Negyven milliárddal segítenék győzelemhez a vitorláscsapatot

35th America's Cup Bermuda AC Cup Bermuda America's Cup Foiling Qualifiers Emirates Team New Zealand Peter Burling Horizontal
Land Rover BAR skippered by Ben Ainslie races during the forth day of the Louis Vuitton Americas Cup Qualifiers on May 30, 2017 on Bermuda's Great Sound. British hopes at the America's Cup were given a boost on Tuesday after the Ben Ainslie-skippered Land Rover BAR scored a crucial victory over Sweden's Team Artemis. / AFP PHOTO / Mark Lloyd
Vágólapra másolva!
Az INEOS petrolkémiai cég 110 millió fonttal (csaknem 40 milliárd forint) támogatja a Ben Ainslie vezetette brit vitorláscsapat Amerika Kupa-indulását.

"Első osztályú együttesünk van és mindent meg fogunk tenni, hogy hazahozzuk Nagy-Britanniába a trófeát, mert ide tartozik" - jelentette ki a megállapodás csütörtöki bejelentésekor Jim Ratcliffe, az INEOS alapítója és elnöke.

A négy arany- és egy ezüstérmével a legsikeresebb olimpiai vitorlázónak számító Ben Ainslie vezetésével a Land Rover BAR csapat megnyerte a tavalyi Amerika Kupa felvezető sorozatát, ám a bermudai selejtező elődöntőjében kikapott a későbbi győztes Emirates Team New Zealandtől.

Land Rover BAR: lesz miből fejleszteni Forrás: AFP/Mark Lloyd

A világ legrégebbi versenysorozatának első kiírásán, 1851-ben az America nevű hajó legyőzte brit ellenfelét. Az angoloknak azóta egyszer sem sikerült visszerezniük az ezüst teás kancsót. A kupa 167 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg. Aztán újra három amerikai diadal következett, majd 1995-ben az új-zélandiak nyertek, és címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, majd 2010-től ismét az amerikaiak birtokolták a trófeát tavalyig, amikor új-zélandi siker született.

A 2021-es versenyt Aucklandben rendezik.