Vágólapra másolva!
A belgrádi Testnevelési Egyetemem tartott előadásában Douchev-Janics Natasa elmondta: az év lelkileg legnehezebb pillanata az volt a számára, amikor a magyarországi vezetőség nem engedélyezte, hogy a londoni olimpián egy szállodában lakjon a kislányával, Milanával. A férje szerint Janics versenyzői engedélyét a magyarok nem fogják kiadni, de nekik megvannak a legitim módszereik arra, hogy jövőre szerb színekben versenyezhessen a háromszoros olimpiai kajakbajnok.

Mindent a Janics-ügyről

"Az olimpián a célom az aranyérem megszerzése volt, s hogy ez nem sikerült, azért történt meg, mert a kislányom nem volt velem. Lelkileg ez nagyon megviselt" - idézte a Magyar Szó a háromszoros olimpiai bajnok Janicsot, aki a belgrádi egyetemen az evezős sportágakat tömörítő tanszéken Az én sportolói utam címmel tartott előadást.

"Elengedhetetlen, hogy a legfontosabb verseny előtt a sportolónak semmilyen gondja ne legyen, hogy tudja, mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megérkezzen az edzésre, ahol a kajakok várják, és ami a leglényegesebb: azokkal legyen, akiket ismer és akiket szeret" - folytatta Janics. "Ezek nélkül nincs siker. Igaz, hogy nyertem egy ezüst- és egy bronzérmet, de ez nem az volt, amit szerettem volna" - mondta a 30 éves Janics, akiért legkésőbb péntekig kell kifizetniük a szerbeknek a magyar fél által kért 150 ezer eurós (42 millió forint) felkészülési hozzájárulást, de erre szinte biztosan nem fog sor kerülni.

Kiemelte: édesapjának, az olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok Milannak köszönhetően lett kajakos, hiszen gyerekkorában az apja sikerei mellett nőtt fel, és otthon játszott is az érmeivel.

"Most is kajakoscsaládban élek, hiszen a férjem, Andrian Douchev is érmeket szerzett a versenyeken, és az ő gyerekei is sikeres kajakosok. A mindennapi életben nagyon nehéz a sportos részt elkülöníteni a magánélettől. A sportolónak egoistának kell lennie, hogy csakis magára és a sikerre gondoljon a versenyen. Elismerem, a kajakban ilyen vagyok, a magánéletben azonban ennek az ellenkezője jellemző rám" - mesélte Janics.

Arról is beszélt, hogy nem szeretne edző lenni, mivel saját magától mindig a maximumot várja el a sportban, és fél attól, hogy ha trénerként ugyanazt kérné a tanítványaitól, akkor azok nem tudnának ennek eleget tenni. Ez őt idegessé tenné, és emiatt nem alakulhatna ki jó viszony közöttük - indokolta Janics, hogy miért nem érdekli az edzői szakma. A Mondo.rs beszámolója szerint Janics az előadás közben kétszer is elsírta magát.

Férje, Andrian Douchev a jelenlevőknek elmondta, hogy Janics - függetlenül attól, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség nem adta ki a versenyzési engedélyét - jövőre is indulni fog nemzetközi versenyeken. "Natasa 2013-ban is versenyezni fog! Az MKKSZ nem fogja kiadni a versenyzési engedélyét, de nekünk megvannak a legitim módszereink, hogy joga legyen a versenyzésre, és bízom benne, hogy a szerb állam is segíteni fog ebben. Nem fogom megengedni, hogy egyetlen egy hónapot is kihagyjon, mivel komoly tervünk van, a cél a riói érem megszerzése" - mondta Douchev, hozzátéve, hogy a 2013-as versenyekre való felkészülést rögtön januárban elkezdik.