyon-nagyon visszafogott rajttal kezdő kanadai Donovan Bailey végül az akkor világcsúcsot jelentő 9.84-gyel győzött. Sydney-ben, 2000-ben a korszakot uraló amerikai Maurice Greene feltette a koronát pályafutására, hogy négy évvel később Athénban az akkor még „csak" egy éves eltiltás után versenyző Justin Gatlin szaporítsa tovább a dicsőséges amerikai győzelmek számát.

Gatlin címvédőként nem lehetett ott Pekingben. Akkor éppen négy évre „vonult vissza", bár az az eltiltása is a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon mérséklődött ennyire az eredeti nyolc évvel szemben...
A Madárfészekben aztán jött Usain Bolt, és egészen elképesztő, 9.69 másodperces világcsúccsal robbant a világ élére.

A férfi 100 méteres síkfutás két királya, az amerikai Carl Lewis és a jamaicai Usain Bolt Forrás: AFP/Iopp Pool/Olivier Morin

Tette mindezt úgy, hogy nagyjából féltávnál kikötődött az egyik cipőfűzője, és az utolsó húsz méteren már csak az ünnepléssel volt elfoglalva.

A világ atlétikáját innentől a hátán cipelő, kvázi azt megmentő jamaicai aztán annak rendje és módja szerint megnyerte a 2012-es londoni, és a 2016-os riói olimpiát is. Ám ő sem futhatott örökké.

A számára igencsak fájdalmas kudarccal, és csúnya sérüléssel végződő két évvel korábbi londoni vb jelentette számára a végállomást.

Ráadásul azon a versenyen az akkor már 35 éves Gatlin szinte a semmiből előbukkanva győzött a harmadik helyen célba érő Bolt, és az utódjának kikiáltott amerikai Chris Coleman előtt.
Gatlin még mindig a pályán van. Igaz, az idei amerikai bajnokságon – bár bejutott -, nem állt rajthoz a döntőben. Azt a tavaly fedett pályán, 60 méteren elképesztő világcsúcsot repesztő Coleman nyerte, bár az erős ellenszélben elért 9.99 másodperce nem különösebben komoly idő valakitől, akit képesnek tartanak akár Bolt 9.58-as világcsúcsa megdöntésére is.

Balról jobbra a nigériai Olapade Adeniken, a győztes brit Linford Christie és a kanadai Donovan Bailey az 1996-os atlantai olimpia döntőjében Forrás: AFP/Jeff Haynes

Persze ne feledjük, az idén a világbajnokságot Dohában rendezik, az ottani elviselhetetlen nyári hőség miatt a szokásosnak egyáltalán nem mondható szeptember 27., és október 6. közötti időszakban.

Usain Bolt visszavonulását követően a jamaicai férfi sprinterek szinte „elfelejtettek" gyorsan futni, így velük – legalábbis jelenlegi formájukat tekintve – nem érdemes számolni.

Coleman a szeptember végi, október eleji vb kapcsán nemrég azt nyilatkozta, hogy még csak nyolcvan százalékos állapotban van, a csúcsformáját Dohára tartogatja. Gatlin nem lesz ott Katarban, hiszen nem végzett a nemzeti bajnokságon az első háromban – lévén rajthoz sem állt a döntőben.

Christian Coleman a 2020-as tokiói olimpián lehet a világ leggyorsabb embere. Vagy Justin Gatlin lesz az? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andy Lyons

De ne legyenek kétségeink afelől, hogy jövőre,

38 évesen megpróbálja majd a lehetetlent,

és az idő múlásával, meg a szinte megszámlálhatatlanul hosszú eltiltásaival dacolva megpróbálja majd kvalifikálni magát a tokiói olimpiára. Ha ezt sikerülne eltiltás nélkül abszolválnia, akkor Colemannak alighanem komoly kihívója akadna a 2020. augusztus 2-i 100 méteres fináléban, függetlenül attól, hogy ez tetszik-e a két éve, vb-győzelmekor csalót kiáltó publikumnak, vagy sem.