Két és fél ezer kilométerrel arrébb tették az ökölvívó vébét

AIBA women's World Boxing Championship 2018 India Delhi AIBA women's World Boxing Championship
DELHI, INDIA - NOVEMEBER 24: Turkish boxer Demir Sunner (blue) competes with Yang Xiaoli in Women's heavy category in the final of AIBA Women's World Boxing Championship in Delhi, India on November 24, 2018. Javed Sultan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Orosz Ökölvívó Szövetség kérésére Szocsi helyett Jekatyerinburgban rendezik meg idén szeptember 7. és 21. között a férfi ökölvívó-világbajnokságot.

Az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál a nemzetközi szövetség (AIBA) közleményére hivatkozva szerdán számolt be a helyszín megváltoztatásáról.

Az AIBA végrehajtó bizottsága 2017 júliusában ítélte oda a vb rendezési jogát Szocsinak, de a döntés miatt vitába keveredett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), amely akkoriban épp az orosz ügynökség (RUSADA) nem megfelelő működése miatt folytatott vizsgálatokat. A WADA akkori szabályai szerint ugyanis a nemzetközi szövetségeknek "mindent meg kellett tenniük annak érdekében", hogy csak olyan országoknak ítéljenek oda világbajnoki rendezést, amelyeknek nemzeti olimpiai és paralimpiai bizottságai,

valamint doppingellenes ügynökségei mindenben megfelelnek a WADA előírásainak.

Az AIBA azzal védekezett, hogy csak Szocsinak volt megfelelő a pályázata, a rivális ukrán jelentkezővel pedig több probléma is akadt.

Egy várossal arrébb oszthatják a pofonokat Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Javed Sultan

Férfi ökölvívó-vb-t legutóbb 1989-ben rendeztek Oroszországban, akkor Moszkva volt a házigazda. Az idei női vb-re szintén Oroszországban, Ulan Udéban kerül sor októberben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly november 30-án befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott elnök, Gafur Rahimov személye okozza, akit az Egyesült Államokban Üzbegisztán vezető bűnözői között tartanak számon.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy

a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát

és a 2020-as nyári játékok logóját sem. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB Nenad Lalovic - a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke - vezetésével vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik. A bizottság első ülésére az ökölvívást irányító szövetségtől senkit sem hívtak meg.

A jövő évi olimpiai játékok ökölvívótornájáról júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés. Akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi meg a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.